Съботно четиво: „Големите загадки в световната история“ от Жан-Кристиан Птифис

5/5

Човешкото въображение винаги се е вълнувало от загадъчното, от необяснимото, от мистериозното. Но защо повечето загадки остават мистерия и до днес, когато човечеството е достигнало върхови постижения в сферата на технологията и науката?

В книжарниците вече можете да откриете майсторското издание на „Големите загадки в световната история”, в което екип от някои от най-изтъкнатите специалисти в своите области си поставят за цел да изследват двайсет загадки, белязали историята на света.Големи или малки, древни или скорошни, те са представени без самоцелно търсене на сензация, без да се градят безпочвени хипотези. Под редакцията на изтъкнатия историк Жан-Кристиан Птифис в изданието са разгледани двадесет теми, които и до днес предизвикват спорове.

Обединени в четири сфери – археологически загадки, мистериозни изчезвания, загадъчни личности и необясними оцелявания, тези въпроси са вълнували човечеството столетия, а понякога хилядолетия наред.

Предлагаме ви откъс от книгата, предоставен от издателство „Сиела“:

Атлантида: каква е тайната?

Колко невероятна е историята на Атлантида! Атлантис (на гръцки) е онзи огромен остров, погълнат при катаклизъм, за който говори Платон в два от своите диалози, „Тимей“ и „Критий“. Бил разположен отвъд Стълбовете на Херкулес (за които се смятало, че се издигат от двете страни на Гибралтарския проток) и имал размерите на континент. Разполагал с огромни богатства, мини за ценни метали, изобилна флора и фауна. Многобройните му обитатели  издигнали множество частни или обществени свещени паметници. Но скоро законите му били забравени и царете му повели нашественическа политика, възпряна от храбростта на атиняните. Това се случило около 9600 години преди нашата ера.

Още от Ренесанса теориите и хипотезите не престават да се множат. Писатели като Жул Верн и Пиер Беноа се впускат с удоволствие в приключението. В наши дни са предприети костващи много средства подводни проучвания. Къде е бил разположен този остров-континент? При Канарските острови, при Азорските острови, в Сардиния, в Дания, на остров Санторини, в Крит, в Иран, в Монголия или в Бермудския триъгълник? Морис Сартр, голям познавач на древногръцкия свят и елинистичния Близък изток, предлага съвсем различна хипотеза. И тя е твърде убедителна.

Неоткриваемата гробница на Александър

Жан-Ив Каре-Маратре, професор по история и археология на класическия и елинистичния гръцки свят, ни въвлича в напрегнато издирване на гроба, или по-скоро на неоткритите гробове на великия завоевател, умрял във Вавилон през юни 323 г. преди нашата ера. Той отхвърля често споменаваните фалшиви следи като царския некропол във Вергина, Северна Македония (където е погребан Филип II, бащата на Александър) и се опира на малкото достигнали до нас антични текстове на Страбон, Зенобий или Лукан, за да насочи издирването към едноименния град Александрия, където интересни улики позволяват вероятната локализация на последния гроб на завоевателя.

Торинската плащаница: предизвикателство за разума?

Торинската плащаница, наричана неточно „покров“, е една от най-значимите реликви на християнството. На това парче скъпо ленено платно с размери 4,40 на 1,10 метра са изобразени в бледи цветове, вариращи от бежово до сепия, предната и задната страна на разпнат мъртвец, окървавен, бичуван, с всички белези на Страстите Христови (рана от копие на десния хълбок, следи от трънен венец по главата). Дали това е погребалният саван на Исус, както смятат много учени и изследователи, или напротив, фалшификат от Средновековието, каквито са широко разпространените от медиите твърдения на други след противоречивия анализ с въглерод 14 през 1988 г.? Пиер дьо Ридматан, инженер по образование, президент на асоциацията „Покажи ни Твоето лице“, води разследването.

Викинги в Америка?

„Днес вече никой не се съмнява, пише Жан Рьоно, изтъкнат специалист по скандинавска цивилизация и автор на тази глава, в откриването на Америка от викингите, но също и никой не знае със сигурност какво представлява Винланд.“ Къде всъщност е разположена тази загадъчна „Земя на виното“, на житото (дивия ориз) и горите? Каква част от обширния американски континент заема?

Прочутата карта на Винланд, представяща Vinlanda Insula с приблизителните очертания на Северна Америка, съхранявана в Йейлския университет от 1965 г., според някои датира от 1440 г., но продължава да бъде предмет на спорове между учените.

Все пак проучванията на две саги от XIII век, Сага за Ерик Червения и Сага за гренландците, позволяват да се напредне – предпазливо – сред митовете и легендарните разкази, смесващи истини и лъжи. Могат да бъдат направени кръстосани проверки с новите археологически открития.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp