Слънчеви очила – какво трябва да знаем

5/5

Слънчевите очила са един от любимите модни аксесоари. Те подчертават стила и помагат за създаването на желаната визия. Основната задача на тези аксесоари за очи е да предпазват очите от ултравиолетови лъчи и цялостното вредно влияние на слънцето. Има разнообразни модели и марки дамски, мъжки и детски, с различно ниво на поляризация.

За кого е препоръчително носенето на слънчеви очила?

Като цяло през топлите дни, и особено през лятото, когато слънцето е силно, носенето на слънцезащитни очила е препоръчително за всички. Има обаче групи от хора, за които това е наложително. Ето и кои са те:

  • Жители на слънчеви региони – там, където слънцето е постоянно, трябва да се ползва добра защита за очите;
  • Хора със светли очи – за светлите очи ярка светлина е силно непрепоръчителна;
  • Хора с операция на очите – в такива случаи носенето на такъв аксесоар е напълно задължително.

Не мислете, че ярките лъчи са опасни само през лятото. Много хора са на това мнение, че носенето на слънцезащитни модели е важно само през горещия сезон. Лекарите отбелязват, че зимното слънце е също толкова опасно. Снежната покривка, ледената повърхност и мокрият път отразяват ултравиолетови лъчи, което означава, че дори и в студения сезон очите ни имат нужда от защита.

Видове слънчеви очила

Пазарът е наситен с много и различни модели от този продукт. Има интересни, оригинални и модерни предложения. Правилният вариант за вас трябва да се определи според формата и чертите на лицето. За някои са по-подходящи такива с кръгли стъкла, докато за други – тези с квадратни. Техните размери също трябва да се съобразят с вашето лице. Повечето маркови модели се предлагат с калъф, в който да ги запазите от надраскване, ако са прибрани в чанта. От онлайн магазин Skyoptic.bg напомнят, че е по-добре да се доверите на качествени модели от специализирана оптика. Техните цени варират, но със сигурност нивото им на защита ще е доста по-добро, отколкото на продукти, закупени от неспециализиран магазин.

слънчеви очила

Какви са опасностите от нискокачествени слънчеви очила?

Бюджетните модели не осигуряват добра защита срещу ултравиолетово лъчение. Когато сложите обикновен модел, зениците се разширяват. Ако използвате евтин продукт, това ще позволи на вредните ултравиолетови лъчи да нарушат зрението ви. Първите симптоми за това са: дискомфорт, сълзене, появата на петна и „мушички“ пред очите. Ако човек използва бюджетни модели в продължение на много години, рано или късно рискува да получи една от офталмологичните патологии, които се развиват поради повишена чувствителност към ултравиолетовите лъчи. 

Лекарите съветват да се избере продукт с поляризиращо покритие. Тези модели предпазват очите от светлина и ултравиолетови лъчи, както и от отблясъците, които се образуват, когато светлината се отразява от хоризонталните повърхности. Поляризиращите лещи имат няколко слоя, в чийто център има прозрачен филм. Той блокира ултравиолетовите лъчи. Производителите на евтини модели залепват филма само от едната страна. Поради това нивото на защита е непълно. С течение на времето филмът се износва, така че подобни модели стават не само безполезни, но и опасни за очите.

Кои слънчеви очила са с най-висока степен на защита?

Моделите, изработени от качествени материали, имат специална маркировка – индикатор за защита UV 400. Такива слънчеви очила блокират до 99% от вредната слънчева светлина. По-популярните модели имат маркировката UV 380. Тези продукти блокират до 95% от вредните лъчи. 

Как да изберем подходящи слънчеви очила според формата на лицето?

За много хора този продукт е красив аксесоар, който се носи всекидневно. Точно за това е важно, освен да пази нашето зрение, да изглеждаме и добре с него. Препоръчва се при покупка са имате предвид формата на лицето. Изборът в полза на масивни рамки трябва да се направи от хора с квадратна форма на лицето. Ще им стоят добре очила тип „авиатор“, както и „пеперуди“. Такива модели спомагат за изглаждането на геометрията на долната челюст. Не се препоръчват квадратни и правоъгълни рамки, тъй като те биха подчертали недостатъците на лицевите форми.

Правилният избор на очила за кръгли лица най-често са моделите със заострени ръбове, които визуално ще разтеглят излъчването. Препоръчва се да изберете очилата тип „котка“. Правоъгълните модели също ще изглеждат добре на такава лицева форма. Тъмните нюанси е по-добре да се избягват. По-добре е да се заложи на пастелни цветове: бледо розово, праскова, люляк, седеф. Комбинацията от тези правила ще помогне за визуално удължаване на лицето.

Разглеждайте внимателно предлаганите модели и проверявайте тяхната защита, за да предотвратите проблеми с очите и да се радвате на лятното слънце, без то да ви създава дискомфорт!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp