Романтика по време на ваканция – или 5 перфектни книги да се настроим за морската вакация

5/5

С няколко мои приятелки от различни краища на Европа имаме ежегодна традиция – отиваме на едноседмична обиколка из Тоскана или просто за дълъг уикенд на някое интересно място. Дойде време да изберем дестинацията и за тазгодишната ни сбирка и се спряхме на гръцкия Миконос – този тъй екзотичен остров с характерните му бели къщички и красиви плажове. Именно търсенето на повече информация и идеи за забавление на Миконос ме подтикнаха да помечтая за островни приключния, летни емоции и преживявания, и най-вече – за забавните моменти с приятелките, които ще видя след толкова дълго време. Казах си, че докато чакам да дойде време за моята ваканция мога да се пренеса мислено в един друг свят, светът на книгите за острови, и по този начин времето ще мине по-бързо.

След като прочетох доста заглавия по темата реших да споделя мнението си за няколко от тях, на чиито красиви и завладяващи истории се насладих истински.

Заедно на слънчевия остров“, София Каспари

Започваме с първата история, която се развива на остров Лошин, Хърватия, а ключовите думи са луксозна вила, слънце и море. Главната героиня Сандра и нейните приятели от училище решават да се впуснат в завладяващо пътуване до този смайващ адриатически остров. Следват щури приключения, забравени тайни и забавно време, прекарано в добра компания. Може би е добре да споменем, че старата любов ръжда не хваща, защото точно тук, на това прелестно място, Сандра се среща отново с голямата си любов. И сред красотите на този остров тя и приятелите й ще преокрият себе си, ще разбулят стари тайни и ще почувстват отново любовта.

снимка: Лили Дунева

Ако търсите ненатоварваща и завладяваща лятна история, „Заедно на слънчевия остров“ е точно това, което ви трябва. А пък за мен книгата отговаря на всички условия за сезона и настороението – лятна вакация, морка дестинация, остров и приятели!

Издателство „Ера“

Превод: Ваня Пенеа

Корица: Фиделия Косева

Страници: 296

Цена: 15,99 лв.

Любов и маслини“, Джена Еванс Уелч

Следващото ми предложение ни прехвърля на един от най-завладяващите и живописни острови – Санторини в Гърция. Ако бях прочела книгата преди да си купим билети за Миконос, щях да настоявам да отидем не другаде, а на Санторини!

На страниците на „Любов и маслини“ срещаме седемнадесетгодишната Лив, на която плановете за лятната ваканция се промнят, след като получава покана да гостува на баща си, когото не е виждала от близо десетилетие. Лив не е много сигурна, дали иска да прекара лятото си с него, но все пак заминава за гръцкия остров, където се среща не само с баща си, но и с неговия асистент Тео. Лив и Тео откриват заедно красотите на това място – от кристалните води до божествената храна – и се впускат в редица летни приключения. И тук изскачат някои тайни от миналото, които правят историята още по-интригуваща, така че със сигурност ще останете доволни, след като отгърнете и последната страница.

снимка: Лили Дунева

Тематиката отново е точно това, което ми се искаше да чета от самото начало – приятели, море, лято и остров.

Издателство „Ибис“

Превод: Боряна Даракчиева

Корица: Кремена Петрова

Страници: 400

Цена: 15,90 лв.

Къща край Брега на светулките“, Джени Хайл

Прехвърляме се не на остров, а в едно малко крайбрежно градче в САЩ. Ключовите думи обаче отново са слънце, пясък и втори шанс. „Къща край Брега на светулките“ е магическа, романтична и сладка история, която ще изчетете на един дъх. Главните герои Синди и Нейт живеят на едно наистина приказно място, наречено Брега на светулките. И въпреки красотата на вълшебната дестинация, Нейт решава да я напусне, оставяйки нищо неподозиращата Синди зад гърба си. 10 години по-късно двамата се срещат неочаквано на сватбата на сестрата на Синди, но както често се случва в живота, Нейт не е това момче, в което Синди се е влюбила. Той вече е популярен автор на песни, заобиколен от известни приятели. По разбираеми причини Синди не желае да разговаря с него, но освен абсурдната им раздяла преди десетилетие, тя има и по-важна причина да стои настрана.

снимка: Лили Дунева

Ще успее ли Нейт да получи прошка от Синди и дали тяхната любов все още е жива? Дали ще успеят да сбъдат детските си мечти за тих и спокоен живот на този магичен бряг? Проверете сами, като прочетете книгата.

Издателство „Хермес“

Превод: Мариана Христова

Корица: Тодор Пунгеров

Страници: 288

Цена: 15,95 лв.

Този ден“, Бланка Липинска

Нямаше как да пропусна тази книга в препоръките си за летни четива. Все пак действието се развина на красивия италиснски остров Сицилия, а живописна морска дестинация в комбинация с романтична история са перфектната формула за лек летен роман. Дългоочакваното продължение на горещия роман „365 дни“ не изненадва феновете на поредицата, дори напротив – развива историята по неочакван начин, който със сигурност ще ви допадне.

снимка: Лили Дунева

Отново се срещатаме с Лаура и Масимо. Ставаме свидетели на тяхната сватба, както и на красиви гледки и спиращи дъха сцени и моменти от тяхното любовно приключение. Естествено не липсват важни елементи за историята на Липинска, като допълнителна драматичност, сициалинска мафия, нови врагове, луксозни автомобили и вили на брега на морето. Затова затаете дъх и се пригответе за още съспенс, горещи страсти и неочаквани обрати на страниците на „Този ден“.

Издателство „Сиела“

Превод: Васил Велчев

Корица: Фиделия Косева

Страници: 400

Цена: 19,00 лв.

Сестрите Шанел“, Джудит Литъл

Последната книга, която ви препоръчвам, се различава от останалите по тематика, стил, дори по епохата, в която се развива действието. Дестинацията също не е морска или островна, но пък историята се вписва в темата за приятелството и освен друго е изключително добре написана.

Сестрите Шанел“ е завладяващ роман със силна историческа нотка, който преплитайки факти и фикция, ни запознава с три от петте деца в семейството – световноизвестната Габриел „Коко“ Шанел, Антоанет и Жюлия-Берт. Изненадата, поне за мен беше, че главният герой тук не е Коко, а Антоанет Шанел и именно това грабна вниманието ми на мига. Джудит Литъл започва историята на романа си от момента, в който трите момичета отиват в манастирско сиропиталище в малко френско градче, където се учат да шият. Следват приключенията на Коко и Антоанет до Париж, загатва се темата за света на модата и как Коко успява да се превърне в модна икона. След трудни моменти и успехи, двете сестри полагат основите на „Шанел“.

снимка: Лили Дунева

Един страхотен роман, чрез който успяваме да се докоснем до бляскавата Коко, да надникнем в историята на семейството й и да разберем как сестрите Шанел са изпреварили времето си, оставяйки яркия си отпечатък в истроята.

Издателство „Прозорец“

Превод: Цветелина Лакова

Корица: Вихра Стоева

Страници: 400

Цена: 17,00 лв.

Летните и безгрижни дни са тук, насладете им се и то в компанията на подходящата за вас книга. А аз ви пожелавам приятна ваканция, каквато се очертава да бъде и моята, на която ще споделя с приятелките ми за прочетените тематични летни книжки – ей така, за повече настроение.

снимка: Лили Дунева
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp