Редактиране на съдбата и още интересни събития на Софийския фестивал на науката този уикенд

5/5

Десетото издание на Софийския фестивал на науката (26-27 септември), организиран от Британски съвет, чука на вратата, а богатата програма на събитието в София Тех парк предлага цветна палитра от всевъзможни научни и технологични ивенти.

Освен акцентите в програмата на фестивала, сред събитията, които привлякоха вниманието на екипа ни са още няколко интересни ивента.

Пътят на водата (26 септември, събота, зала Атом, 15:30-17:00 часа, вход с билети)

Настолна ролева игра на проекта Clean&Circle ни дава възможност да влизем в обувките на кмет, гражданин, министър, бизнесмен, земеделец и др. във въображаемо водно поречие, за да си отговорим на въпросите откъде идва водата и кой и как я разпределя.

© Cemagref  IRSTEA UMR GEAU 

От нестандартнта игра ще научим също колко вода ни е необходима, какво се случва, ако годината е суха и кой се грижи за животните във и около реката. За финал ще остане и най-важният въпрос: има ли печеливши и губещи в тази игра?

Изключителният гастронавт: Карантина (27 септември, неделя, онлайн на живо в зала Космос, 10:00-10:50 часа, вход с безплатни пропуски)

Популярното лице на Би Би Си Стефан Гейтс и отдавна страдащата му асистентка – дъщеря му Попи, ще ни поведат на шеметно пътешествие през човешкото тяло и законите на физиката по време на карантина от техния гастрономичен дом в Лондон.

Пригответе се за ракети, експлозии, сополи, ядливи химични реакции и най-странно-голямата-юхуу възглавница в света в тези 50 минути на онлайн забава, която Стефан и Попи ще ни спретнат на живо от Лондон.

Превърни старата фланелка в торба и я ползвай (27 септември, неделя, зала Атом, 13:00-14:30 часа, вход с безплатни пропуски)

Както знаем, небиоразградимите найлонови торбички, които ни заобикалят отвсякъде, вредят на околната среда вредят на почвата, реките и океаните. Ние можем да помогнем, като ползваме само памучни торби. А как да превърнем стара памучна тениска в торба и да й намерим десетки приложения в ежедневието си ще научим от работилницата на Гьоте-институт София.

© NeONBRAND

Ако разполагате със стара памучна фланелка, донесете я. Ако не – на място ще Ви бъде осигурена. Събитието е подходящо за деца над 12-годишна възраст.

Редактиране на съдбата (27 септември, неделя, зала Космос, 17:00-17:50 часа, вход с билети)

Д-р Петър Ефтимов – преподавател по ембриология и биология на развитието в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, ветеринарен лекар и молекулярен биолог – разглежда важната тема за човешкото ДНК.

© Martin Adams

Има повече от 75000 промени в ДНК, които могат да предизвикат генетично заболяване. За пръв път в нашата еволюционна история имаме шанса да коригираме тези промени и това може би е най-решаващият момент в човешката история. Това е и темата на срещата с д-р Ефтимов тази неделя от 17:00 часа в София Тех парк.

Повече за програмата на Софийски фестивал на науката на 26 и 27 септември в София Тех парк вижте тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp