Събития за деца и ученици на Софийския фестивал на науката 2017

Децата трябва да се учат на това, което ще им бъде от полза, когато пораснат.

Аристип

Броени дни остават до началото на седмото издание на Софийския фестивал на науката, който тази година се провежда между 11 и 14 май в София Тех Парк. Програмата за възрастни включва повече от 30 разнообразни събития, за които можете да прочетете повече тук, тук и тук. Верни на себе си, организаторите от Британски съвет са помислили и за по-младата аудитория на фестивала, предвиждайки множество събития за деца и ученици. Заниманията са съсредоточени в първите два дни от фестивала – 11 и 12 май, както и в съботната сутрин на 13 май. Всяко от тях предлага атрактивни обяснения на теми от учебния материал в различни дисциплини: математика, физика, химия, биология и география. Всички училищни събития са безплатни, но е необходимо да се направи предварителна резервация, тъй като местата в залите са ограничени. Групови училищни резервации могат да бъдат направени онлайн до 9 май. Тук ще намерите необходимия формуляр. Ето и списък на събитията:

11 май (четвъртък)

Играта на живота (за ученици 1-4 клас)

10:00-11:00 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Виолета Желязкова – генетик от Националния природонаучен музей, ще демонстрира с няколко топчета пластилин как всяко дете може само да започне еволюционна игра с направени от пластилин примитивни гръбначни животни и повечко въображение.

Как да спасим света? (за ученици 1-4 клас)

10:00-11:00 часа, зала Зона 42, София Тех Парк

Герой на име Пестеливко има тежката и отговорна задача да обясни на децата защо природните и финансовите ресурси са ограничени и думата пестене не се отнася единствено до парите. Работилницата на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ ще постави акцент върху пестенето на природни ресурси и грижата за природата. Младите участници ще рисуват карта с посоките на спестяване и ще създават предмети от стари и ненужни вещи.

HUG THE BUG или от любов към дървениците (за ученици 1-4 клас)

11:30-12:30 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Учените от Националния природонаучен музей доц. д-р Николай Симов и Надежда Карастоянова ще разкажат повече за дървениците, проследявайки познатите ни от историята техни приложения в съвременната и древната медицина, в ароматерапията и на още куп любопитни места. На всичкото отгоре, по време на тяхната работилница с модератор Силвия Тошева, ще научим и как, защо, кога и къде можем да си построим „хотел“ за насекоми!

Плюс-минус (за ученици 5-7 клас)

11:30-12:30 часа, зала Зона 42, София Тех Парк

Представители на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ ще въведат учениците в основните принципи в управлението на финансите в семейството, показвайки им също как да си съставят опростен бюджет.

Животинско царство (за ученици 5-7 клас)

11:30-12:30 часа, зала Мтел Арена, София Тех Парк

Антония Хубанчева и Виолета Желязкова – пътешественички и изследователи от Националния природонаучен музей, ще изнесат едночасова лекция на тема еволюция – какво е довело до огромното разнообразие от живот на нашата планета и колко време е било необходимо на животните да станат такива, каквито ги познаваме днес.

Горещо! (за ученици 5-7 клас)

13:00-14:00 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Що е то парников ефект предстои да разберем с помощта на химиците Златина Димитрова и Наско Стаменов, които ще демонстрират какво се случва с атмосферата с помощта на балони, оцет и сода за хляб. Те ще разяснят и защо рециклирането и ограниченото използване на полимери и изкопаеми горива може да се окаже поне частично решение на глобалния проблем със затоплянето.

Приятел в нужда се познава (за ученици 5-7 клас)

13:00-14:00 часа, зала Зона 42, София Тех Парк

Каква е разликата между човешкия мозък и този на маймуната? Какво мислят и чувстват животните? Знаете ли, че приятелството не е отличителна човешка черта? Ния Тошкова от Националния природонаучен музей ще разкаже повече за еволюцията на приятелството в природата.

Ледена епоха (за ученици 5-7 клас)

13:30-14:30 часа, зала Мтел Арена, София Тех Парк

Съоснователят на Географ БГ д-р Димитър Желев от Геолого-географския факултет на Софийския университет ще обясни колко ледени епохи е претърпяла Земята, има ли  заледяване на планетата ни днес и какви тайни крият мистериозните Антарктида и Арктика.

Професия океанолог (за ученици 5-7 клас)

14:30-15:30 часа, зала Зона 42, София Тех Парк

Илиян Коцев от варненския Институт по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ към БАН ще уточни каква е разликата между водорасло и морска трева, колко вида делфини населяват Черно море и какво е да работиш като океанолог.

Магия от хартия (за ученици 1-4 клас)

14:30-15:30 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

В една от научните работилници на Музейко за деца на възраст между 6 и 12 години ще видим как можем собственоръчно да произведем чисто нова хартия от вече употребена, научвайки повече за рециклирането.

Мистериозният свят на гъбите (за ученици 5-7 клас)

16:00-17:00 часа, зала Зона 42, София Тех Парк

Царството на гъбите е самостоятелна единица, която не можем да отнесем нито към животните, нито към растенията. Повече за тях ще ни разкаже биологът Мирослава Димитрова.

BASF Chemgeneration Lab (за ученици 5-7 клас)

16:00-17:00 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Съвместният проект за пътуваща химична лаборатория на BASF България и СУ „Св. Климент Охридски“ – „Chemgeneration Lab“, предоставя възможността да експериментираме на воля,  докосвайки се до най-забавната част в химията: опитите. Готови ли сте?

12 май (петък)

HUG THE BUG или от любов към дървениците (за ученици 1-4 клас)

10:00-11:00 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Събитието позволява на тези, които нямат възможност да го посетят предишния ден в 11:30 часа в зала BASF Лаборатория да го сторят в петъчната сутрин.

Мокро! (за ученици 5-7 клас)

10:30-11:30 часа, зала Мтел Арена, София Тех Парк

Една от водещите компании за научна комуникация за деца на Острова – Science Made Simple, ще изнесе зрелищен спектакъл, демонстрирайки уникалните свойства на H2O и… ще ви понамокри, защото след края на това събитие, всеки от посетителите може да се окаже по-мокър, отколкото е очаквал!

Събитието ще се проведе на английски език, с осигурен превод на български.

Симетрии (за ученици 5-7 клас)

11:00-12:00 часа, зала Зона 42, София Тех Парк

Любителите на математиката ще са във възторг! В този уъркшоп екипът на доц. Тони Чехларова от Института по информатика и математика към БАН ще разкаже за невероятните свойства на симетриите и ще ни научи как да кодираме и разкодираме информация на основата на симетрии. А след събитието проверката и решаването на логически задачи за развиване на въображението ще е няколко идеи по-достъпно!

 

Тайнопис за шпиони и контрашпиони (за ученици 1-4 клас)

11:30-12:30 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Научната работилница на Музейко за деца на възраст 7–12 години проследява историята на секретната комуникация чрез шифри от каменните плочи до шифровъчните машини.

Сливи за смет (за ученици 5-7 клас)

13:00-14:00 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Защо е важно разделното изхвърляне на отпадъци и как използването на пластмасови шишета влия на околната среда? Химиците Златина Димитрова и Наско Стаменов ще ни разкажат, докато ни запознават с начините за рециклиране на полимерни изделия в домашни условия и превръщането им в полезни предмети.

Малки светове около слънцето (за ученици 8-12 клас)

13:00 часа, зала Мтел Арена, София Тех Парк

Знаете ли, че съвсем близо до нас има стотици малки светове, обикалящи около газовите гиганти и образуващи малки системи сами по себе си? Райчо Райчев и Виктор Данчев от „Космически предизвикателства“ ще ни поведат на вълнуващо космическо пътешествие из малките светове на Слънчевата система, така че затягайте коланите – излитаме!

Цветовете на тялото (за ученици 5-7 клас)

13:30-14:30 часа, зала Зона 42, София Тех Парк

Как се определя цвета на човешките кожа, коса, очи? Бъдещият лекар Ваньо Везиров ще ни разкрие интригуващи факти за цветовете на тялото ни!

Нарисувай ми жаба… отвътре! (за ученици 5-7 клас)

14:30-15:30 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Деница Пенева от Националния природонаучен музей ще ни обясни защо в учебниците по биология и ветеринарна медицина няма снимки, а научни илюстрации и ще ни покаже как се създава анатомична илюстрация – от дисекцията до крайния резултат в учебника. Участниците в работилницата ще имат възможността да започнат първата си рисунка на жаба по жив модел.

Мокро! (за ученици 5-7 клас)

15:00-16:00 часа, зала Мтел Арена, София Тех Парк

За тези, които са първа смяна на училище или просто са заети между 10:30 и 11:30 часа в петъчния ден, Science Made Simple ще изнесе за втори път своето шантаво и мокро шоу!

Колко кръгла е Земята? (за ученици 5-7 клас)

15:00-16:00 часа, зала Зона 42, София Тех Парк

Макар днес да сме наясно, че Земята е кръгла и да се забавляваме с убежденията на предците си, които вярвали, че тя е плосък диск, носен от костенурки, питали ли сте се някога колко кръгла всъщност е нашата планета? Ще разберем от физика Цветан Симеонов, който ще разкаже какво е геоид, какви са технологичните революции, довели до съвременното разбиране за формата на Земята и как тя се променя ежегодно.

Ток от малини! (за ученици 5-7 клас)

16:00-17:00 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк|

В забавна работилница за деца нанотехнологът Божидар Стефанов (д-р Бо) ще демонстрира как можем да получим електричество от малини – оказва се, че те крият в себе си молекули, които могат успешно да усвоят енергия от слънчевата светлина и да я превърнат в електричество!

Тази работилница ще се състои още веднъж на следващия ден – 13 май, събота, от 11:30 часа на същото място.

Литературни диагнози (за ученици 8-12 клас и обща публика)

17:30-18:30 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Д-р Виктория Илиева ще проследи историята на медицината и нейното развитие през вековете, докато преглежда героите от някои от най-известните и емблематични български и чуждестранни литературни произведения: „Тютюн“ от Димитър Димов, „Железният светилник“ на Димитър Талев, „Любов по време на холера“ от Габриел Гарсия Маркес, „Цар Плъх“ на Джеймс Клавел и др.

© andyfrith / 123RF Stock Photo

13 май (събота)

Микросвят (вход с безплатни пропуски, които се запазват предварително)

10:00 часа, зала BASF Лаборатория, София Тех Парк

Биолозите Александрина Ал-Джасем и Виктория Миланова ще ни разкажат за най-интересните микроорганизми – къде живеят, с какво се хранят и куп други интригуващи факти за обитателите на микросвета.

Готови, старт! (за ученици 1-4 клас)

11:00 часа, зала Мтел Арена, София Тех Парк

Отново се срещаме с представители на една от най-успешните британски трупи за детски научни спектакли Science Made Simple! Физикът Рут Пъркинс ще разясни на българските деца какво ни кара да падаме, как пазим равновесие, каква е ползата от триенето в спорта, какво се случва, когато топката се удари в нещо и защо топките за различните спортове имат различни повърхности. Участието на публиката в това събитие е неизбежно!

Повече информация за основната програма на Софийския фестивал на науката 2017 можете да прочетете тук, тук и тук.

снимков материал – Британски съвет

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.