Пиесата „Винсент в Брикстън“ за първи път на българска сцена в Театър 199 от юли

5/5

На 1 юли Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи лятната си премиера „Винсент в Брикстън“ от Никълъс Райт, която се играе за първи път на българска сцена. Режисьор на постановката е Владлен Александров, сценограф е Васил Абаджиев, а композитор – Мартин Каров. Преводът от английски език е на Харалампи Аничкин, а фотографът е Иван Дончев.

В ролите ще видим Мила Банчева, Ясен Атанасов, Жаклин Даскалова, Теодор Ненов и Константина Георгиева.

фотограф: Иван Дончев

В обръщението си към зрителите екипът на Театър 199 казва:

УВАЖАЕМИ ЗРИТЕЛЮ,

За съдбата на Ван Гог знаем най-вече от писмата, които той почти ежедневно пише на брат си. За да утеши своята бушуваща душа, за да осмисли дните си и да помоли за помощ, когато е необходимо. Те представляват уникален автопортрет на гениалния художник. А повече от 800-те негови картини разкриват един друг свят, какъвто не съществува никъде извън живопистта му. Трескав, бурно изящен, безпощаден, нежен, вихрен. Божествен!

Театърът събира в себе си слово и образ. В нашата постановка ще се запознаете с младия Винсент и ще откриете тайните на зараждащия се порив към творчество у художника. Ще надникнете от близо в един дом, в който той среща любовта, несподелената и споделената – сложна, красива, болезнена, окриляща. И определяща човека. Определяща Ван Гог така, че да напише: „Предпочитам да рисувам очите на хората, отколкото катедралите. Защото в очите на хората има нещо, което в катедралите не съществува.“        

Искрено Ваш, Театър 199“

фотограф: Иван Дончев

„Винсент в Брикстън“ е отличена през 2003 г. с награда „Лорънс Оливие“ за най-добра нова пиеса и номинация за награда „Тони“ за най-добра пиеса.

Никълъс Райт е роден през 1940 г. в Кейптаун, Южна Африка. На шест годишна възраст дебютира на театралната сцена и по време на юношеството си участва в множество професионални постановки. През 1958 г. заминава за Англия за да учи актьорско майсторство в Лондонската академия за музикално и драматично изкуство (LAMDA). След дипломирането си прекарва няколко години като редактор в телевизията на БиБиСи и като асистент-режисьор в редица кинопродукции. През 1965 г. започва работа като продуцент в Роял Корт Тиътър, а скоро след това оглавява неговата „Сцена на най-горния етаж“. Заслуга на Райт е това пространство да се превърне в авангард на иновативната драматургия във Великобритания.  В средата на 70-те години той става художествен ръководител на Роял Корт. Следват години, в които изпълнява тази функция в Кралския национален театър. Доскоро е в борда на директорите на Роял Корт, а понастоящем оглавява Йейлския конкурс за драматургия на именития американски университет.

фотограф: Иван Дончев

Първата пиеса на Никълъс Райт е „Върховете на дърветата“, написана през 1978 г. До днес има над 25 оригинални текста и адаптации за сцена, телевизионни и кино сценарии. Заглавия като „Един прекрасен ден“, „Пустинният въздух“, „Репортерът“ и „Той говори“ се играят с огромен успех във водещите театри в Англия, а и по света. Но най-известните му творби са „Госпожа Клайн“ (поставена в Театър 199 през 2015 г.) и „Винсент от Брикстън“.

Следващите представления на „Винсент в Брикстън“ са на 12 и 25 юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp