Събития за деца на Софийския фестивал на науката (15-16 май)

5/5

Всички фенове на науката са притаили дъх, защото този уикенд ще се състои най-мащабното научно събитие у нас – Софийският фестивал на науката*, организиран от Британски съвет. За 11-та поредна година фестивалът среща малки и големи с учени и специалисти от цял свят, които споделят най-новото по актуални теми и проблеми, чиито решения се крият в науката. И тази година в богатата програма на фестивала са предвидени множество събития за деца, които ще въведат малчуганите в най-различни научни теми. Ето и кратка селекция на екипа ни с препоръки за събития за деца по време на 11-тото издание на Софийски фестивал на науката, който ще се се проведе на 15 и 16 май в София Тех парк.

Храната прави борбата (15 май, събота, зона „Големият взрив“, 9:30-10:30 часа, за деца над 7-годишна възраст, вход свободен)

© Hannah Tasker

„ДНК – Детски Научен“ Клас Явор Денчев и неговите ученици в ЧОУ Izzi Science for Kids ще отговорят на важни въпроси за това как работи нашата кръвоносна система или защо листата на растенията са зелени, като успоредно с това ще демонстрират как се създава интерактивна храносмилателна система. А за да бъде още по-впечатляващо събитието за децата, организаторите са предвидили и награди за най-големите многознайковци!

От нищо нещо (15 май, събота, зона „Котангенс“, 10:30-12:00 часа, за деца над 12-годишна възраст, вход с безплатни пропуски)

Знаете ли какво е ъпсайклинг? А замисляли ли сте се как използването на ненужни стари вещи за направата на уникални по рода си дизайнерски предмети и произведения на изкуството може да намали консумацията на нови суровини, потреблението на енергия и замърсяването на въздуха?

© John-Mark Smith

По време на съботната работилница на Гьоте-институт София ще разберем повече за ъпсайклинга, изработвайки свещници от стъклен буркан и пластмасови сламки, които ще бъдат забранени за употреба в страните от Европейския съюз от юли тази година. Ако детето ви обича да твори, това събитие със сигурност ще му допадне.

Магия ли? Не, наука! (15 май, събота, зала „Космос“ в партньорство с А1, 11:00-12:00 часа, за деца над 12-годишна възраст, вход с безплатни пропуски)

Малчуганите, които се впечатляват от магии и фокуси ще останат очаровани от това събитие! Екипът на „ТехноМеджикЛенд“ ще демонстрира няколко впечатляващи „магии“, които изглеждат напълно необясними, но в действителност в основата им е не друго, а добрата стара наука. За разлика от световнопризнатите фокусници обаче, сладурите от „ТехноМеджикЛенд“ с удоволствие ще споделят (почти) всички тайни, които се крият зад „магиите“ им.

© © iko media 

За какво ми е тази математика? (15 май, събота, зона „Котангенс“, 16:30-18:00 часа, за деца над 12-годишна възраст, вход с безплатни пропуски)

Математиката винаги е била един от най-трудните и недолюбвани от децата предмети в училище. Учителите от Българско школо знаят това и са решили да ни убедят в обратното, като ни поканят в специалната си работилница на фестивала. Всеки участник ще има възможността да бъде част от екип, изправен пред трудна ситуация, която ще може да разреши с помощта на математиката.

© Jeswin Thomas

Възможно е да попаднете на финансовата борса, на кораб в Бермудския триъгълник или пък в кухнята на известен готвач… Разберете сами как да решите проблема тази събота на Софийския фестивал на науката!

Как точно работят модерните технологии? (16 май, неделя, зала „Космос“ в партньорство с А1, 12:00-13:00 часа, за деца над 11-годишна възраст, вход с безплатни пропуски)

В XXI век децата боравят с лекота с всякакви технологии още преди да са се научили дори да четат. Подобно на нас възрастните, и тези на пръв поглед технологични гении имат нужда да разберат малко повече за това как всъщост работят технологиите. Възпитаниците на Факултета по математика и информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ и известни участници в конкурса FameLab Веселин Русинов и Марина Русинова ще разбулят мистериите около това дали вали и какво от дигиталните облаци. Ще научим повече за IPTV и сателитната телевизия, за големите данни и защо са важни, за това как работят мобилните телефони, които вече се възприемат като даденост, и каква е връзката между 5G и умните градове.

© Annie Spratt 

Сред събтията в програмата са още закачливите „Aрхеология с Астерикс и Обеликс“ с полския археолог и учител по история Марчин Гостковски, „Динозавърски пакости“ в работилницата на „Академия Сметало“ и др.

Така че този уикенд грабвайте малчуганите си и идвайте при нас на Софийски фестивал на науката 2021, за да се насладим заедно на пъстрата и забавна научна програма, която ви гарантираме, че ще помните дълго!

* Заради епидемичната обстановка е възможно да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо), затова препоръчваме да следите страницата на фестивала за своевременна информация.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp