PSL или коя е една от най-популярните топли напитки през есенните месеци

С идването на септември, с който откриваме есента, наближава и времето на една от най-любимите топли кофеинови напитки, придобила огромна популярност през последните години: PLS или Pumpkin Spice Latte.

Ако не сте чували за нея, значи или не сте фенове на кафето, или на есента като цяло, тъй като това е една от най-консумираните топли кофеинови напитки в цял свят от години насам.

Pumpkin Spice Latte няма точен превод на български, но в общи линии е кафе-лате с различни миксове подправки – канела, индийски орех, карамфил, джинджифил и бахар. Тези подправки се слагат и в така популярния в САЩ тиквен пай, приготвян традиционно за Деня на благодарността, който американците отбелязват през ноември. Именно от него идва и името на този микс – pumpkin pie spices.

За първи път Pumpkin Spice Latte се предлага през 2003 г. в Starbucks, където за отрицателно време става най-популярната сезонна напитка, а след (не)очаквания успех във веригата на Starbucks, редица малки и големи кафетерии и вериги започват да предлагат вариации на сезонното PSL. Добавка към напитката са и различните печива с вкус на тиква и гореизброените подправки, тиквени пайове, тиквени мъфини и др.

Днес многобройните фенове на Pumpkin Spice Latte очакват с нетърпение кога точно напитката ще се появи в любимото им кафене, и сякаш всеки бърза да опита първата си топла чаша за сезона. Така PSL вече е много повече от просто кафе с аромати – тя е своеобразен символ на есенните месеци и уюта, който те носят, както и на конкретен начин на живот, който се слави с любовта си към тях.

Дали тази популярност се дължи на социалните мрежи и инфлуенсърите, които булквално заливат профилите си със снимки на първото за сезона PSL, на своята преходност, обвързана с конкретния сезон, или просто защотото е вкусна и носи със себе си топлина и лека носталгия, че летните безгрижни месеци си отиват, давайки път на есента – всеки любител на сладките кофеинови напитки бърза да й се наслади още в първите дъждовни дни.

За мен появата на PSL в кафенетата е сигурен знак, че есента е тук със свойте студени утрини, в които една топла и вкусна напитка, звучи като идеален старт на деня. А като човек, който не обича кафе, мога да потвърдя и, че топъл шоколад с pumpkin spice сироп е също толкова вкусно предложение за предстоящия сезон, колкото и въпросното лате. Така че, ако и вие сте като мен,  опитайте варианта с топъл шоколад и няма да съжалявате!