Поглед в ума и тялото на бойните пилоти

На следващото Ratio събитие майор Стоян Петков разказва за историята и практиката на бойното летене

В днешно време приемаме летенето със самолет като нормална част от ежедневието ни. Всъщност сме покорили небесата за пръв път преди около 100 години. Технологията разкрива много нови перспективи за човечеството, а хората бързо виждат потенциала за бойна употреба на летателните апарати. Това води до радикална промяна в бойните тактики и законите на войната.

Майор Стоян Петков ще разкаже за историята и практиката на бойното летене на Ratio представя: Професия боен пилот на 12 февруари в City Stage. Той ще сподели какво означава да си пилот на изтребител и какви са разликите между бойната и гражданската авиация. Лекторът ще обърне внимание и на това колко значим е приносът на българската авиация за цялостното развитие на авиацията в света.

Гостите на събитието ще научат как влияят екстремните условия в бойните самолети върху физиологията и психиката на човекa – и то с разказ от първа ръка. Как се става авиационен ас у нас и по света, какви качества трябва да притежава един бъдещ боен пилот, с какви отговорности е свързана тяхната работа – майор Петков ще се спре на тези и други практически въпроси, не само предварително подготвени, но и зададени наживо в залата.

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза Граф Игнатиево. До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по „Авиационна техника и технологии”. През 2017 г. се дипомира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на Военновъздушния университет на ВВС на САЩ. Той е опитен военен летец-пилот I-ви клас. От 2010 г. до днес лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза Граф Игнатиево, където редовно извършва бойни дежурства и целеви полети за българските ВВС.

Ratio представя: Професия боен пилот ще се проведе на 12 февруари от 20:00 в столичния клуб City Stage, а входът е свободен. Повече за самото събитие може да научите във Facebook, или в сайта на организаторите от Ratio.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.