Събития за деца на Софийския фестивал на науката (15-16 май)

5/5

Всички фенове на науката са притаили дъх, защото този уикенд ще се състои най-мащабното научно събитие у нас – Софийският фестивал на науката*, организиран от Британски съвет. За 11-та поредна година фестивалът среща малки и големи с учени и специалисти от цял свят, които споделят най-новото по актуални теми и проблеми, чиито решения се крият в науката. И тази година в богатата програма на фестивала са предвидени множество събития за деца, които ще въведат малчуганите в най-различни научни теми. Ето и кратка селекция на екипа ни с препоръки за събития за деца по време на 11-тото издание на Софийски фестивал на науката, който ще се се проведе на 15 и 16 май в София Тех парк.

Храната прави борбата (15 май, събота, зона „Големият взрив“, 9:30-10:30 часа, за деца над 7-годишна възраст, вход свободен)

© Hannah Tasker

„ДНК – Детски Научен“ Клас Явор Денчев и неговите ученици в ЧОУ Izzi Science for Kids ще отговорят на важни въпроси за това как работи нашата кръвоносна система или защо листата на растенията са зелени, като успоредно с това ще демонстрират как се създава интерактивна храносмилателна система. А за да бъде още по-впечатляващо събитието за децата, организаторите са предвидили и награди за най-големите многознайковци!

От нищо нещо (15 май, събота, зона „Котангенс“, 10:30-12:00 часа, за деца над 12-годишна възраст, вход с безплатни пропуски)

Знаете ли какво е ъпсайклинг? А замисляли ли сте се как използването на ненужни стари вещи за направата на уникални по рода си дизайнерски предмети и произведения на изкуството може да намали консумацията на нови суровини, потреблението на енергия и замърсяването на въздуха?

© John-Mark Smith

По време на съботната работилница на Гьоте-институт София ще разберем повече за ъпсайклинга, изработвайки свещници от стъклен буркан и пластмасови сламки, които ще бъдат забранени за употреба в страните от Европейския съюз от юли тази година. Ако детето ви обича да твори, това събитие със сигурност ще му допадне.

Магия ли? Не, наука! (15 май, събота, зала „Космос“ в партньорство с А1, 11:00-12:00 часа, за деца над 12-годишна възраст, вход с безплатни пропуски)

Малчуганите, които се впечатляват от магии и фокуси ще останат очаровани от това събитие! Екипът на „ТехноМеджикЛенд“ ще демонстрира няколко впечатляващи „магии“, които изглеждат напълно необясними, но в действителност в основата им е не друго, а добрата стара наука. За разлика от световнопризнатите фокусници обаче, сладурите от „ТехноМеджикЛенд“ с удоволствие ще споделят (почти) всички тайни, които се крият зад „магиите“ им.

© © iko media 

За какво ми е тази математика? (15 май, събота, зона „Котангенс“, 16:30-18:00 часа, за деца над 12-годишна възраст, вход с безплатни пропуски)

Математиката винаги е била един от най-трудните и недолюбвани от децата предмети в училище. Учителите от Българско школо знаят това и са решили да ни убедят в обратното, като ни поканят в специалната си работилница на фестивала. Всеки участник ще има възможността да бъде част от екип, изправен пред трудна ситуация, която ще може да разреши с помощта на математиката.

© Jeswin Thomas

Възможно е да попаднете на финансовата борса, на кораб в Бермудския триъгълник или пък в кухнята на известен готвач… Разберете сами как да решите проблема тази събота на Софийския фестивал на науката!

Как точно работят модерните технологии? (16 май, неделя, зала „Космос“ в партньорство с А1, 12:00-13:00 часа, за деца над 11-годишна възраст, вход с безплатни пропуски)

В XXI век децата боравят с лекота с всякакви технологии още преди да са се научили дори да четат. Подобно на нас възрастните, и тези на пръв поглед технологични гении имат нужда да разберат малко повече за това как всъщост работят технологиите. Възпитаниците на Факултета по математика и информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ и известни участници в конкурса FameLab Веселин Русинов и Марина Русинова ще разбулят мистериите около това дали вали и какво от дигиталните облаци. Ще научим повече за IPTV и сателитната телевизия, за големите данни и защо са важни, за това как работят мобилните телефони, които вече се възприемат като даденост, и каква е връзката между 5G и умните градове.

© Annie Spratt 

Сред събтията в програмата са още закачливите „Aрхеология с Астерикс и Обеликс“ с полския археолог и учител по история Марчин Гостковски, „Динозавърски пакости“ в работилницата на „Академия Сметало“ и др.

Така че този уикенд грабвайте малчуганите си и идвайте при нас на Софийски фестивал на науката 2021, за да се насладим заедно на пъстрата и забавна научна програма, която ви гарантираме, че ще помните дълго!

* Заради епидемичната обстановка е възможно да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо), затова препоръчваме да следите страницата на фестивала за своевременна информация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp