Пини Хамоу: Да „рисуваш“ картини с камера (интервю)

5/5

Той ще предизвика възприятията ти, смесвайки няколко вида изкуство, за да създаде своите шедьоври. Започва да рисува като дете, а по-късно страстта му към визуалните изкуства го води към фотографията. Но неговите изображения не са обикновени снимки. Те са като портали, които водят към други измерения; които те въвеждат в своя си специфичен свят. Неговите снимки ще ти разкажат сегменти от истории, ще провокират емоция в теб и ще те оставят едновременно безмълвен и изпълнен с въпроси. Той е известният израелски криейтив фотограф Пини Хамоу и в момента е в България.

За мен е щастие да му кажа добре дошъл и да поговоря с него в това интервю, което той даде специално за Trio.bg.

Пини Хамоу
 • Здравей, Пини Хамоу! Снимките, които създаваш, са великолепни и се чувствам омагьосана всеки път, когато ги погледна! 🙂 Започнал си като художник, но след това фокусът ти е преминал към фотографията. Рисуваш ли още?

Благодаря ти! Да, още рисувам, но го правя по-рядко от преди, защото посвещавам по-голямата част от времето си на фотографията. Днес аз „рисувам“ с камерата.

 • Не е ли по-трудно да пресъздадеш абстрактна представа с фотография, отколкото с картина и как постигаш този нереален и фантастичен ефект, докато работиш с реални обекти?

Всяка фотография, която правя, започва с картина. Първо скицирам своята идея. След това планирам къде да направя снимките, каква светлина искам да използвам и каква да бъде позата на модела, аксесоарите в сцената и, разбира се, историята, която искам да разкажа.

Предимството на фотографията пред картината е, че виждам резултата незабавно, докато рисуването може да отнеме няколко месеца.

Credits: Pini Hamou

 

 • Казваш, че всяка твоя фотография започва с концепция. От къде получаваш вдъхновение за това?

Идеите ми обикновено идват от света на изкуството. Историята на изкуството предоставя сама по себе си много мисли и идеи; художниците, които харесвам; полемичните теми в изкуството – опитвам се да заимствам от тези идеи и да ги развивам – в тях обединявам своите детски спомени, фантастичния свят и приказките.

 • Разкажи ми повече за ролята на модела – нейната външност ли ти дава творчески идеи или е обратното?

След като фотографиите ми започват от идея – необходим ми е модел, който да пасне на темата и идеята, която искам да снимам. Когато моделът е добър, тя може с езика на тялото си и с излъчването си да допринесе за снимката и това е много ценно.

 • Каква е крайната цел на всяка твоя снимка или проект – какво най-много искаш да постигнеш като резултат?

Обичам да работя върху проекти, а не само върху отделни снимки – това създава творчески свят и по-широк художествен език.

В такива проекти се стремя да доразвивам идеята във всяка следваща снимка – и така да представя един солиден и качествен проект.

Alice in Wonderland, Credits: Pini Hamou
Alice in Wonderland, Credits: Pini Hamou

 

 • Коя е любимата ти част от цялостния процес и защо?

Любимата ми част от фотографията е планирането – то изисква от мен да разсъждавам.

Що се отнася до самата фотография – взаимодействието с хора – моделите по време на снимките – това е много важен и интересен процес за мен.

 • Ти си любител на изкуството и пресъздаваш мотиви от книги и музика в твоите фотографии. Разкажи ми повече – какви са любимите ти книги и стил музика?

Обичам музиката, която ми носи емоция. Докато работя на компютър, слушам плейлисти в YouTube; дори по време на снимки в студио, винаги пускам музика. Тя ме успокоява.

Чета справочна литература, която ме обогатява, както и фентъзи, което разгръща моето въображение.

Credits: Pini Hamou
 • В момента си в България заради внушителния интернационален фотографски конкурс VIPA 2016, в който си част от журито, което избира фотографа на годината. Какво е цялостното ти впечатление от участващите снимки?

Много снимки с високо качество бяха изпратени за този конкурс и никак не беше лесно да се изберат най-добрите. Много съм щастлив, че бях част от журито в този конкурс!

 • Това първото ти идване в България ли е? До сега къде успя да отидеш, какво ти харесва тук и какво би искал да снимаш?

Да, това е първото ми идване в България, много съм развълнуван да съм в София, чувал съм много хубави неща за страната ви от моите приятели, които са били тук. Надявам се да имам достатъчно време, за да снимам града и природата.

Credits: Pini Hamou
 • Намираш ли българките подходящи за модели за твоите фентъзи фотографии? Хрумва ли ти някаква концепция за снимка, включваща български модел?

Имайки предвид снимките с български модели, които съм виждал – те са изключително красиви и са големи професионалисти. Сигурен съм, че ще бъдат много подходящи за моите снимки…

 • Предстои фотографски уъркшоп с теб на 7-ми и 8-ми април на тема „Креативна фотография“. Можеш ли да ни подскажеш какво ще кажеш и покажеш на участващите? Моделът, с който ще работите, българка ли е? 🙂

В уъркшопите ще разказвам за своите идеи – как ми е хрумнала всяка снимка, как съм я направил, изборът ми на цветове, използваната светлина, и т.н., както и, разбира се, ще се упражняваме да снимаме модели. Надявам се, че уъркшопите ще бъдат полезни за всички участници.

Credits: Pini Hamou

Още фотографии на Пини Хамоу можете да разгледате на неговия сайт.

Уъркшопите с Пини Хамоу: Креативна фотография (теория + практика), ще се проведат на 7-ми и на 8-ми април. Все още има малко останали свободни места, така че ако искате да се запишете, побързайте! Купете билети с отстъпка тук.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp