Поредицата „Театърът: във и отвъд класиката” с представяне на 14 февруари в Младежки театър „Николай Бинев”

5/5

На Св. Валентин ще слушаме за… театър!

Владимир Игнатовски и издателство „Изток-Запад” ни канят на представянето на книгата „Театърът: теория и практика” от руския театрален гений Всеволод Майерхолд. Премиерата ще се проведе на 14 февруари от 18:00 ч. в Камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев”, а по време на събитието ще бъдат представени и останалите книги от поредицата „Театърът: във и отвъд класиката”.

Организаторите поставят фокуса върху Майерхолд, който твърди, че зрителят не трябва да забравя, че пред него е актьор, а актьорът, – че е на сцена и пред него има зрител. Тази мисъл е в основата на условния театър, създаден от режисьора, а книгата дава достъп до неговата творческа лаборатория.

На място ще научим повече и за театралния критик Пьотър Ярцев, който е категоричен защитник на високото изкуство на сцената и борец против лошия вкус и фалша в театъра, и чиито статии и рецензии са събрани в изданието „Книга за театъра”.

Други емблематични за театралното изкуство личности като Лий Страсбърг, който обяснява Метода в книгата „Развитието на метода. Мечта за страст” и Дейвид Мамет, който го поставя под съмнение в „Театърът”, също ще бъдат подробно обсъдени. А тъй като Мамет е сред явните критици на метода на Станиславски, няма как в разговора да не бъде замесен и последният с изданието „Работата на актьора”. За финал ще чуем повече и за Михаил Чехов и труда му „За техниката на актьора”.
Специален гост на събитието ще бъде голямата българска актриса Татяна Лолова!

Вход свободен!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp