Психологията зад ескейп стаите

5/5

Има психологически причини, поради които феноменът на ескейп стаите става толкова широко разпространен. Помнете ли любимите компютърни игри от детството ни? Веднага ви идват наум няколко имена, като игрите не бяха нито много сложни, нито много интересни като сценарии. Но бяха пристрастяващи и ги играехме ден след ден. Дори сега може да изтананикате мелодията на Супер Марио.

„Човекът, който влиза в стаята, може да не е човекът, който виждаме, когато вратата е заключена. Хората, които мислят, че са лидери, бързо завършват като последователи“ споделя Риз Пател – създател на телевизионно шоу,  в което той поставя два конкуриращи се отбора в две идентични стаи, като публиката следи как играчите се справят с предизвикателствата. Това телевизионно предаване е реализирано през 2015 по научния канал „Сайънс“.

https://www.youtube.com/watch?v=K7x09Hi0tUI

Каква е връзката между старите игри и новата мания за ескейп стаи?

Уникално преживяване

Съвременният човек е прекалено обвързан със своя телефон, компютър или с телевизията. Затова стаите на загадките предлагат едно изживяване извън  матрицата, извън реалността ни. Там телефоните ни не работят, времето не съществува и ние сме напът да изпитаме нещо, което никога друг път няма да се случи  по същия начин. Защото никой не играе в една стая два пъти. Не е като да гледаме „Сам в къщи“ и „Умирай трудно“ по Коледа. Вероятно знаете всяка реплика от тези филми и можете да прелеете 4 галона вода в туба от 5 галона със затворени очи и друга туба от 3 галона. Не можете? Явно не сте гледали ,,Умирай трудно 3’’ достатъчно пъти и трябва да поправите тази грешка.

Изследване на интересите хората, родени в началото на века показва, че 78% от  тях са склонни да похарчат пари, за да получат някакво изживяване пред това да получат нещо материално. Над 70% споделят, че най-добрите им спомени са от събития и преживявания. Именно това прави този тип стаи толкова популярни в последно време.

Според статия на „Харвард бизнес ревю“, има четири ключови принципа за преживявания. Те включват (1) тематични преживявания, (2) положителни знаци, (3) налични сувенири и (4) ангажираността на петте сетива. Сега помислете как една ескейп стая изпълнява тези принципи. Стаите са тематични, имате снимка, за да запомните преживяването си, и използвате почти всички сетива, за да излезете от стаята. Преживяването в ескейп стая има за цел да ви даде спомен, който да трае с години.

Задълбочаване/изграждане на взаимоотношения

Всички ескейп стаи имат за цел и нещо много над това да играете в тях, а именно – да изградят взаимоотношения между отборите. Затова те се използват като забавление по време на тиймбилдинги и са идеалният начин едно семейство да се сплоти и забавлява заедно, както и група приятели да натрупат бързо и лесно интересни спомени с позитивен оттенък.

Лесно споделяне в социалните медии

Да. Това също се оказва много важно,  особено за определена част от хората, които задължително трябва да споделят в социалните мрежи своя живот, който трябва да е по-интересен от този на другите. Стаите са едно от средствата това да бъде постигнато.

Ако все още не сте ходили в подобни стаи, вижте всички ескейп стаи тук!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp