Премиера на „Блажени са блажените“ по романа на Ясмина Реза тази вечер в Tеатър 199

5/5

На 20 ноември Театър 199 представя „Блажени са блажените“ по романа на Ясмина Реза. Постановката е световна премиера на текста на сцена.

Тази вечер от 19:30 часа в столичния Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще се състои премиерата на постановката „Блажени са блажените“ по произведението Ясмина Реза в превод на Валентин Маринов-Пепо. Режисьор на представлението е Васела Василева, а в ролите са Жоржета Николова, Мак Маринов, Свежен Младенов, Светлана Янчева и Христо Гърбов.

Сценографията е на Елена Иванова, вокалният педадог е Елена Дечева, а фотограф е Симон Версано.

„Блажени са блажените“, Театър 199, фотограф: Симон Версано

„Блажени са обичаните и обичащите, както и онези, които могат да минат без обич. Блажени са блажените.“ Тези думи на Борхес представляват епиграфа към блестящо остроумния и вълнуващ роман на драматурга Ясмина Реза, едно от най-ярките имена в съвременната френска литература. Театър 199 прави смелата заявка да постави на сцена свой вариант на прозата ѝ, а освен на 20 ноември, постановката можем да гледаме и на 21 и 26 декември.

„Блажени са блажените“, Театър 199, фотограф: Симон Версано

Ясмина Реза (1959) e сред най-ярките имена на съвременната френска и европейска драматургия. Първите ѝ стъпки в театъра са като актриса в спектакли по Молиер и Мариво. Дебютира като драматург през 1987 г. с пиесата „Разговори след погребение”, за която получава награда „Молиер” за най-добър автор.

„Блажени са блажените“, Театър 199, фотограф: Симон Версано

Седем години по-късно пише „Арт”, която ѝ носи световна известност. Сред най-играните ѝ творби са също „Живот х 3“ (поставена през 2003 в нашия театър), „Богът на касапницата” и „Една испанска пиеса”, в които се оглежда животът на човека от средната класа в нашето европейско настояще.

„Блажени са блажените“, Театър 199, фотограф: Симон Версано

С романа си „Блажени са блажените“ Ясмина Реза става първият лауреат на наградата на в. „Монд“ и носител на Голямата награда за роман „Мари-Клер“ през 2013 г.

За информация и билети за „Блажени са блажените“ вижте тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp