Премиера на постановката CLASS от Чарлс Еверед тази вечер в Театър 199

Днес в 20:00 часа в столичния Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще се състои премиерата на постановката CLASS от Чарлс Еверед. Режисьор на новото представление в програмата на театъра е Владимир Пенев, преводът е на Хари Аничкин, сценографията – на Мира Каланова, музикалното оформление е дело на Петя Диманова, а в ролите са актьорите Юлиан Вергов и Мила Люцканова.

Чарлс Еверед е роден на 12 ноември 1964 г. в Ръдерфорд, Ню Джърси, САЩ. Израства в голямо семейство с четири по-големи братя и сестри. Висшето си образование получава в „Ръдгърс“ в родния си щат, след което специализира при именития режисьор Джордж Хил в университета „Йейл“ в Кънетикът. Носител е на редица награди за драматургия и киносценарии, сред които призовете на „Кроуфорд“, „Слоун“ и „Манхатън тиътър клъб“, както и на стипендията „Едуард Олби/Уилям Фланагън“. Женен е за актрисата Уенди Ролф, с която имат две деца.
Чарлс Еверед работи за някои от най-престижните киностудии в Америка, като „Юнивърсъл“, „Дриймуъркс“ и „Парамаунт“. Той е сценарист и режисьор на филма „Да осиновиш моряк“ (2008). Участвал е в над двадесет международни фестивала. Автор е и на няколко епизода на известния телевизионен сериал „Монк“.

Сред по-известните пиеси на Еверед са „Били и Диего“ (1989), „Размерът на света“ (1990), „Следи“ (1990), „Дивите огледала“ (2003), „Хълмът на облаците“ (2004), „Бостън“ (2011). Заглавието „Class” (2013) е игра на думи, подсказваща за актьорска школа, от една страна, а от друга страна за високо ниво и стил в определена сфера или социален статут.

 

Това е една история за театъра и хората, които го създават и за които той е съдба. Главните герои са актьори: той е най-добрият учител по актьорско майсторство в Ню Йорк, а тя е млада, много популярна филмова звезда. И двамата стават участници в житейски спектакъл, чийто край се оказва непредсказуем. Class е емоционално пътешествие, понякога хумористично, но много трогателно…“ Владимир Пенев

В „Class“, пиеса от висока класа на американския драматург и сценарист Чарлс Еверед, става дума за вдъхновяващ преподавател по актьорско майсторство, който работи с млада актриса. Тя мечтае да влезе в петте процента изпълнители, които биха могли да оставят своята следа на театралната сцена. А той е изживял горчивината на провала. Но след техните първоначални срещи се разкриват дълбоки тайни и мотиви, които представлението ще разгърне с хумор, нежност, меланхолия и надежда.

Режисьорът Владимир Пенев разчита деликатната тъкан на изтънчената драматургия с дълбоко разбиране и съчувствие към героите. Зарежда ги с енергия, жизненост и многопластовост. Мила Люцканова е нежна, красива, нахакана и крехка в ролята на Сара, а Юлиан Вергов е строгият, раздразнителен, но и раним Елиът.
И за да се върна към началото на тези редове, искам да кажа, че българският театър е по-богат днес от това, че творци като Владо, Мила и Юлиан са намерили своя път в него и го преследват с пълната си отдаденост и талант, създавайки истински вълшебна театрална магия.
“ Андрей Филипов

Изкуството е избор, изборът е онова, което определя нивото на изкуството. Героят става жив, ако вярваш в това, което правиш.Използвай метода на релаксация, за да се освободиш от напрежението, което спъва експресията. Въображаемите реалности, които създаваш, трябва да довеждат до реализацията на действието. Мисълта трябва да предхожда репликата, а не репликата да предхожда мисълта. Думите са спасително въже, в което актьорът се вкопчва, а не бива – той трябва да плува или пък да потъне. Не бързай, бъди точен и обръщай особено внимание на детайла. Ако един актьор е оставен в неведение от режисьора той сам трябва да запълни този вакуум. Изкуството е по-дълготрайно от живота.“ Лий Страсбърг

Следващите представления на „CLASS” са на 14 и 25 октомври и на 5 и 20 ноември.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.