Рамона Аким – момичето, което ще те превърне в анимация

Тя е млада, свежа, с уникално чувство за хумор, необятно въображение и неоспорим талант. Рисунките ѝ впечатляват със собствен отчетлив стил и почерк. Човек би помислил, че са дело на някоя от големите анимационни компании, но истината е, че зад тях стои един човек – Рамона Аким.

„Аз съм амбициозен аниматор и илюстратор, който в момента живее в Румъния и работи на свободна практика (фрийланс). Завърших Дигитална Анимация във вечно „слънчевите“ земи на Англия за три години и сега планувам да се върна там за магистратурата ми по Анимационна Продукция. Хобитата ми включват комикси, игри, фотография и непрестанното казване на хората колко съм артистична и социално неловка.“
С Рамона си говорим на английски, смеем се, аз се изумявам от рисунките ѝ, които като стил ми напомнят на Disney, Златната ябълка и Тим Бъртън. И едновременно с това нямат нищо общо с друг стил, освен със своя. Разгледайте ги сами и вижте какво Рамона имаше да каже пред Trio.
 • Здравей, Рамона! Много се радвам, че ще можем да си поговорим и да разбера повече за човека, който стои зад тези красиви рисунки! Кога откри, че да бъдеш художник е твоето призвание? Помниш ли (и пазиш ли) първата си рисунка, каква беше тя?

Много се радвам за тази чудесна възможност, много ви благодаря!

Наистина не си спомням, рисувам от малка. Някои от най-ранните ми спомени са, когато бях на около 8 и баща ми ми показа малък трик, който е правил в гимназията, за да убива времето. Рисувал е опростено човече (stickman) в ъгъла на тетрадката си, като на всяка страница човечето е в различна поза и при бързо разлистване се получава кратка анимация. Това толкова ми взе ума тогава, че когато гледах анимацията “Ед, Едд и Едди” се опитвах да нарисувам главата на Едди в различни пози, така че да повторя този трик с мимиките му. Колкото и клиширано да звучи, така започна всичко. Така, както и че на тази възраст аз също рисувах stickman човече, но в рокличка, което скача с парашут от хеликоптер. Бях щуро дете.

Рамона Аким
Рамона Аким
 • Кои бяха любимите ти анимации като дете? Ами сега – гледаш ли още анимационни филми и кои ти харесват най-много?

Предимно всички сериали по Cartoon Network тогава, бях обсебена от „Кураж, страхливото куче“ и никога не пропусках епизод от „Реактивните момичета“ (Powerpuff Girls, бел. пр.) сутрините преди училище. Десет години по-късно, когато бях на 23, гледах „Време за приключения“ (Adventure Time) преди лекции, така че нещата не са се променили за мен. Много, много обичам „Време за приключения“ и „Стивън Вселенски“ (Steven Universe).

Една различна Мерилин Монро - в стила на Рамона Аким
Една различна Мерилин Монро – в стила на Рамона Аким
 • Имаш много страхотни фен артове на популярни герои, които създаваш отново в своя специфичен колоритен стил. Имаш ли любим герой за рисуване? Разкажи ми повече за него и защо ти харесва.

О, определено любимка ми е Харли Куин (героиня от сериите за „Батман“, помощник на Жокера, бел. ред.). Тя има най-странният и най-интересният дизайн някога. Най-много обичам да я рисувам в специфичния стил на Брус Тим от ранните анимации на Батман. Обичам всичко в нея, характерът ѝ е една от причините тя да е толкова поразително популярна сега; тя е чалната, откачена, вдетинена, забавна и т.н. Също така тя е причината да стана блондинка. Не, всъщност главната причина да го направя, беше за да имам възможността по време на студентските ми години да се разхождам из кухнята с маска, рошава коса на две опашки и огромна чаша кафе в ръка и да поздравявам съквартирантите ми с висок, тънък глас. Годините в университета бяха тежки.

Harley_Quinn_by_Ramona_Achim
Харли Куин, рисунка: Рамона Аким
 • Какво предпочиташ да рисуваш – фен артове на известни герои или да създаваш персонажи по свой дизайн?

Предвид избора, бих предпочела създаването на мои герои. Това е страхотна възможност да разгърна творческия си потенциал, да играя върху листа и да видя какво ще излезе от това. Мога да избера специфичния характер на героя си, външния му вид, мотивацията му и да дам всичко от себе си да прехвърля това на „хартия“. Ако можете да отгатнете характера на персонажа ми само с един поглед върху неговата рисунка, значи съм си свършила добре работата.

Имайки предвид това, обичам да правя фен артове също. Предизвикателство е да се придържаш към вече установения характер на героя, но същевременно да се опиташ да му предадеш нещо от себе си.

ramona-achim-valentinesdayspecial2
Character design на Рамона в стил секссимвол от 40-те. Героинята е от нейния кратък анимационен филм по случай Св. Валентин.
madame_fatale_by_witchy_ways-d8ad6ea
Мадам Фатал в цялата ѝ прелест
 • Илюстратор си на детска книга. Разкажи ми повече за това – какво изживяване беше, хареса ли ти, каква беше книгата? Би ли искала да правиш илюстрациите и към друга книга?

Всъщност съм работила с две различни румънски издателства. С първото започнахме съвместна работа през 2012 и илюстрирах за тях 4 книги, 2 от които са симпатични поеми за 5-6-годишни, а останалите са кратки истории за деца и техните домашни любимци. С другото издателство също направихме 4 кратки книги, всяка от които представлява стара румънска приказка. Работата по тях беше забавна и обогатяваща за мен, научих много за илюстрациите и експериментирах в различни стилове. Единствените ми лоши спомени са свързани с изключително тесните крайни срокове. И с това, че не излизах от вкъщи с по месец за всяка една книга. И поръчвах храна за вкъщи.

Но въпреки това този опит ми хареса и бих работила като илюстратор отново, ако се появи такава възможност.

Пейзаж от Рамона
Пейзаж от Рамона
 • А участвала ли си в други подобни проекти? Разкажи ми повече за тях.

Повечето от тях са били краткосрочни фрийланс проекти. В един от любимите ми трябваше да направя кратък комикс за зомби, което дъвче ухото на клоун и казва глуповати каламбури. В друг проект трябваше да направя едноминутна анимация за нов компактен хладилнообразен продукт. Трябваше да превърна продукта в танцуващ герой, който има танцуващ плод в себе си. Изведнъж кутия с мляко се приземява с парашут от хеликоптер и се превръща в таен агент. Всъщност за този проект имахме поредица от много сериозни делови срещи, на които представих тази идея. Още не мога да повярвам, че клиентът действително хареса идеята.  Не мога да повярвам, и че ми платиха за това.

 • Какви рисунки предпочиташ да правиш – дигитални или традиционни? Каква техника и материали/ програми използваш?

Предимно предпочитам да работя дигитално, но за съжаление вече съм твърде свикнала с това, така че от време на време се връщам към традиционните скици и си драскам наоколо. Когато става дума за дигитални рисунки, използвам моя добър стар Wacom таблет и неговия верен помощник Adobe Photoshop. За рисунки на хартия обожавам да работя с мастило, това е най-релаксиращата техника изобщо; понякога се забърквам и с маркери.

В процес на работа
В процес на работа
 • В описанието на Фейсбук страницата си Teapot’s Tea Time пишеш „Случайни драскулки, тласкани от копнеж по Нутела и шепа сови“. Откъде черпиш вдъхновение? И Нутела ли е твоето гориво за творчество? 🙂

Хаха, писах това описание преди няколко години. Тогава бях първа година в университета и пристрастяването ми към Нутела изчезна в минутата, когато си купих буркан от 1 кг. и го прибрах в общежитието ми. Така и не успях да го изям, тогава разбрах, че съм надраснала Нутела фазата си. Шокиращо е, знам. А колкото до совите, бях обсебена от идеята да рисувам анимационни сови като тийнейджър и бях вечно ядосана на факта, че накрая те винаги изглеждаха като пилета.

 • Разкажи ми забавна история, свързана с някоя от твоите рисунки 🙂

Признавам, че този въпрос ме вкара в размисъл какво да отговоря. Първото, което ми дойде наум, е случка отпреди една година. Прибрах се в апартамента ми в Букурещ след дълго отсъствие в Англия. Имам папагал, на когото, изглежда, доста съм липсвала. Няколко часа след като се прибрах, си почивах в моята стая и много ми се рисуваше нещо, но нямах вдъхновение и идея какво да е то. Тогава внезапно папагалът ми влетя в стаята и кацна на леглото ми. Обърна се, погледна ме заплашително право в очите и… се изака върху чистите ми чаршафи, след което отлетя във всекидневната. За 10 години е влитал в стаята ми само веднъж и явно прецени, че сега е идеалният момент да го направи за втори път. Веднага след като направих това, което всеки нормален човек би сторил, го нарисувах в неговото обичайно състояние, с неговите характерни папагалски изражения.

tumblr_npnf5sGOmf1sztoplo1_128011402724_690815537689142_4179923742442850730_n

 • Наскоро започна нов Фейсбук проект (който доста ме заинтригува) – приемаш поръчки за изготвяне на Фейсбук аватар/ рисунка, на която можеш да превърнеш всеки човек в един от твоите анимационни герои. Предизвикателно и интересно ли е за теб? Как „улавяш духа“ на съответния човек в рисунката си? Колко снимки на този човек са ти необходими, за да можеш да го нарисуваш? И колко време ти отнема?

Не бих го нарекла предизвикателство, по-скоро е релаксираща работа в стил, които ми е много любим. Плюс това разговарям с много интересни хора и да успея да предам искрица от техния дух и характер в рисунката ми, без лично да ги познавам, донякъде е предизвикателство, но не е невъзможно. Можеш да се изненадаш колко лесно е да уловиш части от характера на човек само от начина, по който той комуникира с теб, или само от неговите снимки. Или, поне, можеш да уловиш как този човек иска да се представя.

Не мога да кажа конкретен брой снимки, които са ми необходими, но най-важно за мен е да получа добра портретна снимка, за да придобия представата за общия му външен вид и може би за някои лични детайли, като например колие, което винаги носи, татуировки, любима блуза, кацнал папагал на рамото; всичко, което го представя.

Ако съм получила ясна информация какво се иска от мен, мога да завърша аватара за един следобед.

1146570_413351912102174_1317111804_n

 • А как правиш тази рисунка – дигитално или първо скицираш на хартия? И как клиентът я получава – на дигитално или хартиено копие?

Цялата работа извършвам на Photoshop. Първо скицирам и изпращам скицата на клиента, така че той да получи представа как рисунката би изглеждала, да види дали нещо има нужда от промяна. След одобрението му довършвам картината с добавяне на финалните цветове и му изпращам дигиталния файл с най-висока резолюция и качество.

Автопортрет
Автопортрет
Рамона
Рамона

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Може ли такава карикатура да се поръча за подарък за трето лице и какво ще ти бъде необходимо? И как окарикатуряваш – снимките, така както са ти дадени, или можеш да изпълняваш и специфични поръчки, като например да нарисуваш някой човек като герой от комикс или фентъзи поредица?

Разбира се. Точно като с предходния случай, ще ми трябват снимки на човека, за когото е подаръкът и някои детайли, ако те са съществени за рисунката. Колкото повече лични детайли, толкова по-добре.

И, разбира се, мога да изпълнявам специфични поръчки. Процедурата е същата, само ми трябват точни обяснения в какъв стил искат да е рисунката (може да покажат примери, да обяснят точно и подробно и т.н.). И след всичко това дискутираме досадната част, която всички мразим, като цена, крайни срокове и т.н., след което сме готови.

Ходор от "Игра на тронове", Рамона Аким
Ходор от “Игра на тронове”, Рамона Аким
 • Как би описала своя стил на анимация? Какво е най-същественото за него?

Харесва ми да използвам думата „чалнат“, когато го описвам. Обичам да използвам смели цветове и смели изражения, както и харесвам героите ми да бъдат с отчетливи характери. Постоянно експериментирам, опитвам нови техники, защото смятам, че като човек, занимаващ се с изкуство, е лоша идея да стоя само в един изпитан и изпипан стил до края на живота си. Така е невъзможно да растеш и подобряваш своята работа. Сега продължавам да уча, да се усъвършенствам, да тествам нови неща и вероятно винаги ще го правя.

Arctic Lady, Ramona Achim
Arctic Lady, Ramona Achim
 • Какъв е проектът или компанията на мечтите ти, в който искаш да участваш някой ден? И в какво би искала да специализираш?

Продължавам темата от по-рано и казвам, че мечтата ми е да работя към The Cartoon Network Studios.

Но като цяло искам да съм визуален артист и разработчик за което и да е анимационно или гейминг студио, което се фокусира в разработването на свой свят, изгражда собствени герои, сгради, фонове – и така да дам пълна свобода на въображението си.

Ramona Achim
Ramona Achim
 • Благодаря ти за това чудесно интервю, Рамона! Екипът на Trio ти желае успех, не спирай да се забавляваш, да си пълна с идеи и вдъхновение! 🙂

И аз благодаря за всичко. 🙂

Можете да разгледате рисунките на Рамона Аким в нейните профили:

За поръчка на Фейсбук аватар можете директно да ѝ пишете на [email protected]
13227291_834501849987176_6562157595350112111_o

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.