Рей Далио: Винаги решавайте сами какво искате, какво е вярно и какво би трябвало да направите

5/5

Сдобиваме се с принципи по различни начини. Понякога ги извличаме от собствените си преживявания и разсъждения. Друг път ги заимстваме от други хора, например от родителите ни, или възприемаме общовалидни религиозни или правни принципи. Тъй като всеки от нас има свои собствени цели и своя собствена същност, трябва да изберем свои собствени принципи, които да ни съответстват.

Макар използването на чужди принципи да не е непременно нещо лошо, възприемането на принципи, които не са достатъчно осмислени, може да ви изложи на риска да действате по начини, които са несъвместими с вашите цели и вашата природа. Същевременно и вие като мен вероятно не знаете всичко, което е необходимо да знаете, и би било разумно да приемете този факт. Ако сте способни безпристрастно и ясно да прецените как е най-добре да се постъпи в дадена ситуация, и ако сте достатъчно смели да го направите, ще постигнете почти всичко в живота. Ако не можете да го направите, трябва да се замислите за причините, тъй като по всяка вероятност те са най-голямата пречка да получите повечето неща, които искате от живота.

Оттук и първият ми принцип: Винаги решавайте сами какво искате, какво е вярно и какво би трябвало да направите, за да постигнете №1 в съответствие с №2…

… и го направете със смиреност и непредубеденост, за да обмислите нещата по възможно най-добрия за вас начин. Да сте наясно с принципите си е важно, защото те засягат всички аспекти на живота ви многократно всеки ден. Например когато общувате с други хора, вашите принципи и техните принципи определят по какъв начин си взаимодействате. Хора със споделени ценности и принципи се разбират помежду си и не страдат от постоянни недоразумения и конфликти. Помислете за най-близките си хора. Съгласуват ли се техните ценности с вашите? Въобще познавате ли техните ценности и принципи? Твърде често не сме наясно с принципите на тези, с които общуваме. Това е особено проблематично в организации, в които хората би трябвало да имат общи принципи, за да постигат успехи. За да съм кристално ясен при обяснението на моите принципи, положих огромно старание при написването на всяко изречение в тази книга.

Принципите, които избирате, може да бъдат всичко, което искате да бъдат, стига да са автентични, т.е. да отразяват истинския ви характер и ценности. Ще се сблъскате с милиони избори през живота си и решенията, които вземате, ще отразяват вашите принципи, така че не след дълго хората около вас ще могат да разберат принципите, от които се ръководите. Най-лошото е да лицемерничите, защото ще се лишите от доверието на хората и от своето самоуважение. Затова трябва да сте наясно със своите принципи и да постъпвате в съответствие с тях. Ако има разминавания, би трябвало да ги обясните. Най-добре е да го направите в писмена форма, защото по този начин ще прецизирате писмените си принципи.

Споделяйки собствените си принципи с вас, искам да подчертая, че не очаквам да ги следвате сляпо. Напротив, искам да поставяте под съмнение всяка дума и да изберете за себе си само онези принципи, които са подходящи за вас.

МОИТЕ ПРИНЦИПИ И КАК ГИ ИЗГРАДИХ

Изградих своите принципите благодарение на грешките, които допусках в своя живот, и на времето, което отделях за тяхното осмисляне. Още от дете съм любознателен човек със самостоятелно мислене, който преследва дръзки цели. Харесваше ми да си представям нещата, които искам да постигна, успявах, провалях се и се учех най-вече анализирайки болезнените си провали. Това ме накара да променя начина на вземане на решения, което ми позволи да бъда по-успешен, да преследвам още по-дръзки цели, да се провалям и да се уча отново и отново.

Вярвам, че ключът към успеха се крие в стремежа да постигнеш много и да се провалиш добре. Под „добър провал“ имам предвид способността да изпиташ болезнен неуспех, от който научаваш важни уроци, без да се провалиш толкова зле, че да напуснеш играта. Този начин на учене и усъвършенстване е най-добрият за мен с оглед на това какъв съм и какво правя. Винаги съм имал лоша механична памет и не обичам да спазвам инструкциите на други хора, а предпочитам да разбера как нещата могат да бъдат полезни за мен. Мразех училището заради лошата си механична памет, а когато навърших дванайсет, се влюбих в търговските операции. За да печелиш пари на пазара, трябва да си човек със самостоятелно мислене, който залага срещу общоприетото мнение и е прав. Това е така, защото общоприетото мнение е част от курса на залагането. Човек винаги може да допусне огромна грешка, затова умението да го прави добре е от решаващо значение за успеха. За да си успешен предприемач, трябва да си човек със самостоятелно мислене, който залага срещу общоприетото мнение и е прав, а това са предпоставки за допускане на сериозни грешки. Тъй като бях и инвеститор, и предприемач, се научих да се страхувам от допускането на грешки и измислих подход за вземане на решения, който увеличава максимално шансовете ми да се окажа прав.

Вземайте добре обмислени решения

Болезнените ми грешки ме накараха да заместя „Знам, че съм прав“ с „Как да разбера, че съм прав?“. Те ми дадоха смирението, което ми беше нужно, за да балансирам своята самоувереност. Осъзнавайки, че бих могъл да допусна фатална грешка, и задавайки си въпроса защо други умни хора преценяват нещата по различен начин, се научих да правя преценка не само през моите очи, но и през очите на другите. Така можех да видя много повече измерения, отколкото разчитайки единствено на собственото си мнение. Това, че се научих да се вслушвам в чуждите съвети, за да избера най-добрите от тях – или с други думи, да вземам добре обмислени решения, – увеличи шансовете ми да се оказвам прав.
Същевременно се научих да:

Следвам принципи…

… които са толкова ясно формулирани, че тяхната логика може лесно да бъде преценена. Опитът ме научи колко важно е да обмислям и да си записвам критериите за вземане на решения винаги когато ги вземам, затова си създадох навика да го правя. С течение на времето моята колекция от принципи се превърна в колекция от рецепти за вземане на решения. Като ги споделях с хората в моята компания „Бриджуотър Асошиътс“ и ги молех да ми помогнат да изпробвам принципите си в действие, аз непрекъснато усъвършенствах и развивах тези принципи. Успях да ги усъвършенствам до такава степен, че разбрах колко е важно да:

Систематизирам процеса на вземане на решения

Открих, че мога да го направя, като изразя моите критерии за вземане на решения във формата на алгоритми, които да въведа в нашите компютри. Сравнявайки двете системи за вземане на решения – тази в главата
ми и тази в компютъра, – установих, че компютърът може да взема подобри решения, защото може да обработва много повече информация от мен, и то по-бързо и по-неемоционално. Това позволи на мен и на моите служители с течение на времето да подобрим качеството на колективното вземане на решения. Открих, че такива системи за вземане на решения, особено когато са добре обмислени, са невероятно мощни и скоро дълбоко ще променят начина, по който хората по света вземат най-различни решения. Нашият подход на вземане на решения, основаващ се на принципи, не само подобри икономическите, инвестиционните и управленските ни решения, но също така ни помогна да вземаме по-добри решения във всеки аспект на живота. Дали вашите собствени принципи са систематизирани/компютризирани, или не, е от второстепенно значение.

Най-важното е да формулирате собствени принципи и в идеалния случай да ги записвате, особено ако работите с други хора.

Именно благодарение на този подход и на моите принципи се превърнах от обикновено хлапе от Лонг Айланд в успешен бизнесмен според общоприетите критерии – от основател на компания в моя двустаен апартамент, която превърнах в петата най-важна частна компания в САЩ (според „Форчън“*), до един от стоте най-богати хора (според „Форбс“**) и една от стоте най-влиятелни личности в света (според „Тайм“***). Моите принципи ми позволиха да осмисля успехите и живота по много по-различен начин, отколкото си представях, и да имам пълноценна работа и пълноценни взаимоотношения, които ценя дори повече от своите успехи. Дадоха на мен и на „Бриджуотър“ много повече, отколкото съм допускал, че е възможно. Доскоро не исках да споделям тези принципи извън „Бриджуотър“, тъй като не харесвам публичността и смятам за самонадеяно да казвам на други хора от какви принципи да се ръководят. Но след като

„Бридж уотър“ прогнозира успешно финансовата криза от 2008–2009 г., получих голямо медийно внимание, както и моите принципи и уникалният начин на работа на компанията. За съжаление, по-голяма част от информацията беше изкривена и поднесена под формата на сензация, затова през 2010 г. публикувах нашите принципи в уебсайта ни, за да могат хората сами да ги преценят. За моя изненада те бяха изтеглени над три милиона пъти и бях отрупан с благодарствени писма от цял свят.

 

Откъс от книгата „Принципи“ на Рей Далио, издателство: „Изток-Запад“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp