Путинофили, сър, не русофили и каква е разликата

5/5

Няма лошо да обичаш Русия. Нито Германия, САЩ,  Канада, Япония… По една или друга причина хората имат положителни чувства към различни държави. Най-често заради тяхната  култура. А Русия,  освен че е дала много на света като литература, музика, наука и какво ли още не, има много тясна връзка с България много преди Освобождението. Затова е разбираемо защо толкова много хора се определят като русофили. 

В момента обаче живеем в среда от сравнително млади хора, които не са русофили а путинофили. Каква е разликата? Те не се интересуват от руската култура, наука и изкуство. Те са закърмени с пропагандата на социалните мрежи, в които Путин инвестира от десетилетия. 

Това са същите онези,  които бяха антиваксъри, не вярваха в Ковид и често вярват във всякакви конспиративни теории. Странно, нали? Всъщност изобщо не е странно. Те черпят информацията си от сайтове за фалшиви новини и пропаганда и социални канали,  които ги подкрепят. В България има десетки фирми само от тролове – хора управляващи десетки до стотици фейсбук (и не само) профили. Те споделят информация, която им е спусната. А когато има неудобна за тях,  коментират. Ще се изненадате колко много хора се влияят не от дадена статия,  а от коментарите под нея. Така се създава дезинформация и се прокарват конкретни идеи и вярвания, които стигат директно до хората дори през достоверните медии. 

Така се раждат путинофилите. Те не са чували за Чехов, Менделеев, Чайковски, Толстой, Пушкин… Те се радват,  че Путин има 6000 ядрени ракети, че той влиза да опази мира при протести в Казахстан, че прави напук на НАТО и няма кой да го спре. Те за нискообразовани и лесно манипулируеми индивиди, които понеже не са чели нищо друго през живота си освен пропагандата на Путин, няма как да не му вярват. 

Всъщност същото е било и с Хитлер. Нали не смятате, че той е бил мразен от своите хора? Напротив, от ръководител на треторазрядна партия той  взима властта чрез много добре планирана пропаганда. Той продължава с нея в продължение на години. Ако тогава имаше  на разположение и социални мрежи,  сигурно всички щяхме да говорим на немски. Сега говорим на родните си езици, но говорим  и на езика на Путин – това, което той е пуснал към своите тролове и което те са писали в умовете ни. 

Никой българин (и нормален човек по света) не мрази руския народ. Но мрази режимите на Ленин, Сталин, комунистите и техните наследници-диктатори,  та чак до Путин. И когато някой каже  ,,Мразя държавата’’ , означава мразя режима. Мразя диктатора. Мразя Путин. 

Въпросът е, когато   другите казват „Обичам Русия“ какво всъщност имат предвид, ,,Обичам държавата, обичам диктатора, обичам Путин’’. Което е различно от „Обичам руския народ, култура, наука и изкуство“. 

Правете разликата. Тези тънка линия е разликата между мира и войната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp