Постановката „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик-Еманюел Шмит с премиера на 4 ноември в ТБА

5/5

На 4 ноември от 19:00 часа в столичния Театър „Българска армия” ще се състои премиерата на постановката на Иван Урумов „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик-Еманюел Шмит в превод на Снежина Русинова – Здравкова.

Изправени пред асансьора, нагоре или надолу, героите в тази пиеса ще трябва да разкрият докрай своята същност.

• Кой ще бъде пощаден?

• Какво ще отреди съдбата?

• Има ли справедливост или краят е случайна фаталност?

• Кой ще получи право на живот след безкомпромисното разголване на истината?

фотограф: Борис Урумов

Така с въпроси, изискващи отговор от всеки в залата, Ерик-Еманюел Шмит поставя зрителя в ситуация на участник в интерактивна игра. Натрупва пред него „за” и „против” за всеки от героите, играе си с техните очаквания, като котка с мишка и не пропуска да се посмее над несъвършенствата им, както и да се възхити на бляскавите им прозрения. Брилянтния стил на автора се допълва и от необяснимата логика на живота, която не спира да поднася изненади. Не случайно „Хотел между тоя и оня свят” е една от най-поставяните пиеси на Ерик-Еманюел Шмит, както по света, така и у нас. В нея освен добре познатите му похвати, сюжетът държи изострено вниманието на зрителя като в криминален филм, в който любопитството към обратите в действието се награждава едва на финала.

фотограф: Борис Урумов

Сюжетът ни пренася в пространството и времето, тук и там – в един странен хотел, където персонажите правят равносметка на изминатия път. Едни признават своите заблуди, други пропускат този шанс, а за някои от тях идва просветление, осъзнаване на истински стойностното – живот без егоизъм, живот изпълнен с трептяща и чистата любов. Независимо от сериозността на темата, Шмит надарява героите си с елегантно чувство за хумор, изразено в комичните ситуации, в които ги поставя, иронията, с която ги осветява, а не рядко и в сарказма, с който ги осъжда.

фотограф: Борис Урумов

Следващите представления с участието на Дарин Ангелов, Георги Къркеланов, Антоанета Добрева-Нети, Иван Радоев, Ели Колева, Анастасия Ингилизова, Ясен Атанасов и Владимир Матеев са на 5, 11 и 19 ноември в Театър „Българска армия”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp