„Разруха“ с единайсто издание през март и филм по мотиви от романа през есента!

На 24 март излиза единайстото издание на „Разруха“ –  един от най-емблематичните романи на големия български писател Владимир Зарев.

По този повод Издателска къща „Хермес“ организира фейсбук игра, а наградите са 11 книги с автограф от автора. Всеки, който иска да се включи, може да го направи в периода от 21 до 24 март на hermesbooks.com.

През 2006 година „Разруха“ е преведена в Германия и издадена от „Кипенхойер и Вич“. По мнение на радио „Дойче Веле“, това е най-успешният български роман, излизал на немски език.

Книгата е преведена и на руски език, а през ноември 2015 година Владимир Зарев я представи официално в Москва. Той беше специален гост на 17-ия Международен панаир за интелектуална литература Non/Fiction в руската столица.

„Разруха“ е книга за събитията, сполетели България след 1989 година.  Засегнати са темите за упадъка на политическата класа и продажността на институциите. В центъра на романа стои човекът, разпокъсан между властта, достойнството и любовта.

През есента на 2016 година се очаква и филм по мотиви от романа. Екипът ни се свърза с режисьора и продуцент – Петър Попзлатев, който ни сподели, че идеята за филма му хрумва още преди 13 години, когато прочита първото издание на „Разруха“.

Той обаче не е единственият, който вижда потенциал в тази идея. Когато книгата излиза, няколко известни български кинорежисьори се опитват да направят филм, но сценариите им не достигат художественото ниво и вътрешните конфликти на героите.            

Едва в края на 2014 се сформира екип на кинопродуцентската къща „Пост скриптум 2“, чиито сценарий е единодушно приет от художествената комисия за създаване на български игрален филм. Сценарист е ректорът на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) “Кръстьо Сарафов” – проф. д-р Станислав Семерджиев.

Режисьорът Петър Попзлатев ни предостави няколко снимки от филма, който вече е заснет и се намира в постпродукция.

Сред актьорите, които участват, са Елена Телбис, Ирини Жамбонас, Светлана Янчева, Мария Статулова, Руши Видинлиев, Леонид Йовчев, Ивайло Христов,  Красимир Доков, Деян Донков и др.

AAAAAZarev

Руши Видинлиев играе Боян Тилев, а Красимир Доков – Железния.

AZarevЛеонид Йовчев влиза в разтърсващата роля на Мартин Сестримски.

AAAAZarev

Очаквайте и още изненади, които реализационният екип на този етап не пожела да разкрие.

 

За Владимир Зарев

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1973 г. работи в списание „Съвременник”, като понастоящем е главен редактор там.

Владимир Зарев е автор на много  романи, измежду които са трилогията „Битието”, „Изходът”, „Законът”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Светове”, „Лето 1850“ и др. Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.

V_Zarev

За романа „Разруха“

  “Владимир Зарев е не само заслужил герой на българската литература, а разказвач от европейски ранг – неговата “Разруха” обнадеждава и засвидетелства литературната европейска зрялост на България.”

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

      „Владимир Зарев стана известен в Германия с грандиозния си роман за времето на промяната „Разруха”, който е най-доброто, написано за прелома в Европа от 1989 г.”

 Тагес Анцайгер

     “Владимир Зарев е българският Балзак, чийто роман “Разруха” е повествование за историческия обрат в България, за какъвто германската културна критика все още мечтае. Книгата на Зарев действително превъзхожда всичко подобно на немски език, от “Обширно поле” на Гюнтер Грас до “Нов живот” на Инго Шулце. “Разруха” е роман за пометената от чудовищната приливна вълна на капитализма България…

     Зарев е пълнокръвен епичен автор, незасегнат от (пост)модернистки скептицизъм. На Балзак напомня и щедростта, с която пилее своя творчески потенциал.”

      Берлинер Цайтунг

     “Владимир Зарев е изключително явление в българската литература.”

      Нойе Цюрхер Цайтунг

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.