Ratio ONLINE: The Idea of the Brain на 26 май от 20:00 часа

Нашите приятели от Ratio продължават да ни радват с разнообразните си научни събития, които в последните два месеца се провеждат онлайн. На 26 май, вторник, от 20:00 часа във фейсбук страницата на Ratio ще можем да гледаме лекцията „The Idea of the Brain“ на специалиста по биологични науки Матю Коб, който ще хвърли повече светлина върху най-впечатляващия човешки орган: мозъка.

От хилядолетия учени и мислители се опитват да разберат как точно работи той, но въпреки невероятните открития на науката, за нас все още остава мистерия как работи най-важният ни орган.

Матю Коб ще проследи откъде идва съвременната ни представа за мозъка и как е еволюирала тя през вековете. Ученият ще ни покаже как идеите ни за мозъка през годините са били проекция на най-значимите технологии на всяка епоха. В миналото той е бил сравняван с телеграф, телефон или дори с особена хидравлична система. Днес гледаме на мозъка като на суперкомпютър. А как ще го възприемаме завбъдеще, когато възникнат нови технологии? Какви сложни процеси са двигател на науката и кои фактори са оформили изумителните ни мозъци такива, каквито са те днес? Как знаем всичко, което знаем за мозъка – как е устроен, как работят основните му градивни елементи невроните и как в сложната комуникация между около 86 милиарда от тях се ражда съзнанието?

Матю ще ни отведе на пътешествие в невронауките от първоначалното откритие, че всъщност мозъкът е центъра на разума ни, през разкриването на сложните загадки на паметта, съзнанието и волята, та чак до най-новите технологии за манипулация и контрол на мозъка. Нека проследим заедно мъчителните опити на нашите мозъци да разберат самите себе си и да си напомним, че двете най-важни думи в науката продължават да са „Не знаем“.

Матю Коб е преподавател в катедрата по биологични науки към Манчестърския университет, където изследва обонянието, поведението при насекоми и история на науката. Има докторска степен по психология и генетика от университета в Шефийлд. Живее в Англия и е автор е общо 5 книги: Life’s Greatest Secret, Generation, The Resistance, Eleven Days in August и Smell: A Very Short Introduction.

Събитието „The Idea of the Brain“ ще се проведе онлайн на 26 май, като по време на ивента зрителите, закупили билети, ще могат и да задават въпроси. Организаорите от Ratio все още планират и събитие на живо, което да разшири темата. Очакваме новини по тази линия в най-кратък срок, когато международното пътуване се нормализира.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO