Премиера на „В пукнатините на канона“ от Георги Господинов на „Аполония“ 2021

5/5

Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол тази година започват на 30 август и продължават до 6 септември, а сред богатата и разнообразна културна програма е и премиерата на новата книга на Георги Господинов „В пукнатините на канона“. Сборникът с подзаглавие „Провинции, аероплани, лексикони“ излиза с логото на издателство „Жанет 45“ и ще бъде представен официално на 5 септември (неделя) от 19:00 часа в двора на Художествената галерия в Созопол, като част от програмата на културния фестивал.

Как един български аероплан влита в историята на футуризма… Как се срещат литература и ботаника в Яворовите „Теменуги“? Какъв е случаят с единственото футуристко списание у нас „Кресчендо“ и кога провинцията ражда авангард?

Защо социализмът е труден за разказване? И още – за следобеда на една идеология, за някогашните лексикони и виновното дете на късния соц. За невидимата литературна антология, скрита в последните български банкноти. И за една възможна история на тъгата в българската литература.

Книга за онова, което остава вън от кадъра, и за светлината, идваща от пукнатините на монументалното.

Георги Господинов изследва внимателно и с чувствително око провинциите и перифериите на литературната история.

По покана на Фондация „Аполония“ Господинов ще води и майсторски клас за творческо писане от 1 до 5 септември. На 7 септември от 18:00 часа в рамките на Алея на книгата-София Георги Господинов ще се срещне с читатели и ще раздава автографи на щанда на „Жанет 45“ в книжна шатра 19, бул. „Витоша“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp