Поредицата „Театърът: във и отвъд класиката” с представяне на 14 февруари в Младежки театър „Николай Бинев”

0
206

На Св. Валентин ще слушаме за… театър!

Владимир Игнатовски и издателство „Изток-Запад” ни канят на представянето на книгата „Театърът: теория и практика” от руския театрален гений Всеволод Майерхолд. Премиерата ще се проведе на 14 февруари от 18:00 ч. в Камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев”, а по време на събитието ще бъдат представени и останалите книги от поредицата „Театърът: във и отвъд класиката”.

Организаторите поставят фокуса върху Майерхолд, който твърди, че зрителят не трябва да забравя, че пред него е актьор, а актьорът, – че е на сцена и пред него има зрител. Тази мисъл е в основата на условния театър, създаден от режисьора, а книгата дава достъп до неговата творческа лаборатория.

На място ще научим повече и за театралния критик Пьотър Ярцев, който е категоричен защитник на високото изкуство на сцената и борец против лошия вкус и фалша в театъра, и чиито статии и рецензии са събрани в изданието „Книга за театъра”.

Други емблематични за театралното изкуство личности като Лий Страсбърг, който обяснява Метода в книгата „Развитието на метода. Мечта за страст” и Дейвид Мамет, който го поставя под съмнение в „Театърът”, също ще бъдат подробно обсъдени. А тъй като Мамет е сред явните критици на метода на Станиславски, няма как в разговора да не бъде замесен и последният с изданието „Работата на актьора”. За финал ще чуем повече и за Михаил Чехов и труда му „За техниката на актьора”.
Специален гост на събитието ще бъде голямата българска актриса Татяна Лолова!

Вход свободен!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.