Планинският пътеводител за заети хора, който си заслужава да прочетем

Не покоряваме планината, а самите себе си.”

Едмънд Хилари

Само тези, които са изкачвали планински връх през живота си знаят колко вярно е казаното от новозеландския алпинист Едмънд Хилари, който е сред първите хора, изкачили и завърнали се успешно от връх Еверест. Макар дори да не съм стъпвала конкретно в Хималаите, за мен планината има особено специално значение и заема  определено място в сърцето ми, което ще й принадлежи, докато съм жива.

Една сутрин преди няколко седмици преглеждах предстоящите проекти, по които трябва да работя, и вниманието ми мигновено бе приковано от заглавието „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България“. Дори и не подозирах какво съкровище в действителност се е появило на хоризонта. Съкровище, в чиито първи страници се разпознах за секунди.

Жарко слънце, канска жега, постоянна жажда (периодично потушавана с ледена вода от най-близкия поток), прашни обувки, зверски изгорели от слънцето крака (често на чорапи над глезена) и още по-зверска разлика под формата на потник на болезнено червения гръб (защото пак сме забравили крема против изгаряне!), придружени от плитка с шарено цвете в косата и огромна усмивка, ширнала се под спортния модел слънчеви очила. Звучи ли ви познато?

Е, на Ива Петрони – авторката на пътеводителя за българския участък от Е4, явно описаното по-горе й е втора природа. А няма по-хубаво нещо от това да срещнеш – макар и задочно на страниците на книга – друг човек, който толкова точно описва състояние, в което си бил самият ти, при това многократно.

С „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България“ журналистът Ива Петрони и фотографът Димитър Алексов ни повеждат на вълнуващо приключение из невероятно красивите и разнообразни планински пейзажи в планините Витоша-Верила-Рила-Пирин-Славянка, част от популярния международен маршрут Е4 (с обща дължина 260 км), който тръгва от Тарифа (Испания) и свършва в Ларнака (Кипър).

Наръчникът описва подробно всичко, което трябва да знаем за продължителността на преходите в часове и степените на трудност, местата за нощуване, денивелацията, културно-историческите забележителности и природните резервати, дори легендите за всяка от местностите. Бонус са увлекателно написаните текстове на Ива Петрони и невероятните фотографии на Димитър Алексов, уловили спиращите дъха планински пейзажи в петте български планини.

Най-хубавото от всичко е, че за изминаването на българския участък от Е4, – което би отнело около две седмици, ако се взима наведнъж – не е необходима специална физическа подготовка, нито дългосрочно отсъствие от ежедневните задачи, тъй като всяка отсечка може да бъде извървяна поотделно в рамките на ден или уикенд. В пътеводителя ще намерите още началните и крайните точки, GPS координатите, възможностите за транспорт и дори състоянието на мобилните мрежи. Не липсват също доста цвят, хумор и колоритност, както и ценни съвети за оказване на първа помощ в планината.

Докато четях „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България“ ме обхвана силно носталгично чувство за ония дълги горещи летни дни в компанията на най-близки приятели, с които вървяхме десетки километри из смайващо красиви планински релефи и усмивките не слизаха от лицата ни…

Не ми остава нищо друго освен да ви посъветвам да се сдобиете максимално бързо с пътеводителя и да хванете пътя до най-близкия връх – няма да съжалявате!

И още нещо, лично: лятото е тук, какво чакаме, Стаси и Ивона?

*

Защото накрая няма да си спомняш времето, което си прекарал в офиса си или си косял ливадата си. Изкачи проклетата планина.“

Джак Керуак

снимков материал – Емилия С. Николова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.