Писател и художник създадоха комикс за възрастни с библейски мотиви

Благой Д. Иванов и Петър Станимиров

Благой Д. Иванов, писател, издател и кинокритик, обединява сили с легендарния художник Петър Станимиров, а резултатът е „Седем градски гряха“ – комиксов сборник, вдъхновен от седемте смъртни гряха.

Истинските портали към Aда се намират в човешките души. Те са винаги открехнати – в очакване тъмните ни страсти да надделеят над задръжките и морала. Човешко е да се греши… и в своите седем диаболични истории майсторите на шока Благой Д. Иванов и Петър Станимиров показват макабреното очарование на грехопадението. Похот, чревоугодие, алчност, леност, гняв, завист и горделивост – това са истинските изкушения, които хилядолетия наред въвеждат човешкия род в екстаз и агония. В съвремието наивно очакваме те да са последвани от изкупление или поне от прошка. Колко сме заблудени само…

Йеронимус Бош – “ Седемте смъртни гряха и четири последни вещи „

Всеки, който има предразсъдък към комиксите, защото си мисли, че те са инфантилно развлечение за деца и подрастващи, трябва да разгърне „Седем градски гряха“ на издателство „Ciela“ и да се потопи в един страховит, но хипнотизиращ свят. Амбициозният проект ще излезе от печат в средата на септември и ще дебютира в рамките на Aniventure Comic Con, a ден по-късно ще тръгне из книжарниците. Самата тема на изданието засяга не само библейските мотиви за грехопадението, но е и опит за социален коментар върху съвременни теми. За разлика от филми като „Седем“ обаче, които също са повлияни от тази концепция, творбата на Иванов и Станимиров е комбинация от литература и изобразително изкуство, а резултатът е особен вид естетика, която несъмнено няма да остави никого равнодушен и ще провокира читателите към размисъл.

Морган Фрийман и Брад Пит във филма на Дейвид Финчър „Седем“

Иванов от ученик се занимава с писане, от студент – с кинокритика, а от 2011 г. плува из издателските ширини. Независимо дали се е фокусирал върху жанрова проза, дали анализира даден филм, или редактира книги, движеща сила си остава интересът му към по-мрачните, провокативни и нарушаващи табутата теми и сюжети. Докато измисля концепцията и сценариите на настоящия проект, основно се вдъхновява от британеца Клайв Баркър и от японеца Джунджи Ито. Когато не се занимава с литература, с нескрито удоволствие се отдава на другите си страсти – меломания, палеонтология и критично мислене. Станимиров пък навлиза ударно в света на комиксите и илюстрациите още през 80-те години на миналия век. Освен несъмнено култовата му роля в проекти като „Дъга” и в художественото оформление на книгите на Стивън Кинг и Дийн Кунц, той налага в България безобразно популярните книги-игри, после минава през гейминг бранша, а в последно време е изключително активен както като художник на класически произведения, така и на съвременна попкултура. Правил е десетки изложби и е носител на редица отличия, а внушителното му портфолио е маркирало не едно, а вече близо пет поколения.

Инструмент за вашия дигитален маркетинг и seo оптимизация - BoomSEO