Премиера в детското царство на Силвия Плат и Тед Хюз

Събитието е акцент в изложбата на илюстраторката Капка Кънева в Арт център „Сити Марк”

Тази вечер сме на премиера на книгите „Кухнята на госпожа Черешова” от Силвия Плат и „Железния човек” от Тед Хюз в арт център „Сити Марк” на бул. „Янко Сакъзов” 30!

Изданията са част от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на издателство „ Лист”. Реализирахме книгите една след друга с идеята да вървят заедно, както са прекарали няколко години от живота си техните автори – забележителното семейство Силвия Плат и Тед Хюз.

Сърцето на тези първи издания на творбите на български език, освен преводите на Стефан Русинов и Владимир Молев, е работата на художничката Капка Кънева. Тя е създател на илюстрациите към двете произведения, чиито оригинали са включени в самостоятелната ѝ изложба Bookmarks. Експозицията отвари врати в сряда – 6 ноември – в Сити Марк център в София и представя и други творби на Кънева.

Илюстрациите, вдъхновени от фантазиите на поетите Силвия Плат и Тед Хюс, обаче са безспорен акцент.

Историята, дала заглавие на целия сборник „Кухнята на госпожа Черешова”, започва така: „Госпожа Мирта Черешова имаше най-чистата, спретната, лъскава и весела кухня на цялата улица „Ябълкова”. Всички казваха така и още го казват.”

Силвия Плат я съчинява за детско списание през 1958 г. За децата си Фрида и Никълъс Плат, родени от любовта ѝ към Тед Хюз, авторката пише другите две истории – „Костюм за все едно” и „Книгата на леглата”.

Тед Хюс пък измисля Железния човек през 1968 г. Историята на гиганта започва от върха на една скала, минава през нажежаване до бяло и стига чак до Слънцето. Там Железния човек праща на изпитание един космически прилеп-ангел-дракон.

Наред с приключенията романът на Тед Хюз занимава читателите и с въпроси на екологията, науката, даже геополитиката и философията на мира.