По-устойчив начин на живот: мисията възможна

5/5

През последните десетилетия започна да се говори все повече за опозване на околната среда, за глобалните климатични промени и за това как ние, като отделни личности, можем да допринесем за намаляване на вредите върху природата и опазването на заобикалящия ни свят. Именно така се заражда идеята за по-устойчив начин на живот.

Още през далечната 1987 г. Организация на обединените нации публикува докад, в който описва какво всъщност е устойчив начин на живот. В доклада е посочено и че населението на Земята може да постигне устойчиво развитие, гарантиращо ежедневните ни нужди, които от своя страна не застрашават възможността на природата да задоволи нуждите на следващите поколения[i].

Разбира се темата се развива непрестанно оттогава, налични са безброй инициативи и посланици на местно и глобално ниво, които отговарят на това описание, но този доклад ме накара да се замисля какво мога аз, като гражданин на света, да променя в ежедневието си – нещо, с което да дам своя принос към каузата.

Затова от известно време въвеждам дребни промени в живота и дома си, които са в подкрепа на идеята за устойчивост, не ме затормосяват излишно, а дори ми помагат. Не целя да съм перфектна във всичко, но искам стъпка по стъпка да премина трайно към по-устойчив начин на живот. И да – тази мисия не е невъзможна, и не – не изисква кой знае колко време, а само малко желание. Ето и няколко изпитани идеи за Вас, ако и Вие като мен проявявате интерес по темата:

  • Оставете стреч/алуминиевото фолио – вече много варианти, с които да го заменим, като восъчни кърпи и покривала за купи за многократна употреба.
  • Забравете малките найлонови пликчета – забелязалили сте, че в магазина ви предлагат тези малки найлонки за една ябълка или един банан? А знаете ли, че може да си купите торбички (мрежести, леки, здрави и компактни) за многократна упортбера, които вършат същатата работа? От няколко месеца ползвам такива и мога да кажа, че това е едно от най-добрите решения по темата.
  • Не ползвайте пазарските торби от найлон в магазина – все повече хора ползват пазарски торби за многократна употреба, които обикновнео се продават на същите места, на които и стандартната найлонова торба, в която касиеркара ви бута всички стоки от дневния пазар.
  • Намалете използването на пластмасови шишета за вода – освен че е по-здраво, вече е пълно с най-разнообразни модели и шарки, които можете да подберете в тон с тоалета или чантата си.
  • Чашата за многократна употреба е по-добро решение от тази за еднократна – вярно е, че доста от чашите за еднократна употреба са от хартия, но ако се замислите колко кафета или чай консумирате дневно, ще намерите смисъл в това да имате чаша за многократна употреба. А и вече доста кафенета предлагат отстъпки, ако си донесете собствена чаша.
  • Купуването на хранителни продукти в насипно състояние е хубаво – вече има доста магазини, които предлагат тази услуга. Приложима е както за варива, така и за подправки и чай или кафе. Просто си носите собствен съд или торбичка, в която ви измерват желаното от вас количество.
  • Разтворими препарати за почистване – вече има и такива – купувате си 100% разтворима капсула, разтваряте я във вода и не остава никакъв отпадък.
  • Тампончетата за премахване на грим са в миналото – безспорно тези малки тампончета за еднократно почистване на лице са удобни, но вече може да намерите и такива за многократна употреба, които се перат в пералнята.
  • Без сламки – те са толкова леки, че е невъзможно да се рециклират, но пък затова може да намерите всякакви нови вариации –  от метал, бамбук или дори стъкло. Ако полвах сламки, лично аз бих заложила на бамбуковите.
  • Хигиенни торбички за кучета – само собственик на куче може да разбере по колко такива торбички отиват в кофата само за една разходка на домашния любимец. Затова вече има 100% биоразградими и компостируеми хигиенни торбички за кучета, като някои от тях дори са с различни аромати, които в случая са от голяма полза.

Има още много и различни начини за по-успойчив начин на живот, но най-важното е, че малките стъпки понякога са по-важни.

Ще се раздваме да споделите вашите идея за устойчив начин на живот!


[i] https://unece.org/DAM/env/esd/strategytext/strategyinBulgarian.pdf

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp