Петъчно: Месото е убийство!

Петъчно: Месото е убийство

Какво би било, ако живееш в 2018 година и не си веган? Би било недопустимо! Би било обидно спрямо агнетата, рибите, пчелите и телетата. Би било обидно и към самия теб да се храниш с трупове на животни или с продуктите от животински произход.

Би било хубаво тази простотия да спре. Не, всъщност всеки има право да яде каквото си поиска. Но ми идва малко в повече, когато една група, отказала се напълно от храната с животински произход, започне да се държи сякаш е предопределена да променя мисленето и хранителните навици на населението на планетата. Макар че, да ви кажа хич не ми изглежда зле светът, в който веганите съществуват – те се изживяват като спасители на животните, те спомагат за опазването на хармонията, те залагат само на растителни продукти, те са „еко“ в действията и „био“ в помислите си. Те са самите ангели слезли на земята в човешки образ. Те са богопомазани и за туй имат цялото право да проповядват своята доктрина на простолюдието от кръвожадни убийци и диваци.

Звучи примамливо, нали? Защото да си веган е не просто модерно, то те прави духовно извисен свръхчовек. Ти си над останалите. Ти си повече от тях. Веганите имат кофти маркетинг стратегия! Вместо да седнат и да помислят как могат промотират каузата си по цивилизован и добре аргументиран начин, те прибягват до хулигански прояви като чупене на барбекюта в Пловдив и кървави театри по Витошка. Съвсем логично, това насочва вниманието към тях, но по един грозен и губещ начин, защото вдигат нервите на всички с изцепките си.

Но нашите вегани са слаба ракия. По света има къде-къде по крайни начини, по които да настроиш хората срещу себе си. Като например не просто да налагаш идеологията си на човеци, но и на животни също така. Чакай, веганите не бяха ли приятели на животните? Приятели са, но не баш, а след малко ще разберете защо. Момиче, което не консумира храна от животински произход, решава, че е извисяващо да сложиш своята пустинна лисица (да, има хора, които гледат диви животни като домашни любимци) на веганска диета. Сиреч, лисичето е принудено да яде растителна храна, която в естествената му среда би съставлявала само 10% от неговата диета. Бърза справка в интернет показва, че пустинните лисици са всеядни и менюто им включва гризачи, насекоми, птици, зайци, яйца на други животни, и от време на време плодове. (Освен, ако не говорим за Ервин Ромел. Ервин Ромел се храни с всичко по пътя си :D)

Сега е моментът да разгледаме идеологията на веганството и това как тя, както много други модерни идеологии, сама си противоречи, но пък това не ѝ пречи да е много шик. Така, уж веганите са за това да не умират животни напразно, за това да не биват убивани за храна (и не само), за това да се опази околната среда и други подобни благородни идеи. До тук добре, но имам няколко въпроса, които е редно да бъдат зададени. Не е ли грубо вмешателство в природата да храниш едно живо същество с трева, когато то е създадено да яде месо? Не е ли лицемерно да твърдиш, че обичаш животните и в същото време да ги лишаваш от естествената им храна? Как щеше да се почувстват веганите, ако им тъпчехме свински шишчета в устата и им казвахме, че така е по-добре?

Едно момче с дълга коса каза, че той и приятелчетата му нямало да спрат докато в България всички не станели вегани? Проблемът е, че колкото повече вегани има, толкова повече животни ще умрат и това е парадокса на тази идеология. Казвам идеология, защото веганството е много повече от прост хранителен режим. Има организирани протести, които настояват църквата да се обяви против жертвоприношенията на животни. Демек, ако ще правите курбан, правете го скоро, защото не се знае дали няма да ви анатемосат скоро време. Аз лично ще бъда дълбоко разтресен, ако църквата реши да си смени хилядолетните традиции, за да се хареса на шепа недохранени. Даже публично заявявам, че ще бъда цяла година веган, ако това се случи.

Заявяват се претенции, че ловът трябва да бъде забранен, както и експериментите с животни. Сега нека се разберем, поголовното избиване на диви животни не е хубаво и не би трябвало да се случва. Ловът като спорт не е нещо лошо и ако се практикува в допустимите от закона рамки, е дори полезен и необходим на обществото. Това дали ловците спазват ограниченията и има ли кой да си следи е съвсем друга тема на разговор, която няма да засягам в рамките на тази публикация. По въпроса за опитите с животни е трудно да убедиш веганите, че ако не бяха опитите с животни, нито медицината щеше да е толкова напреднала, нито щеше да живеем толкова дълго. Ще ми се да използвам някои епитети за тези отказващи да видят очевидното хора, но няма да падам на тяхното ниво и ще се въздържа.

Да си веган не те прави природозащитник

Въпреки целенасочените усилия да ни накарат да повярваме в тази концепция, тя съвсем не е вярна. Първо, тоталното отказване на хранителни продукти от животински произход не означава задължително, че животните няма да умрат. По-лошото е, че те не просто ще умрат, те ще умрат напразно, вместо с тях да нахраним гладните деца в Африка. Всъщност, защо веганството е на мода само в развитите страни? Много просто. Защото имаме изобилие от храна, вода, имаме покрив над главите и не ни се налага да оцеляваме. Така главите ни почват да раждат куп простотии. Ако си гладен на куче в Етиопия, ще ядеш пържолки, та ушите ще ти пукат.

Да приемем, че изведнъж всички получим просветление и минем изключително и само на растителна храна. Въпрос 1 – какво става с животновъдите и хората, чието препитание зависи от тази индустрия? Въпрос 2 – какво става с всички зайци, крави, агнета, риби, прасета, козички и други животни? Пускаме ги на свобода, понеже те вече не са ни нужни и каква изненада! Всички хищници получават лесно достъпна плячка, популациите им се увеличават и вече е опасно да отидеш на разходка в парка, защото не знаеш какво точно ще те изяде – вълк, пантера, лъв, мечка, койот, чакал, лисица, диво прасе или пък може би нещо друго. Звучи простовато, но си е съвсем реален сценарии, защото ние сме част от екосистемата и спрем ли да бъдем активни членове, тя ще се разпадне. В случая ще ни изяде, защото няма да имаме смелост да вдигнем ръка срещу животните. Имаше една приказка, че който се цепи от колектива…

А има ли достатъчно обработваеми площи, които да изхранят 7 милиарда и 600 милиона души? Да не стане така, че да се наложи да изсечем хиляди квадратни километра гори за да гледаме соя, царевица, киноа и фъстъци. Всъщност това вече е факт в Амазонка и (вегани дръжите се) не само, че изчезват гори заради увеличеното търсене на киноа и соя, ами стотици видове животни губят своя естествен хабитат. Парадокс – не убиваме животните за храна, убиваме ги за да има къде да расте нашата храна. Сладури :*

Но това не е всичко, драги ми смехурко! За да има растителна храна за всички, тя трябва да се произвежда в промишлени количества, а всички знаем, че тази храна не е био. Мисълта ми е следната – за да дават нужните количества реколта, почвите ще трябва да се обработват с все повече торове, хербициди, пестициди и какви ли не още химикали. Сами се сещате, че това не само унищожава хранителните вещества в почвата, но и нейната способност да дава качествена реколта. Всички обитатели на обработваемите площи ще бъдат заставени или да умрат от химия, или да избягат (ако има къде). Бръмбари, червеи, къртици и всички други животинки, които са от съществено значение за здравето на почвата, ще изчезнат. Както по-нагоре споменах, това ще повлияе и на другите животни по хранителната верига, като първите, които ще измрат от глад са гризачите. После идват по-едрите животни като чакали и койоти, а също и птици.

Разбира се, това никога няма да го чуете от устата на веган, но сигурно е така, понеже нямат сила да обелят две думи, след като цял уикенд спят в тарелки и крещят „Месото е убийство“. Месото е убийство, няма какво да се лъжем. Било е така откакто свят светува и така ще бъде и занапред, просто защото сме на върха на хранителната верига. Убийството на животно за храна не е престъпление, престъпление е да мъчиш животното. За бога, дори хората предпочитат бързата и безболезнена смърт. А не е ли убийство да ядеш салата и да изкореняваш бейби морковчетата? Откъде знаете, че растенията нямат чувства? И защо те нямат право на живот, а животните имат? Лицемерни сте ми малко, вие емпатичните веганчета. Яжте каквото сметнете за добре, но не си мислете, че не пърдите и не смърдите като всички останали. Окей?

В допълнение ще вметна, че протеините и аминокиселините, които животинската храна ни набавя са незаменими от нито едно растение. Няма да влизам в подробности. Има една камара изследвания, в които по-умни и вещи хора от мен са се изказали по въпроса. Аз друго не разбирам… Как си пиете виното?! Опа, там има дрожди, забравих.

Като за финал да ви кажа още нещо. Обичам животните, имам куче, което боготворя и смятам, че насилието над животни е тъпо и ненужно. Това не ми пречи да си хапвам сиренце от мляко, да си сипвам млекце в кафето, да си хапвам сочно агнешко с картофки и гъбки и да ми е чиста съвестта. Не ми пречи и да уловя риба и да я метна в тигана, просто защото съм обикновен човек, който убива за да се храни. Защото живота е нещо ценно и искам да го живея, а не да умра от глад. Защото кашкавала от мляко е по-полезен и вкусен от био веган кашкавала направен от „вoдa, биo нишecтe, биo ĸoĸocoвo мacлo (22%), мopcĸa coл, пpecoвaни opгaнични cлънчoглeдoви ceмeнa, нaтypaлни apoмaти, биo плoдoви и зeлeнчyĸoви ĸoнцeтpaти (мopĸoв, тиĸвa, ябълĸa),“ както е описан един такъв продукт в интернет „магазин за здраве“. А дали е редно такива измишльотини да се продават под името кашкавал?

Пак повтарям, нямам нищо против веганите. Имам против тяхната идеология и чувството им на превъзходство над останалите хора, както и вживяването им като спасители на животните. Имах против и техните протести, но сега по-скоро ги приемам като една безплатна форма на забавление, която е единствено в тяхна вреда.

И не забравяйте – МЕДЪТ Е РОБСТВО!


        

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.