Разликата между Его комуникация и Азова комуникация

Това е техника, която може много да ви помогне и има добри резултати, но в началото ще трябва първо да премислите какво и как да кажете, следвайки стъпките, защото в първия момент ще изпитате желание да реагирате по-стария начин, с който сте свикнали. Тренирайки, ще замените стария навик с нов.

Тази комуникация наричам Азово здравословна, тя е обратното на Его сенчестата комуникация, в която основно има изискване, оценка, вменяване на вина, както и разпределяне на ролите на жертва и насилник. А също така и желание да наложим нашата правота, критика и агресия. Ако ние предаваме информацията по този начин, то логично е по същия начин да ни се отвръща. Ще се върна към примера, с който представих в шестте стъпки Азовата комуникация, за да ви кажа как би звучал в Его сенчестата: „Ти не ми се обаждаш и не се сещаш за мен, защото не съм ти важна, все работата ти е оправдание, докога ще се съобразявам все аз с твоите приоритети, аз колко неща съм направила за теб, а ти за едно обаждане не се сещаш… Ти си егоист и аз се чудя какво още правя с теб, докато ти си пътуваш по-работа, аз си стоя вкъщи и чакам да се поинтересуваш от мен…“ Вижте каква разлика има между двете комуникации – информацията е една и съща, но е предадена по различен начин и затова в реакцията на другия също ще има разлика. Във втория вариант не се заявява какво аз чувствам. Това, че казвам: „…не съм ти важна, все работата ти е оправдание…“, не означава, че казвам: „липсваш ми и изпитвам болка, когато не те чувам“. Когато казвам: „ти си егоист и се чудя какво правя с теб…“, не означава, че споделям: „тъжно ми е и съм объркана“. Когато казвам: „…докато ти си пътуваш по-работа, аз си стоя вкъщи и чакам да се поинтересуваш за мен…“, не означава, че казвам: „моля те, обаждай ми се веднъж, ще се чувствам по-добре“. Сега, когато вече сте убедени в разликите, се залавяйте за работа, това е много полезна техника и е приложима в различни сфери от живота ни.

Обидата е като тежък камък, който човек носи в сърцето си. Обиденият човек спира да се радва и не е способен да обича или обича през нараняването. Човек с натрупана обида може да страда дори от сърдечни заболявания. Обидата блокира творческия ни потенциал и движението ни в живота. Много хора имат навика да крият обидата: „не съм обиден“, „нищо няма“, „всичко е наред“, „нямам какво да обяснявам“… Но всъщност зад тези думи се крие друга истина. Говорете за нея през Азовата комуникация.

Ние използваме и двете комуникации, те са част от нас, но целта е да се научим 60% да сме в Азовата и 40% в Его сенчестата. Ако увеличите частта на първата, е още по-добре, но и това съотношение е много добро. Защото често Его сенчестата комуникация преобладава и това превръща отношенията ни в садомазохистични.

Откъс от книгата “Възможно щастие” на Магдалена Ангелова, издателство “Сиела”.

За книгата:

Един от най-популярните специалисти споделя практики за постигането на хармонични взаимоотношения със себе си и другите.

Каква е психологията на жената и какви са различията с тази на мъжа? Как да намерим пътя към щастието? Как да се справим с кризите, които разклащат съзнанието ни?

Популярният психолог Магдалена Ангелова дава отговор на много от тези въпроси в книгата си „Възможно щастие”.

„Възможно щастие” засяга някои аспекти от необятната тема за женската и мъжката психология, партньорските взаимоотношения и връщането на личната сила.

Магдалена акцентира върху подсъзнателната динамика на женската душевност, основните мъжки и женски типажи, както и техните силни страни, страхове и възможности.

Описаните в книгата практики, медитации и съвети ще ви помогнат в справянето със страховете, конфликта с партньора, с раздялата. Упражненията целят хармонизирането на трудните любовни връзки, травмите от детството, освобождаването от тъгата, вината, обидата и гнева.

Книгата е базирана на теорията за архетипите и Сянката на К. Г. Юнг, на познанието и техниките по НЛП на Р. Бандлър, на знанието за семейните констелации от школата на Идрис Лаор за връзката и влиянието на рода върху нас и на идеята за петте езика на любовта, описани от Г. Чапмън, а богатият опит на Магдалена Ангелова в индивидуалната и групова терапия с деца и възрастни, както и с провеждането на семинари по темата, ще убеди и най-скептичният читател в ефективността на съветите ѝ.

За автора: 

Магдалена Ангелова e квалифициран клиничен психолог. Опознавайки човешката опитност и нужда, тя избира да комбинира в своята работа класическата психология със знанието за източните методи и практики, въвеждайки нов подход за преживелищна терапия във всекидневния живот. Създава активна подпомагаща връзка със своите клиенти и изгражда модел за домашна терапия и самоусъвършенстване. Тя е водещ лектор на семинари за преодоляване на личните кризи и реализиране на личния потенциал.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.