Писателката Стефана Белковска – една широка усмивка, която интервюираме с удоволствие!

Стефана Белковска; снимка: www.radoslavatanasov.com

Запознайте се със Стефана Белковска – младо и енергично момиче с широка усмивка и непрестанно влечение към приключения. Малкото си свободно време Стефана, която има дългогодишен опит в рекламния бранш у нас, прекарва в пътувания, писане и срещи с приятели. Авантюристичният й дух я води по всевъзможни дестинации из целия сват – от скалистите брегове на Северна Ирландия до слънчевите плажове на Бали, за които четем в блога й. Белковска е самоиздаващ се автор на два успешни романа – „Чаках точно теб“ (2016) и продължението му „Завинаги ти“ (2017), посрещнати особено добре от публиката. Първата й книга може да се похвали с цели пет тиража в рамките на година и завършва на четвърто място в категория „Дамски романи“ в престижния конкурс „Моята любима книга 2016“, а „Завинаги ти“, който събра няколко стотин човека на премиерата си в PM club в София в края на ноември 2017 г., бе представен също в Лондон и в Бургас.

Повече за Стефана научаваме от самата нея в ексклузивното й интервюто за Trio.bg!

Стефана Белковска; снимка: www.radoslavatanasov.com

Trio.bg: Какво подтиква един рекламист да поеме по пътя на професионалното писателство?

Стефана Белковска: Може би по-скоро въпросът е кога, а не какво 🙂 Когато един рекламист винаги е бил писател в душата си. Аз винаги съм пишела, независимо дали учех или работех, винаги имах някъде нещо написано, било то бял стих, или пък някоя поема, недовършен разказ, няколко нахвърляни романтични думи, никога не съм спирала да пиша.

Trio.bg: Пречи или помага на писането кариерата ти в сферата на рекламата – бранш, свързван по традиция с циничност и меркантилност, нетипични за повечето писатели?

Стефана Белковска: За мен едното няма общо с другото. В работата си мога да бъда всякаква и това е, защото длъжността „търговец” го налага. Това обаче само и единствено помага, защото нямам проблем в комуникацията с хората, а за всеки един читател е радостно да може да говори с автор, който харесва. Разбира се, за мен тези срещи са нещо съвсем различно от ежедневните ми работни срещи и ми носят много емоции, които дори често ме карат да се чувствам притеснена, но най-вече развълнувана.

Trio.bg: Знаем, че си написала „Чаках точно теб“ още в тийнейджърските си години. Разкажи ни малко повече за това как се роди идеята да превърнеш този забавен и забравен ръкопис в книга.

Стефана Белковска: Ръкописът изобщо не беше забавен, напротив – беше драматичен, точно какъвто отива да бъде един ръкопис на 16-годишна тийнейджърка. Най-драматичната сцена от „Чаках точно теб“ я написах именно тогава 🙂 Никога не е имало идея да превърна ръкописа в книга. Беше по-скоро мечта. Ръкописът отдавна го бях изгубила. Или поне така си мислех. Но докато го пишех си мечтаех как някой ден ще оживее напечатан на хартия и много хора ще го четат…Беше красива мечта и явно доста истинска, защото се сбъдна. Не мога да кажа защо и как човек решава, че иска нещо, не мога да кажа защо съм искала да стана издаван автор. Мога само да кажа, че да сбъднеш мечтата си е най-хубавото нещо на света!

снимка: www.radoslavatanasov.com

Trio.bg: В какво намираш вдъхновение да пишеш?

Стефана Белковска: Вдъхновение намирам и търся навсякъде и по всяко време. Най-вече чрез пътуванията си, когато си пускам любима музика и обикалям безцелно улиците, през нощта, докато всички спят…

Trio.bg: Кои са любимите ти автори?

Стефана Белковска: Харесвам много Саманта Иънг. Обичам да чета и литература за личностно развитие. Почитател съм на Ронда Бърн и Джо Витале.

Trio.bg: Ти си самоиздаващ се автор в България. Какви, според теб, са предимствата на самоиздаването у нас?

Стефана Белковска: Свободата, която имаш. Можеш да направиш сам маркетинговата си стратегия, да избереш корицата си, да направиш премиера, каквато ти искаш. Всъщност можеш напълно да изразиш себе си. Читателят вижда теб и само теб.

Trio.bg: А недостатъците?

Стефана Белковска: Финансовата част при първата книга, а и не само тогава. Всичко, което трябва да свършиш сам. А и все пак, когато не стои голямо издателство зад гърба ти, шансът ти творбата да достигне до повече читатели, е по-малък.

Trio.bg: Знаем, че описваш някои от любимите си места по света в своите романи. Коя е последната дестинация, която те вдъхнови?

Стефана Белковска: Последната дестинация е графство Корнуел в Англия. Вълшебно място, за което мечтаех от години! Посветих последната новела в „Остани” на него.

Trio.bg: Планирала ли си вече следващото си пътуване?

Стефана Белковска: Засега все още не, но имам няколко места в списъка си, които искам да посетя в най-скоро време 🙂

Стефана Белковска; снимка: www.radoslavatanasov.com

Trio.bg: Какво да очакваме от писателката Стефана Белковска в близко бъдеще?

Стефана Белковска: Да не спира да пише! Имам прекрасна идея, която смятам да осъществя много по-рано от очакваното за всички, но ще бъде изненада! Обещавам – прекрасна!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.