Руският писател Сергей Лебедев гостува в София на 22 и 23 февруари

5/5

Руският писател Сергей Лебедев ще гостува в София на 22 и 23 февруари 2023 г., за да представи своите романи „Предел на забравата“ и „Дебютант“ пред българска публика. Посещението му е само дни преди годишнината от войната в Украйна (24 февруари).

„Изключете телевизора и го прочетете – казва Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич за Сергей Лебедев – Той пише не за миналото, а за настоящето.“ И наистина награждаваният руски писател разплита сложното минало на своята родина в романите си, но не от любопитство, а защото това минало е проблем и отчасти битие за съвременниците му. Затова книгите на Лебедев са толкова нужни – те са важна част от справянето с миналото, процес, труден за всяко общество.

Сергей Лебедев не е специалист по руска история, макар да познава отлично материята. Не е поет, макар прозата му да лирична, чувствена и вдъхновяваща. Не е гневен, макар да има основание да бъде такъв като руснак. Въпреки това, той е смирен и мъдър. Неговите романи са вид катарзис, чрез който руският човек се отърсва от вина, мъка, страх и състрадание, породени от комплексното си минало, а вече и настояще.

Издателство „Кръг“ публикува два романа на Лебедев на български в превод на Денис Коробко.

Първият Предел на забравата е издаден на повече от 15 езика, а у нас преводът бе награден от Съюза на преводачите за ярки постижения. Той разказва трудната история на млад човек – наш съвременник, който изведнъж разбира, че негов близък е бил палач в трудов лагер. „Уолстрийт Джърнъл“ избра през 2016 г. книгата за една от 10-те най-добри, преведени на английски.

„Дебютант“ е вторият роман на Лебедев на български, който е посветен съветските тайни служби. За него Лебедев се вдъхновява от случая „Скрипал“ – отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с препарат, създаден в Русия. В послеслова към българското издание авторът признава високата цел, която си е поставил, относно творбата си – да създаде „политически роман, в който са свалени маските на бесовете, проправящи пътищата на злото, утежняващи с грях съдбата на обще­ството и създаващи ориста на националната история“.

На 22 февруари от 18:00 часа Лебедев ще се срещне с читатели в столичния Greenwich Book Center (бул. Витоша“ 37), а на 23 февруари ще гостува във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ (ул. „Московска“ 49).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp