Ще изчезнат ли бенгалските тигри?

бенгалски тигър

Проучване, проведено от австралийския университет Джеймс Кук, открива, че бенгалските тигри са силно застрашени от изчезване.

Изчезващ вид

Според един от авторите на научното изследване, професор Бил Лауранс, в момента има не повече от 4,000 бенгалски тигри. Той споделя:

„Тази цифра е наистина ниска. Най-големите котки на света бяха много по-разпространени, но в момента се срещат в силно ограничени части от Индия и Бангладеш.“

Един от основните хабитати на съществуващата популация от тигри е района Сундарба́н или най-голямата по територия мангрово гора в света. Територията й се простира на 10 000 кв. км в крайбрежния регион на Бенгалския залив, разположен между Индия и Бангладеш.

„Анализът ни показа нещо ужасяващо. Според него, тигровите хабитати в района на Сундарба́н ще изчезнат напълно до 2070 г.“

Какви са причините?

Ефектът на климатичните промени и покачващите се нива на морското равнище са основните фактори, които застрашават домът на бенгалските тигри.

Но това не е всичко. Освен негативното влияние на променящия се климат, районът страда от явления като агресивната индустриализация през последните години и неконтролираните бракониерски практики.

Учените използвали компютърни симулации, за да оценят ситуацията в региона, както и научно-обосновани предвиждания, свързани с очакваните влияния на климатичните промени в региона. Анализът им взел в предвид фактори като екстремните промени във времето и покачването на морското равнище.

Все още има надежда

Подобни проучвания показват какво би могло да се случи. Предприемайки необходимите действия сега, бихме могли да предотвратим подобни негативни сценарии в бъдеще.

„Няма друго място като Сундарба́н.“, коментира професор Лауранс. „Трябва да се погрижим за тази легендарна екосистема, ако искаме да дадем шанс на бенгалските тигри.“

Цялото изследване е достъпно за справка онлайн.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.