Почитат легендарен столичен кмет с нова книга

5/5

Изданието излиза по случай празника на София на 17 септември!

В началните години след Освобождението, София има вид на типичен османски провинциален град, безвъзвратно изостанал в развитието си. С течение на времето столицата на Царството постепенно изживява модернизация и придобива европейски облик. Това важи особено за периода 1934-1944 г., когато кмет на града е инж. Иван Иванов.

Навръх Деня на София, сдружение „Българска история“ представя книгата „Некоронования цар на София – инж. Иван Иванов“ на Снежана Ракова.

Това е най-пълната биография на столичния кмет, базирана на непознати до този момент архивни документи. В тях се проследява целия жизнен път на инж. Иванов – от студентския му период в Мюнхен, през строежа на прочутия Рилски водопровод, използван и до днес, до трудните години на Втората световна война. Специално място е отделено и на преследването, на което той е подложен след 9 септември 1944 г. от т. нар. Народен съд и Държавна сигурност. Заслугите на Иван Иванов за историята на София са безпорни и неслучайно скоро в столицата ще бъде поставен негов паметник“, казват от сдружението.

Читателите ще открият и непубликувани снимки от семейния архив на кмета, както и генеология на целия му род.

Официалната премиера на книгата ще се състои на 17 септември от 18:00 часа. в Литературен клуб „Перото“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp