Сърцето на Сибир: От това езеро може би зависи бъдещето на света

Голямо като морето и дълбоко като океанска дълбина, руското езеро Байкал е признато за едно от най-големите природни чудеса.
С площ по-голяма от Белгия, Байкал съдържа почти една четвърт от всички световни запаси от прясна вода, което е повече от всичките пет американски езера заедно.

Байкал във всеки смисъл е езеро със суперлативи. Байкал корито е толкова голямо, че всички реки в света ще им бъде необходима една година, за да го напълнят. Повече от 300 реки се вливат в езерото Байкал, а само една се излива от него. Става дума за река Ангара, която се влива в Арктическия океан на север.

Сърцето на Сибир

И въпреки заплахите, които със себе си носи изграждането на газопроводите и човешката дейност, Байкал практически е девствено, но и защитен е от обичайните замърсяване преди всичко благодарение на изолираното си място.

Разположен в сърцето на Сибир, на около 3500 км от Тихия океан и около 4000 км от Москва. Такава географско положение също така посочва и факта, че до Байкал не е лесно да се стигне.

Пътят до езерото минава през руския град Иркутск, в който се намира станцията на славната Транс-сибирската железопътна мрежа. В този град също има директни полети до Москва и Пекин.

Независимо от сезона и местоположението, невероятната красота на Байкал привлича художници, фотографи и туристи в редица, през цялата година.

С уникалната си флора и фауна, както и интересна местна култура “сибирското свещено море” е едно от място местата, които със сигурност трябва да посетите.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.