“Репортери без граници“: България е едва 109-та в света по свобода на словото

Френската неправителствена организация „Репортери без граници“ поставя България на 109-то място в тазгодишния си индекс, измерващ свободата на словото по света.

България заема 109-то място от общо 180 държави, като попада в категорията „лошо състояние“ на свободата на медиите. В тази графа се нареждат  и още няколко държави, които се намират на европейския континент – Македония (111), Русия (148) и Турция (155) (линк към пълната класация). 

България е членката на Европейския съюз с най-малка свобода на словото. За сравнение, северната ни съседка Румъния е на 46-то място, докато Гърция заема 88-мо място. Германия и Франция са респективно на 16-то и 39-то място.

„Свободата на словото е основополагаща във всяко демократично общество, но близо половината от населението на света няма достъп до информация“, според организацията.

„Репортери без граници“ е независима институция с консултативен статус, чийто централен офис се намира в Париж, Франция. Организацията разполага с международни секции в Брюксел, Вашингтон, Берлин, Тунис, Рио де Женейро и Стокхолм, като основната й цел е защитата на свободата на словото по света.

Класацията се съставя като се разпращат специално създадени въпросници на новинари и други медийни експерти от 180-те държави, които са обект на изследването. Анализът от отговорите им се комбинира с данни за злоупотреба и насилие срещу журналисти в съответните страни. Оценката се съставя на базата на няколко основни критерия – плурализъм, независимост на медиите, медийна среда, прозрачност, цензура и други.

„България е на последна позиция спрямо останалите страни членки на Европейския съюз“, твърди проучването на „Репортери без граници“.

„Правителството разпределя европейски средства между отделни медийни организации по напълно непрозрачен начин. По този начин, те подкупват медиите, които се въздържат да отразяват някои от нередностите в обществото.“, обобщава неправителствената организация.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.