Приказна изложба с картини за деца разкрива нови светове

5/5

Малки приказки кани деца и родители да се насладят на вълшебни картини и истории към тях, създадени от Дени Орманова и Боян Танчев.

От 21 до 29 ноември в галерия „Прегърни ме“ изложбата на художничката Дени Орманова ще покани посетителите в приказен свят, създаден специално за най-малките ценители на изкуството.

Експозицията включва 33 пъстроцветни картини, допълнени от чудновати истории. Всички те са своеобразни портали към вълшебни светове, вдъхновени от света на келтските друиди.

художник Дени Орманова

Първото пътешествие е в света на Бърбоцветковците. Картините на техните домове разкриват как живеят, в какво вярват и най-вече – грижата и любовта на тези същества към природата.

„Наблюдавайки света около нас – войните, климатичните промени, несигурността, изпитах силно желание да създам безопасни убежища, които да подаря на децата. Места, които да изпълват младите им сърца със светлина и надежда, въпреки хаоса навън. Синът ми Боян прегърна тази идея и докато аз рисувах картините, той пишеше историите към тях. И така се появиха нашите „Малки приказки““ – разказва художничката.

Боян Танчев

Вдъхновение за платната са както фолклорните истории, така и някои от най-ярките картини от „Цветя“ – предишен цикъл с картини на Дени Орманова. Текстовете към тях са написани от нейния син – Боян Танчев – успешен сериен IT предприемач, за когото да реализира проект в областта на ранното детско развитие е отдавнашна мечта.

художник Дени Орманова

Цялостна карта вече обединява местата и героите на „Малки приказки“, а  сегашната изложба е едва началото на мащабен свят, обединен от името Whimsikl, който тепърва ще се разкрива. В него всяка колекция картини ще представлява отделна вселена, създадена с любов и въображение. Освен оригиналните картини, проектът ще предлага и висококачествен арт принт на хартия Hahnemühle William Turner, както и пъзели и книжки за оцветяване с картините от различните колекции.

Дени Орманова

Дени Орманова е икономист по образование и 15 години работи в областта на външната търговия, туризма и консултациите. Паралелно, през целия си живот се занимава и с живопис и различни други видове изкуство – иконопис, декоративен и абстрактен текстил. В последните 2 десетилетия е осъществила над 20 самостоятелни и съвместни изложби в няколко европейски държави, а картините й са части от колекции в България, Германия, Франция, Словакия, Турция, САЩ и др.

„Малки приказки“ – художник Дени Орманова
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp