Пристъпваме в царството на сънищата с „The Sandman“ от Нийл Геймън

5/5

Шедьовърът на Нийл Геймън идва на български два месеца преди премиерата на сериала по Netflix.

„The Sandman“ e един от най-успешните и награждавани графични романи на всички времена. Произведението, превърнало Нийл Геймън в литературната звезда, която е днес, се счита от мнозина за най-доброто постижение в комиксовото изкуство. Сега „The Sandman“ излиза по родните книжарници тъкмо навреме за предстоящата премиера на едноименния сериал по Netflix.

Издателство Artline Studios започва издаването на знаменитата сага с първи том – „Прелюдии и ноктюрни“. Той идва на български в юбилейно издание по случай 30-годишнината от първоначалното публикуване на графичния роман през 1988 г., и с превод от Здравко Генов. „Прелюдии и ноктюрни“ съдържа броеве #1-8 от оригиналната поредица и слага началото на великия епос.

„The Sandman“ представя богата смесица от съвременна и древна митология, преплетени с модерна литература, историческа драма и легенди от цял свят. Едни от най-талантливите художници в бранша илюстрират графичния роман, сред които Сам Кийт, Майк Дрингенбърг, Малкълм Джоунс III, Джил Томпсън и др.

Поредицата ни запознава с мрачния, вълшебен свят на сънищата и кошмарите – дома на Морфей, повелителят на сънищата, и неговото семейство, Безкрайните. В „Прелюдии и ноктюрни“ човешки окултист, който се опитва да затвори в плен Смъртта, за да се пазари за вечен живот, вместо това хваща по-малкия ѝ брат Сън. След 70-годишното си лишаване от свобода и последвалото бягство, Сън тръгва в търсене на изгубените пособия на могъществото си. С това начало Нийл Геймън ни отвежда на пътуване през Царството на сънищата и необятните измерения на въображението си.

Високобюджетната екранизация на „The Sandman“ е дългоочаквано събитие за феновете на графичния роман. Очаква се предстоящият сериал да бъде хит за Netflix, а самият Геймън е бил част от продукцията, за да подсигури, че тя ще бъде възможно най-вярна на оригинала. Премиерната дата за „The Sandman“ по Netflix e 5 август.

Нийл Геймън; Credit_by_Nrkbeta-Wikipedia

Нийл Ричърд Геймън е английски писател на фентъзи, научна фантастика и комикси. Творбите му включват „Американски богове“, „Коралайн“, „Скандинавска митология“, „The Sandman“ и др. Печели многобройни награди, включително Хюго, Небюла и Брам Стокър, както и медалите Нюбери и Карнеги. Той е първият автор, който печели и Нюбери, и Карнеги медали за една и съща творба – „Книга за гробището“ (2008). През 2013 г. „Океанът в края на пътя“ е избрана за Най-добра книга на годината на Националните британски литературни награди.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp