Ratio отново събира всички гладни за наука с филм и дискусия за връзката между храната и здравето

На 29 януари ще се проведе втората прожекцията на документалния филм Food Evolution, а специалисти ще говорят за това как влияе храната на тялото ни.

Темата за храната е пълна с любопитни факти и противоречия. Например, според последни проучвания шоколадът може да ви помогне да отслабнете, полезен е за мозъка и ви прави щастливи. От друга страна, съвсем скоро какаото, което отглеждаме, няма да е достатъчно, за да отговори на огромното търсене и светът ще се сблъска с недостиг на шоколад..

Темата за храната ще бъде във фокуса на събитието Ratio представа: Food Evolution на 29 януари. Събитието се провежда за втори път и търси отговорите на въпроси, свързани с качеството на храната, която ядем, влиянието ѝ върху човешкия организъм, генно-модифицираните продукти и възможностите за осигуряване на хранителни ресурси за нарастващото население на Земята. Специалисти ще се качат на сцената на клуб „City Stage“, за да отворят дискусия по темата преди и след  прожекцията на документалния филм Food Evolution.

Филмът, режисиран от Скот Хамилтън Кенеди, изследва противоречията около  генно-модифицираните храни на фона на поляризирания и емоционален дебат по темата. Лентата ни води от насажденията на папая в Хавай през банановите ферми в Уганда до царевичните полета в Айова, за да ни покаже гледни точки и научни факти по една от най-горещите теми на нашето време.  Зрителят може да види интервюта с фермери, които са спечелили от генно-модифицираните продукти. Филмът заема про-научна позиция, акцентирайки върху положителната роля на проучвания, факти и доказателства  при взимането на решения относно това, което отглеждаме и ядем. Засегнати са и теми като безопасност на храните, науката зад производството на храни, използването на пестициди, устойчивост  на околната среда и други.

Food Evolution е добре приет както от научните среди, така и от широката публика, тъй като успява да разруши митове за храната със силата на научната аргументация. Това ще се опитат да направят  лекторите по време на дискусията преди прожекцията. Участници в дискусията ще бъдат д-р Никола Кереков, биолог и имунолог, Никола Томов, съосновател на обществото за научно-обоснован фитнес aesthetic by science, и Кирил Русев, журналист.

Ratio представа: Food Evolution ще се проведе на 29 януари от 20:00 часа в клуб „City Stage“.  Събитието се организира от организацията за популярна наука Ratio. Билетите са в продажба, а местата са ограничени. Можете да научите повече за пълната програма на сайта на Ratiо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.