Приказките на Умберто Еко за първи път в България

Уроци по толерантност, грижа за планетата и разоръжаване – великият мислител Умберто Еко написва три приказки, за да предаде напътствията си по тези теми. Те са най-важното му завещание към човечеството, защото са адресирани към децата.

„Бомбата и генералът“ и „Тримата космонавти“ излизат за първи път през 1966 г., а „Гномите от Гну” през 1992 г. и бързо се превръщат в библиографска рядкост. След появата на последната творба, писателят ги обединява в сборника „Три приказки”. Всички издания са с илюстрациите на Еудженио Карми – любимия художник на Умберто Еко. За разлика от повечето детски книги, които се основават на традиционни рисунки, Карми разказва с колажи и разчита на повтарящите се символи. Между страниците малките читатели и техните родители ще открият генералски лампази, марсианци, опаковка от американска дъвка, Юрий Гагарин, късче от вестник „Правда”, китайски йероглифи, първото куче в Космоса и още много символни образи.

„Смело мога да заявя, че това е най-левичарската книга, която някога съм превеждала. И съм особено щастлива, че е детска – интелектуалците и децата просто трябва да съзнават, измислят и провеждат лявото (същинското, социалното, не нашенската престъпна имитация, разбира се), иначе кой ще ни спаси от лакомията и безчовечностт”, казва за книгата преводачката на приказките Нева Мичева.

„Три приказки” се появяват за първи път в България благодарение на издателство „Лист” във великолепен том с твърди корици. Историите се възприемат леко и предизвикват читателите към полет на въображението и асоциативно мислене – любимите игри на отишлия си преди четири години Умберто Еко.

Приживе писателят следеше отблизо събитията в България не само покрай разпространението на книгите си, но имаше и лични впечатленя от посещенията си у нас. Първата му визита беше преди 30 години по покана на проф. Аксиния Джурова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”. Тогава Умберто Еко беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет.

Писателят поверява илюстрирането на приказките на любимия си художник Еудженио Карми.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO