Представяне на стихосбирката „Ако някога успееш“ от Борис Жогов

На 27 февруари, сряда, от 18:30 часа в книжарница „Сиела“ в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се състои официалното представяне на новата стихосбирка на Борис Жогов „Ако някога успееш“ (ИК „Сиела“). Книгата, която е пета поредна стихосбирка за Жогов, излезе в края на 2018 г. и включва оригинални илюстрации на художника Дамян Дамянов.

В предговора на „Ако някога успееш“ поетът, преводач и публицист Бойко Ламбовски пише:

Сигурен съм, че някои ще нарекат тези стихотворения прекалено сантиментални. На фона на утвърдените или претендиращи за канон днес шаблони на модерна поезия, тези куплети наистина изглеждат уязвими, беззащитно-канцонетни.

Други обаче ще намерят в тях най-важното – духа на всичко онова, което наричаме поезия. А то е безстрашие пред себе си, опиване от свободата да бъдеш тъжен, преклонение към лириката като начин за усещане на света.

Много от стихотворенията на Борис Жогов са подобни на песни, изпълнени от бард, танцуващ по ръба на сантимента, но с по-своему хипнотичен танц.

Желая успех и на този модел на изящната словесност, чиито звънки рими и печални настроения така носталгично напомнят символистите. И само среднощното уиски в тях ни връща към истината – не, става дума за днес, но ние сме все такива – все не на място, все сепнати, все безприютни…

Борис Жогов е роден през 1969 г. в София. Средното си образование получава в Националния класически лицей „Константин-Кирил Философ“, а висше – арабистика – завършва през 1997 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Публикува стихове в различни списания у нас, а през 2001 г. излиза първата му стихосбирка „Ритмувани пространства“. Втората му книга „Кръгопис“ е отпечатана през 2005 г., а третата – „Куплети“ – през 2006 г.

Негови стихове в превод на арабски език са публикувани в някои от водещите литературни списания в Сирия и Кувейт. Има три издадени книги в Дамаск (Сирия) – два превода и една монография. Борис Жогов превежда поезия от и на арабски, гръцки и английски. Негови преводи са включени в много водещи български литературни издания.

През 1995 г. печели почетната награда с поема, написана на арабски език, в международен литературен конкурс, проведен в Ракка (Сирия). Негови произведения са включени в книгата „Съвременна българската литература“, издадена от Министерство на културата на Сирия през 1999 г., както и в антологията „Началото на века – най-нова българска поезия“, издание на Фондация „Ценности“ през 2001 г. Борис Жогов има множество публикации в сферата на арабистиката, неоелинистиката, литературознанието, религията и др., като е участвал в редица научни конференции и конгреси в страната и чужбина. Борис Жогов е член на Управителния съвет и Секретар на Дружеството на неоелинистите в България. Учредител на Делфийски съвет – България и заместник-председател на комисията по литература. Учредител и член на УС на Българското полиглотско дружество. Член на Сдружението на българските писатели. Член на българския ПЕН Център.

В представянето на „Ако някога успееш“ на 27 февруари ще вземат участие авторът Жогов и доц. д-р Морис Фадел от Нов български университет. Предлагаме ви и стихотворението „Плачеш ли“, публикувано в „Ако някога успееш“.

ПЛАЧЕШ ЛИ

Тази нощ една сълза събуди ме и ме попита

Плачеш ли когато пишеш стихове

Плачеш ли когато чувствата ти скитат

Из измислени от тебе светове

 

Плачеш ли когато някой те обича

Плачеш ли когато пък обичаш ти

Плачеш ли когато име нечие изричаш

Или пък животът ти лишен е от сълзи

 

Плача казах ѝ когато не успявам

Залезът да хвана за ръка

Плача и когато разгадавам

Тайните на пълната Луна

 

Плача щом от ревност зла Зората

Ме жигосва във сърцето с огнен кръст

Плача Изгревът когато гол излиза от водата

И ме подминава сякаш съм парченце пръст

 

Плача Ала за какво тук става дума не разбирам

За какви сълзи изобщо пиша и говоря

Болният ми мозък пак е депресиран

Край Изхвърлих го през прозореца отворен…

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.