Петъчно: Протестите НЕ ТИ губят времето и парите

Протестите отново са актуална тема, но като че ли повече в социалните мрежи и на площада, а не в новините по телевизията. Това, разбира се, не е нищо изненадващо, тъй като е стар прийом на управляващите да се опитват да заглушават гласа на народа.

Дали ще протестираме срещу съдебната система, убийствата на журналисти (това май не го направихме овреме), високите цени, здравеопазването (или липсата на такова) или унищожаването на националните паркове, няма значение. Важното е, че бавно, но сигурно българинът излиза от самоубийствената летаргия, така жестоко напомняща за едни други по-тъмни времена.

Факт е, че протестите са все още на дребно, не са така масови, но е факт и, че се случват все по-често. Това естествено може само да ме радва, защото хората започват да осъзнават, че силата е тях. Протестите, не разделят обществото, а напротив – те обединяват, защото са съвкупност на всичките ни надежди за едно по-добро бъдеще. Те са отдушника, който показва, че чашата е преляла. Те са сигналната лампа, която би следвало да е достатъчен ориентир за управляващите за това дали хората са доволни или не.

Протестът е израз на гражданска позиция. Протестът не е самоцелно мрънкане, а целенасочено недоволство от конкретни решения или тяхното умишлено бавене. Протестът може да бъде вятърът на промяната, ако превъзмогне себе си и се превърне в действие. Именно тази последна финална крачка като че ли малко ни убягва, но аз съм оптимист и смятам, че ще я направим и то, когато най-малко очакваме. Но първо трябва да узреем за този момент.

Митове и легенди свързани с протестите

Много ми става чудно, когато някой каже „протестът е платен“ или „не го подкрепям, защото в него участва онзи тъп чалгар Слави“. Не беше ли важна каузата? Какво значение има коя публична фигура застава в подкрепа на даден протест? В крайна сметка няма ли да спечелим всички, ако протестът успее? Не е ли именно промяната това, към което се стремим? Това, че „чалгарят Слави“ (тук може да сложите име по избор) подкрепя протеста (тук може да сложите протест по избор), значи ли, че аз автоматично трябва да се оттегля, понеже не харесвам Слави по една или друга причина? Не е ли по-мъдро да превъзмогнем личните си пристрастия в името на общото благо? Както казах, още не сме дорасли, но и до там ще стигнем. Нужен е външен катализатор, който да ни консолидира като нация, за да станем отново единни. Защото хората се обединяват, само когато общото им съществуване е застрашено. Много ми се ще да не беше така, но уви…

Отплеснах се малко, но идеята ми беше да ви споделя, че протестите не ви губят нито времето, нито парите. Когато вие протестирате, вие инвестирате време, което в бъдеще ще ви се отплати под една или друга форма. Вие показвате, че имате мнение и не сте безралични към случващото се в страната. Протестите са необходима част от съзряването на общността, те са израз на човешкия порив и стремеж към по-добро. Да ги наричаме дивашки прояви, почиващи на конформизъм (по познат като стадното чувство) е сравнимо с това да наричаме примиряването с неправдата върховна мъдрост.

Протестът е здравословен и работи

Да оправдаваме липсата на протести с това, че „те нищо не променят“ е меко казано изопачаване на истината. Чрез протести гърците накараха Европа да им отпусне заеми и после пак чрез протести гърците отказаха да ги връщат. Не че това е най-моралният пример, който можем да дадем, но пък за сметка на това е достатъчно ярък и показва, че протестът има огромен потенциал. Очевидно щом можеш да вземеш парите на европееца и да му заявиш, че няма да му ги върнеш и от това нищо лошо за теб да не последва, значи, че масата има в себе си мощно оръжие, което може да използва за постигане на собствените си цели.

Здравословният ефект на протеста е в това, че той много дръзко изкарва на показ всички нечистотии в държавата, които нашите 240 любимци са надробили на наш гръб. Но протестът е здравословен и за държавниците. Той им дава знак, че те управляват хора, а не мишоци. Той е последният сигнал преди откритата гражданска съпротива, неподчинението и саморазправата. От последното няма, човек, който да не се страхува, защото народния гняв е в пъти по-свиреп и от най-настървения външен враг. Успее ли един протест да отрезви управляващите, то този протест е постигнал целите си.

Протестът не ти бърка в джоба

Факт е, че по време на протест държавата мобилизира полиция, жандармерия и в краен случай армията. На тях се заплаща от нашия джоб, но да ви кажа честно въобще не ми пука. Понеже на всички е ясно, че тези пари сме ги изгубили още в момента, в който сме ги дали на държавата. Плюс това, безплатен обяд няма. Всяка промяна има цена и ние решаваме дали сме склонни да я платим, или не. Ако е по-важно едни пари, до които нямаме достъп, да не се изхарчат, от това да изменим статкувото, то нека нашите деца да плюят върху ни. Защото, ако успеем да променим начина, по който държавният апарат функционира, затворените пари в хазната ще се върнат при нас под формата на подобрена пътна инфраструктура, модерно здравеопазване, адекватно образование, по-високи пенсии и да не продължавам с дългия списък.

Ако постоянно се страхуме, че някой организира протеста, че има платени агитатори и прочее, то нека се оставим на течението, пък каквото дойде. Разбира се, опозицията винаги ще използва масовите прояви с политически цели, но това не трябва да е оправдание за нашето безхаберие към наличните проблеми.

Протестът е въпрос на приоритети

По-добре ли е да си мълчиш, но да спестиш някой лев или час? По-важно ти е да стигнеш от Централна гара до НДК за точно определено време или е по-важно да има лекарства за децата ти, родителите ти и теб самия? Ако не харесваш блокираните пътища от чисто логистични причини, какво право имаш да казваш, че системата е тъпа?

Националният ни девиз е „Съединението прави силата“. Защо сами пикаем на него при положение, че той е моралният стожер, който ни е измъквал от далеч по-тежки ситуации? Оправдания да си мишкуваме винаги ще има. Нека тези след нас съдят дали сме били прави в това да предпочетем комфорта на свободното си време, пред това да вземем живота си в ръце.

>>> Свързан материал: Протестите ти губят времето и парите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.