Сборна изложба-живопис „Абстракции и светлина” в Арт галерия Ларго (17.12.2021-17.01.2022)

5/5

На 17 декември Арт галерия Ларго изпрати 2021 г. с една изключително въздействаща и светла сборна изложба на едни от най- любимите съвременни български художници, работещи в областта на абстрактната и експресивната живопис. В зала 2 на Арт Галерия Ларго ще са представени авторите Албена Коева, Васил Стоев, Димитър Чолаков, Иван Обретенов, Николай Няголов, Светослава Георгиева, Светлин Ненов, Стефан Кулев и Христо Христов в една хармонична експозиция, носеща името „Абстракции и светлина“.

„Свечеряване“, автор Стефан Кулев

Абстракцията е течение в изкуството, което не всеки разбира и приема. В Западна Европа и зад океана от години този жанр е сред най- предпочитаните от публиката и ценителите, докато в България част от зрителите все още гледа с недоверие на абстрактната композиция, защото смята, че конкретиката е това, което прави една картина завършена, стойностна и истинска. Малко са хората, които имат познанията и подготовката да оценят колко трудно е да се създаде една абстрактна творба- майсторството да създадеш една хармония от цветове, да композираш добре петната, които полагаш върху платното, да създадеш разбирателство между най- различните релефни мазки, които образуват различните слоеве на материала в платното.

„Атопортрет с чаша“, автор Иван Обретенов

Тази изложба е демонстрация как различните автори ни показват късчета от душите си, закодирани във всяко напластяване на боя върху платната, всяко издраскване на слоя, отнемане и добавяне на нива. Конкретното, което зрителите обикновено търсят в живописните картини, всъщност тук е скрито измежду най- различни форми и тонове, завихрени в една симбиоза от най- различни живописни похвати и техники. Тук всеки зрител си намира по нещо различно, всеки усеща вибрациите и енергиите на картините индивидуално Затова и в повечето случаи абстрактните композиции не са нещо, за което художниците или галеристите могат да разказват с думи, защото възприятието на всеки е субективно и не може някой друг да полага своите интерпретации в чуждото съзнание.

„Бряг“, автор Христо Христов

Със серия пастьозни и наситени композиции ще се представи варненският художник Стефан Кулев, който междувременно се готви за самостоятелната си изява в Галерия Ларго през 2022 г. Албена Коева от Варна пък ще ни представи три камерни платна, в които е разливала богати сини нюанси и ги е комбинирала с по няколко конкретни елемента. Ще се насладим на две от най- новите творби на Васил Стоев от Пловдив, богати на сложни цветове, разчупени структури и естетическа наслада. Димитър Чолаков участва с нова творба, специално подготвена за „Ларго“. Пловдивчанина Николай Няголов ни радва с виолетови и сини нюанси, бели светлинки и танцуващи линии в картината си. Ценителите ще се насладят на камерен автопортрет на Иван Обретенов, а варненците Светослава Георгиева и Христо Христов ще допълнят експозицията със своите изключителни, сериозни и тежащи на мястото си живописни произведения.

Изложбата „Абстракции и светлина“ може да се разгледа в Арт галерия Ларго (ул. „Хан Крум“ 8, Варна) до 17 януари 2022 г.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp