Постановката „Обсадно положение“ от Албер Камю с премиера в Театър НАТФИЗ

5/5

На 9 и 24 март от 19:00 часа на Голяма сцена на театър НАТФИЗ ще се състои премиерата на спектакъла „Обсадно положение“ по Албер Камю. Постановката, сценичната версия и музикалното оформление са на Дарий Чавдаров.

Необикновената чувствителност на Албер Камю, придава на неговите творби магичен привкус, а героите му, лутащи се между мрак и светлина, между страх и смелост, ни въвличат в своя свят. Камю ни призовава да се изправим срещу най-зловещите факти на живота и да ги прегърнем с вой, търсейки любов и светлина там, където те изглеждат недоловими.

Пиесата „Обсадно положение“ e една от последните класики на автора, която остава непозната за българската публика. Първоначално тя е планирана като драматизация на романа „Чумата“. „Обсадно положение“ разказва историята на испански град, чиито жители попадат под тиранията на неочакван гост. Албер Камю се отнася към своите персонажи с ирония и чувство за хумор. Неговият абсурден герой се ражда в сблъсъка между човешките стремежи и отказващия да им откликне свят. Именно тази борба дава цвят и смисъл на човека, когато съществото му най-силно желае да се предаде.

За театър НАТФИЗ е удоволствие да представи този спектакъл именно във време, когато вярата в смисленото и провокативно театрално изкуство е най-необходима.

Сценографията и костюмите са на Тина Тодорова, а преводът е на Дарий Чавдаров и Мартина Тодорова. Участват: Николай Владимиров, Звездомира Георгиева, Мартина Тодорова, Боян Фераджиев, Вяра Миланова, Илиан Илков, Рая Кандова, Кристиян Стоичков, Борис Варбанов, Виолина Доцева, Илиян Нонов, Карина Илиева, Калин Зафиров, Мартин Димов, Мартин Раков, Цветелина Атанасова.

Спектакълът е реализиран след спечелен конкурс на Проектната програма към Театър НАТФИЗ в  категория „Млад режисьор“.

В дълбините на зимата аз най-накрая открих, че в мен съществува едно непобедимо лято.

Албер Камю

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp