Ratio: В търсене на истината за храненето

храна

Ratio събра всички гладни за наука в City Stage на 29 януари. Организаторите задоволиха апетита за знание на присъстващите с прожекция на филма Food Evolution и дискусии по вечните теми за храненето, здравето и ГМО храните.

Има ли човек, който не яде? Безспорно храната заема голяма част от живота на всеки от нас. Храним се по няколко пъти на ден, а връзката между храненето и здравето отдавна е обект на научни изследвания.

храна

Но не липсват и противоречия. Нещо толкова естествено като храненето се е превърнало в неразрешима дилема. Простичкият въпрос „какво да ям?“ ни тормози по няколко пъти на ден. Да не говорим за въпроси като „как храната влияе на здравето ни?“ и „безопасни ли са генно-модифицираните храни?“

В търсене на научно-обосновани отговори, Ratio покани експерти по темата – Никола Томов, съосновател на обществото за научно-обоснован фитнес, https://aestheticbyscience.com, Кирил Русев, който пише професионално за храна и хранене от 8 години и д-р Никола Кереков, биолог и специалист по имунология.

Няма общовалидни съвети

Като всяка голяма научна дилема и тази може да ви разочарова. Защото няма общовалидни отговори. Това е и една от основните пречки пред диетологията като наука, пояснява Д-р Кереков.

Да кажем, че сме си хапнали много вкусна (и не толкова здравословна, според общите разбирания) кифла със шоколад. Как организмът ни успява да разгради веществата, съдържащи се в шоколадовата ни закуска?

кроасан

Храните най-общо казано се свеждат до три нутриента – белтъци, въглехидрати и мазнини. Те се наричат макромолекули или вещества, които се консумират и превръщат в енергия. От своя страна, енергията ни е необходима за всички жизнено важни процеси в организма.

Метаболизмът ни помага да разградим веществата и да превърнем храната в енергия. Знаете ли, че метаболизмът на всеки от нас е уникален? Това бива доказно при изследвания с близнаци, които консумират едни същи храни, но ги преработват по различен начин.

Метаболизъм: от какво зависи?

Вижте кои са основните фактори, които оказват влияние върху метаболизма и начинът, по който обработваме макронутриентите:

  • Генетични фактори

Генетичната предразположеност има своята неоспорима роля. Може би вие не можете да обработвате добре глутена заради генетично заложените ви особености. В същото време, проучванията с близнаци с един и същи геном показват, че това не е единственият фактор.

  • Фактори на средата

Средата, в която пребиваваме, може да повлия на начина, по който разграждаме хранителните вещества. Тя има отражение и върху храната, която консумираме.

  • Психологични фактори

Физиологията не е всичко. И ние не сме роботи. Храната има социални и културни функции. Понякога ядем, защото сме щастливи. Понякога ядем под влиянието на стрес и тревожност. Стресът, например, предлага потенциално затруднено усвояване на макронутриентите, разказва д-р Кереков. Журналистът Кирил Русев насочва и към трендовете на съвремието, като страха от химията в храната. Подобни трендове оказват влияние върху отношението ни и възможността за усвояване на храната, която приемаме.

храна

Можем да се адаптираме към всичко

Знаете ли, че има племена, чиито хранителен режим се състои от 80% въглехидрати?

И обратното: има племена, които се хранят предимно с протеини и мазнини поради особеностите на средата, която населяват. Интересното е, че и в двата случая, хората са успели да се приспособят и да поддържат нормално здраве.

Човекът е всеядно животно. Еволюционно ни е заложено да мислим: „Ако не намеря достатъчно храна, ще умра.“ Храната никога не е била по-достъпна. Но богатият избор от най-различни храни води до объркване и тревожност. Затова всеядността ни е както дар, така и проклятие.

„Всеядността, която е наше голямо предимство – позволява на хората да оцеляват при почти всякакви планетарни условия, – в значителна степен е и предизвикателство. Освен всичко тя предлага и удоволствие от разнообразието, но прекомерно богатият избор води до стрес и своебразен маниакален поглед към храната – квалификации от типа добри неща за ядене и лоши неща за ядене.“, пише един от най-големите специалисти по храненето в САЩ, Майкъл Полан в книгата си „Дилемата на всеядния“.

Научната истина за генно-модифицираните храни

Събитието засегна и противоречивата тема за генната модификация на храните. Излиза, обаче, че тя не е толкова противоречива в научните среди, където се шири консенсус по въпроса, че те не са опасни за човешкото здраве.

Прожекцията на филма Food Evolution, режисиран от Скот Хамилтън Кенеди, показва точно тази про-научна гледна точка, като се фокусира върху ползите от генната-модификация, регистрирани в Уганда, Хавай и САЩ. От банани през папая и царевица, генната-модификация води до повишаване на устойчивостта на продукцията и намаляването на употребата на пестициди. Освен това, тя би могла да предложи решение за гладните кризи в бедните региони, където храната не е достатъчно богата на нутриенти или изцяло липсва.

папая

Въпреки че филмът се фокусира върху ползите от генно-модифицираните храни, е редно да се отбележи, че въпросът не е изцяло едностранчив. Според Световната здравна организация, има различни начини за извършване на генна-модификация. Затова всяка генно-модифицирана храна трябва да премине отделна проверка за безопасност. Организацията твърди, че всички храни на пазара в момента са преминали такава проверка и са безопасни за консумация.

Здравната организация дискутира и някои други възможни притеснения във връзка с човешкото здраве. Те включват:

  • Вероятност за предизвикването на алергични реакции – храните на пазара са тествани по този показател.
  • Вероятност за трансфер на гени – става въпрос за трансфер на гени, които са резистентни към антибиотици; пренебрежително малка, но се насърчава използването на методи за генна-модификация на храни, които не използват такива гени.
  • Възможността за кръстосване на гени – кръстосване на гените на генно-модифицираните насаждения и останалите насаждения. Това индиректно засяга хората, защото животни, чието месо се консумира, биха могли да поемат генно-модифицирани продукти. Някои страни са разработили стратегии за справяне с този проблем като ясно разделение на площите, върху които се отглеждат тези насаждения.

В постоянно търсене на отговори

Никога няма да ни омръзне да обсъждаме въпросите свързани с храненето. И това не е изненадващо. Човешкото съществуване и здраве са неразривно свързано с храната, която консумираме.

Събитието, организирано от Ratio хвърли светлина върху тези въпроси, излагайки научните открития по темата. Интересът ни беше подобаващо подхранен, но не и заситен. Защото е важно да останем вечно гладни за наука, за да имаме нужната енергия да се движим напред.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.