Португалският писател Жоао Пинто Коелю гостува в България по покана на издателство „Лемур“

5/5

На 4 юни (събота) от 18:00 часа ще се състои среща с писателя в Книжен център „Гринуич“. Водещ на събитието ще бъде журналистката Анна Ангелова.

По време на литературната среща Жоао Пинто Коелю ще разкаже повече и за третия си роман „Време за преструвки“. А читателите ще могат да зададат своите въпроси и да си вземат книга с автограф.

Гостуването на автора на „Попитайте Сара Грос“ и „Лудите от улица „Мазур“ е част от културната програма на Пролетен базар на книгата 2022. Събитието е организирано със съдействието на Португалски културен и езиков център „Камойш София“.

Жоао Пинто Коелю е роден в Лондон през 1967 г. По-късно живее в Ню Йорк, където учи архитектура (завършва през 1992 г.) и работи в професионален театър. В същото време той започва все повече да се занимава с Холокоста, който го интересува от младостта му, когато следи предаванията по португалската телевизия, отразяващи Революцията на карамфилите през 1974 г.

Пинто Коелю прекарва следващите етапи от живота си в португалската столица Лисабон, където основно работи като учител. През 2000 г. той решава да избяга от напрегнатия си и отнемащ време живот в столицата и да го замени със спокойствието на провинцията. Премества се със семейството си в Мурса и преподава изящни изкуства във Валпасос. Там, в отдалечения североизток на Португалия, той намира време и вдъхновение да работи като писател в допълнение към ежедневните си задължения и да се посвети допълнително на интереса си към Холокоста.

През 2009 и 2011 г. участва в две акции на Съвета на Европа в концентрационния лагер Аушвиц, където работи с историци за по-нататъшно пресъздаване на събитията в концентрационния лагер. Той живее известно време в Краков, среща се с голям брой оцелели от концентрационни лагери и прави изследвания за еврейския живот преди Втората световна война. След това създава програмата 1-во лице / Писмо до Меир Беркович, чрез която португалски и полски млади хора се срещат в Аушвиц. Поканен е и на редица събития по тази тема, включително международна конференция за Аушвиц във Фондация Гулбенкян.

През 2015 г. е публикуван първият му роман „Попитайте Сара Грос“, който стига до финалната селекция на най-престижната португалска литературна награда Prémio LeYa. През следващите две години Пинто Коелю написва втория си роман „Лудите от улица „Мазур“. Сюжетът отново е свързан с Втората световна война и се развива между Североизточна Полша и Париж, като обхваща периода между навечерието на войната и началото на 21 век. Книгата печели Prémio LeYa 2017.

И в третият си роман „Време за преструвки“ писателят остава верен на любимата си тематика и исторически период, но този път пренася читателите в Тоскана и ги среща с един изключителен женски образ. През 2021 книгата е номинирана за Наградата за литература на ЕС.

Пинто Коелю е женен и има три деца. Посочва ежедневните си пътувания из характерните пейзажи на региона Трас-ос-Монтес и неговите лозя като основен източник на идеи и време за размисъл.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp