Премиера на „Пиеса за двама“ от Тенеси Уилямс в Театър 199

5/5

През 2021 се навършиха 110 години от рождението на американския писател и драматург, и носител на „Пулицър“ Тенеси Уилямс. Година по-късно продължаваме да го празнуваме с премиерата на „Пиеса за двама“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ тази вечер, 21 декември, от 19:30 часа. Режисьор на постановката е Елена Панайотова, която е и един от преводачите на текста – заедно с Кръстан Дянков. Сценографията и костюмите са на Юлиян Табаков, музиката е на Петър Дундаков, а в главните роли са Веселин Анчев и Нона Йотова.

Драматургът Андрей Филипов коментира: „Много зрители днес ще приемат тази пиеса за загадка, но ще дойде ден, когато тя ще се превърне в разбираема за всеки в театралния салон.“ Тази увереност Тенеси Уилямс споделя през 1973 г. за „Пиеса за двама“ и днес тя е категорично защитена в нашия театър от постановката на Елена Панайотова, дръзнала да посегне към енигматичната същност на този магнетичен текст по начин, по който той може силно да вълнува съвременния зрител. И всичко това става, разбира се, с помощта на мощната и смела интерпретация на двамата актьори – Нона Йотова и Веселин Анчев.“

„Уилямс създава няколко версии на „Пиеса за двама“. Първата от тях е представена през 1967 г. в Лондон и Чикаго, а последният вариант е изпълнен за първи път в Лондон през 1973 г. В България този вариант се поставя за първи път.

Брат и сестра са изоставени от актьорската си трупа пред препълнена с публика зала в неизвестен държавен театър. Те решават да играят „Пиеса за двама“, в която истинският им живот се слива с въображаемия на героите им, които са се затворили в дома си след трагичната смърт на техните родители. Пиесата размива границите между реалност, спомени и фантазии и предизвиква у героите паника от невъзможността да контролират собствената си съдба. Чрез пиесата те надават едновременно вик за помощ и вик на протест срещу социалната изолация, нетолерантността към различията и бездушността на обществото. Героите изминават дълъг път към среща с най-дълбоките си страхове и освобождаването от тях, осъзнавайки любовта, която изпитват един към друг.

В този предизвикателен текст Уилямс използва иновативен стил на писане, а теми като социофобия, страх от изоставяне и самота –  са извлечени от неговия живот, личните му демони и чувство на вина към сестра му. Това е най-биографичната пиеса на Уилямс, върху която той работи почти десет години и чрез която дава на сестра си платформата, от която е била лишена от околните през живота си. „Аз не искам реализъм! Искам магия! Това се опитвам да дам на хората“ – възкликва преди повече от половин век Уилямс и ние го следваме в спектакъла „Пиеса за двама““, споделя режисьорката Елена Панайотова.

Следващите представления са на 5 и 21 януари на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“.

„Мисля, че това е най-красивата ми пиеса след „Трамвай желание“ и никога не съм спирал да работя по нея. Написах я, когато наближавах психически срив, бях напълно изплашен и я пренаписах след предполагаемото ми възстановяване Това е вик на сърцето, всъщност творческата работа и целият ми живот, в известен смисъл са вик на сърцето.“

Тенеси Уилямс

фотограф: Иван Дончев

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp