Трилърът на годината вече и на български – „Преди катастрофата“ от Ноа Хоули

5/5

Един от най-добрите съспенс романи за годината, хипнотизиращ, насечен от изненади, с живи, истински герои… Хоули е създал книга, през която като по писта читателят ускорява шеметно бързо и остава без дъх.

New York Times

Романът притежава пленителна трилър красота. Той е гмуркане в глъбините на страстите, измяната, семейството, съдбата, житейската преходност и прераждането. Сякаш половината от книгата е написана от Денис Лихейн, а другата половина – от Достоевски. Разтърсва душата на читателя от първата до последната страница. Още не съм се съвзел.

Майкъл Кънингам, носител на „Пулицър” и автор на „Часовете”

Един от най-очакваните романи на годината излиза на български. „Преди катастрофата“ е петият роман на Ноа Хоули, по-познат ни като сценарист и продуцент, носител на наградите „Еми”, „Златен глобус”, ПЕН, „Изборът на критиците” и „Пийбоди”. Публикувал е четири романа и е автор на сценария на пълнометражния филм „Алиби”. Създава, продуцира и ръководи сериалите на Ей Би Си „Моето поколение” и „Полицаи на ръба” и е сценарист и продуцент на хитовия сериал „Кости”. Понастоящем Хоули е изпълнителен продуцент и сценарист на многократно награждавания сериал на Еф Екс – „Фарго”.

predi katastrofata

Преди катастрофата“ вече се нареди сред бестселърите във всички по-значими класации по света, а още преди да бъде издаден официално Sony Pictures откупи правата за филмиране, като сценарият ще бъде адаптиран от самия Хоули.

Като успешен сценарист Хоули умело струпва на едно място доволно много интриги и сюжетни завои, за да не можете да оставите книгата, казва за книгата авторитетния сайт Kirkus Review. В мъглива лятна нощ от Мартас Винярд за Ню Йорк излита частен самолет с 11 души на борда: екипаж, две семейства милионери и един неуспял художник, който се качва в последния момент. 16 минути по-късно самолетът се разбива в океана. Кои са единствените оцелели?

Как успяват да преплуват 16 километра до брега – без ясен ориентир, в мъгливия мрак, необезпокоявани от акулите? Защо се разбива самолетът? Личните истории на пътниците преди и след катастрофата разплитат мистерията стъпка по стъпка до самия разтърсващ финал.

Талантливият мистър Хоули подготвя следващия сезон на „Фарго“, който трябва да излезе през 2017, адаптация на „Котешка люлка“ на Вонегът и свързания с X-Men вселената проект Legion. Отново през 2017 очакваме на голям екран и режисьорският му дебют – фантастиката Man Alive, подробностите за която все още се пазят в дълбока тайна.

noah hawley

„Когато имам някаква идея – казва Хоули пред Huffington Post, – първо обмислям как би сработила най-добре – като филм, книга или сериал.“

Според New York Times Book Review „Ноа Хоули знае добре как да вдъхнови читателя да прелиства трескаво страниците, но в този роман има много повече от съспенс. От една страна „Преди катастрофата“ е сложно и водещо до пристрастяване трилър откровение. От друга страна е изследване на човешката природа, на мрачната страна на популярността, същината на изкуството, силата на надеждата и опасността от медия, излязла от контрол. Комбинацията от двете е непоклатим трилър шедьовър, който изобличава високата цена на новините като развлечение и непредсказуемата природа на съдбата.“

 

Отзиви за „Преди катастрофата“
Невероятен трилър… неустоима загадка… история, която е едновременно интригуващ пъзел и болезнен разказ за загуба на близки.

Washington Post

Започнах и приключих тази книга за един ден. Навярно вече разбирате колко драматично и интелигентно четиво ви препоръчвам. Прочетете „Преди катастрофата“!

― Джеймс Патерсън

Майсторски изкована сплав от загадка, съспенс, трагедия и зашеметяваща медийна измама…  откровената история на човек, затрупан от нежелана популярност, със смайващ, изключително удовлетворителен завършек.

                                                                                   ―Publishers Weekly

Разтърсваща история, основана на човечността.

Booklist

Не е просто добър роман, а велик роман. Някак нямах доверие на никого от героите и все пак ме беше грижа за всеки от тях. „Преди катастрофата“ придава нащърбена острота на всеки свой герой, на всяко дълбоко проникновение, на всеки коварен обрат.

Брад Мелцър

Отрезвяващ и напълно поглъщащ едновременно, „Преди катастрофата“ е роман за бездната, която зее между очакванията и истината, както и хората, които пропадат в нея.

Wall Street Journal


Майстор като Ноа Хоули е създал трилър, който читателят няма да може да остави настрана… роман, чийто финал оставя без дъх.

―The Washington Times

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp