Петъчно: Подай виното там!

Петъчно: Подай виното там!
5/5

Колко ли алкохол се изпи по празниците? Сигурно само в България сме изгълтали повече от обема на язовир Батак. Докато и аз надигах чашките една след друга и сладко-сладко премлясвах домашната ракийка, с която всеки уважаващ себе си българин се гордее, се замислих за народните ни обичаи свързaни с пиенето.

Тук не става въпрос само за това, че можем да оправяме бутилка водка още в девети клас, макар че и това само по себе си не е за пренебрегване. Българинът е тертиплия човек и силата му съвсем не е в шумните партита и прескчането от бар на бар. От скромния ми опит с различни компании и различен алкохол, установих, че освен, че можем да пием много без да умрем, можем да стоим на една маса с часове. Вижте сега, всеки може да изпие 10-15 шота с текила и да припадне, всеки може да обикаля баровете от 23:00 до 4:00. Повръщането в таксито е забележителна и неизбежна част от развитието на всеки пияч, но тя не трябва да бъде самоцел. Пил съм с германци, пил съм с австрийци, пил съм с италианци, но те не могат да пият с мен. От друга страна сърбите могат, но това е така, чисто и просто защото културно сме много близки. Може би всички балкански народи сме професионалисти в тази област, но да оставим това за друг път.

Ето, сега по празниците се видях с познат, който от години живее в САЩ. Пита ме, как да им обясня на американците, че в България си е напълно нормално да седнеш в механата (в твоята собствена или на приятел) в един на обяд и да не излезеш от нея до сутринта? На мен ми е пределно ясно как протича целият ритуал. Ще опитам да бъда максимално точен, за да може тези от вас, които все още не са взимали участие в него, да имат представа какво ги очаква.

13:00 – Домакинът е приготвил салата, сухи мезета и е оставил ракията да се охлажда. Докато чака гостите да дойдат си сипва една чашка и си боцва от мезето.

14:00 – Около половината от поканените са дошли. Домакинът вече е на трета ракия, шета и обслужва новодошлите. Иска всичко да е перфектно и с мерак налива в чашите, предлага водичка (най-често газирана) и кашкавалче.

15:00 – Компанията почти се е събрала. Изведнъж някакъв си женчо, довлечен от приятел на приятел, заявява, че не пиел ракия. Кой го доведе тоя бе? Е*аси специалният.

16:00 – Женчото хем иска да сръбне, защото вече всички се забавляват, а само той скучае, хем не обича ракия. Компанията е омекнала и го пуска до магазина да си вземе там каквито буламачи пие.

17:00 – Все още сме на салата и ракия. До тук около 5-6 на човек (големи, разбира се). Женчото се връща с една бира, с което разсмива всички. Въпреки това му казват наздраве, когато кротко сяда в ъгъла и отпива.

18:00 – Салатата е свършила. Тогава всички се сещат, че всъщност са се събрали на обяд, а още не са хапвали. Домакинът и човекът, с който не се е виждал най-отдавна, отиват на двора да пекнат малко пържолки.

19:00 – Връщат се до механата. Всички си мислят, че храната е готова, но домакинът тепърва вади сланина от фризера, за да намаже скарата. Досега той и помощник-готвачът са я разпалвали и са изпили още по една ракия, бистрейки голямата политика.

20:00 – На масата най-накрая са сложени 4 кг. свински пържоли, 30 кюфтета от домашна телешка кайма, 9 домашни суджука (донесени от приятелите на домакина) и няколко кървавички.

21:00 – Компанията навлиза в решителните часове на запоя. Всеки е нахранен и е готов със свежи сили да продължи. Разливайте виното!

22:00 – Виното сгрява телата и душите на людете в малката стаичка. Време е за хоро!

23:00 – Изморени и изгладнели от хорото, което напуска пределите на къщата и излиза чак на улицата, нашите приятели решават да позапълнят празните си чинии. Изпичат се останалите кървавици и два хляба. Отваря се буркан лютеница. Няколко резанчета шарена сланинка украсяват трапезата.

24:00 – Вечерта е в разгара си. Наточва се нова десетлитрова дамаджана с вино.

01:00 – Женчото не издържа и си сипва една ракия. Компанията го обожава, той е бог. Вече и другите се включват в смяната на пепелниците и в наливането на вода от чешмата.

02:00 – Тези, които не са разпределили добре силите си, спят на двора, в другата стая или директно на масата. Никой не ги закача.

03:00 – Някой дава гениалната идея утре всички да отидат до Пловдив на разходка. След дълга дискусия идеята е отхвърлена, защото това означава, че сбирката трябва да бъде преустановена. Жените намусени си тръгват.

04:00 – Компанията се е свила до трима души и женчото. Всички останали спят. Будните решават да направят един белот, като разправията кой да играе с женчото почти прераства в бой.

05:00 – Играта най-накрая започва. Домакинът се е съгласил да играе с женчото, понеже е добра душа и има широко сърце, а и защото женчото вече е на трета ракия и се е престрашил да опита от сланината.

06:00 – Не е ясно кой точно е загубил, затова се хвърля чоп кой да отиде за банички. Монетата се изтъркулва под дивана. Будните решават сами да си опекат баница.

07:00 – Един по един слабаците се събуждат. Новобранците се оглеждат за айрян или кафе, но по-опитните знаят, че една бира ще има далеч по-освежаващ ефект. По такси се поръчва една каса пиво.

08:00 – Баницата е готова. Всички лакомо ѝ се нахвърлят. Чува се „пху”, първата биричка е отворена.

09:00 – Вече сме минали на втора бира. Касата е наполовина празна.

10:00 – Отпочинали и освежени, всички се втурват да чистят и разтребват.

11:00 – Механата е в чист и спретнат вид. Както и нашите герои.

12:00 – Част от компанията се прибира по домовете си, но ядрото знае, че след такава вечер е немислимо да не се хапне по едно шкембе.

13:00 – В близката кръчма влизат нашите герои. Мислят си, че не им личи през какво са минали. Персоналът обаче има набито око и веднага ги настанява на една свободна маса и без да ги пита им поднася шкембе чорба и наливна бира.

14:00 – Дали да не идем у Гошко да ударим едни карти?

Ще ме извинявате, но поуката от цялата история е, че ракията се пие бавно и продължително. Виждал съм как чужденците я пият на екс и как им се такова таковата. За последно – ракията се пие с ръка, не с уста. Запомнете това просто правило, иначе дори и женчото ще се представи по-достойно от вас, когато седне на маса. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp