„Приятно ми е, Ива!“ – новата постановка в Театър 199

5/5

На 03-ти февруари (събота) от 19:30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера: „Приятно ми е, Ива!“. Авторският спектакъл на Ива Тодорова – с консултант Стоян Радев и сценична среда от Елица Георгиева и Момчил Алексиев – ще се играе също на 18 февруари, 2 и 21 март.

ДА ПОМЪРЗЕЛУВАШ И ДА ПОЛЕТИШ

Хич не Ви се ходи на работа? Естествено! Но какво да кажете на шефа? Бъдете изобретателни. Изберете кое от оправданията по-долу би било разумно да изтъкнете по телефона.

Прокапа ми парното и покривът също.
Плувам.
Детето не иска да ходи на градина.
Баба ми почина.
Баба ми почина. И дядо й също.
Сестра ми роди четиризнаци. Зет ми припадна.
Махмурлук!
Вече съм на седма бира.
От затвора се обаждам.
Имам въшки.
Ламата ми боледува.
Удари ме ток. Умирам.
Ударих шестица от тотото. (Дочуване!)

Сами вкъщи може да се заемете с приятни занимания. Да потанцувате пред огледалото, да зяпате в небето през прозореца. На хубав спомен да се отдадете, да мечтаете или да размишлявате на най-различни теми… Като Ива, която пита:колко личности живеят в един човек? Правим ли това, което обичаме? Обичаме ли това, което правим? Какво е да си пораснал? А също и каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор? А между любовен монолог и изгоряла крушка?

Ива Тодорова завършва специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997 г., в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев. До 2002 г. играе в множество представления на Театъра на Армията, Народния театър „Иван Вазов“, театър „Сфумато“. Работи с режисьори като Стоян Радев, Галин Стоев, Лилия Абаджиева, Марий Росен, Андрей Белчев. Сред най-значимите ѝ роли са моноспектакълът „Етюд за стая и глас“ по Жан Кокто, реж. Стоян Радев; Саломе в „Саломе“ от Оскар Уайлд, реж. Стоян Радев; Томасина в „Аркадия“ от Том Стопард, реж. Галин Стоев (спектакълът печелил „Аскеер“ за представление на 2001 г.); Фьокла Ивановна в „Женитба“ по Николай Гогол, реж. Лилия Абаджиева и Груша Вахнадзе; „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, реж. Галин Стоев.

През 2002 г. заминава за Торино, Италия, където създава театрална компания за деца. От 2009 г. е отново в София, работи в Списание 8 като Директор ПР и Реклама, организира събития, пише пътеписи за България и чужбина, публикации за света на животните, за необясними загадки. Ива владее няколко езика, занимава се с планински спортове, танци, музика, литература… и какво ли още не.

снимков материал: Иван Червенков

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp