Петъчно: Да постна или да не постна?

Петъчно: Да постна или да не постна?
5/5

Най-обичам да си пия кафето вкъщи сутрин на спокойствие. Понякога ми се случва необмислено да отворя фейсбук в един от тези блажени моменти и за пореден път да стигна до заключението, че някои хора злоупотребяват с неограничения брой постове, които им се полагат. Залагам три оки вино, че и вие имате такива приятели в социалната мрежа, които са се родили с таланта да бъдат досадни. В следващите редове ще откриете много от тях, а някои от вас може да видят и себе си, за което моля да приемете моите най-искрени съболезнования.

Имам бебе

Чудесно! Разбирам, че да имаш деца е радост и гордост, но се обръщам специално към майките – не знам дали сте забелязали, но голяма част от населението на земята също има деца. Знам, че това ви идва изневиделица и звучи крайно шокиращо, но ако погледнете през прозореца, ще видите, че навън има и други родители. Искам да ви успокоя, че бебето ви няма да се изпари, ако някога се случи така, че пропуснете да качите негова снимка. Постоянното качване на (почти) едни и същи снимки на детето, няма да го предпази от уроки и зли очи, няма да го направи по-здраво, нито пък по-сладко.

бебе фейсбукЩе ви издам и още една тайна, споделяне на снимка от първото гукане, първото напишкване, първата крачка, тортите за 6 месеца, емотиконките на лицето на малкия, също не гарантира светло и благополучно бъдеще (то се постига по друг начин, след малко ще ви кажа как).

Но това не е всичко. Бебето в един момент престава да бъде бебе и тръгва на училище. Тогава вече е повече от задължително да качим 213 снимки от първия учебен ден – с раницата; без нея; със здравец зад ухото; без здравец; с госпожата; с целия клас; с всички живи роднини от цялата страна; без тях; само с мама; само с тати; с мама и тати; с мама, тати и раница… Сещате се, че комбинациите са безброй много и че е редно да има поне една снимка на всяка една от тях. То иначе какъв първи учебен ден би било това?

За да не прекалявам, ще пропусна всички статуси и снимки, свързани с детските рождени дни.

Бонус: споделяйте вече качените снимки отново и отново. Колкото по-често, толкова по-добре.

Рождени дни

Всички си обичаме роднините и близките. Това обаче не значи, че ни е интересно за тетка ти, дето живее в Испания от 22 години. Да е жива и здрава, но дългите статуси на твоята стена, в които ѝ се обясняваш в любов и се кълнеш, че животът ти не би бил толкова хубав без нея, нямат място във фейсбук. Честити ѝ рождения ден по телефона (вече роуминг няма, не бой се!), на лично съобщение или с истинско хартиено писмо и изненадай не само твоята леля, ами и лелята на гишето в пощата.

Най-приятни за окото са тези статуси, които говорят за човек, който дори няма профил във фейсбук. Спокойно, хич не изглежда като вик за внимание, всичко е само в моята глава 🙂

Честит имен ден

Където са рождените дни, там са и имените. Какво по-хубаво от това на Ивановден да те тагнат на една снимка заедно с още 32-ма Ивановци и 45 Ванчета? Винаги ми е ставало толкова мило от тези сърдечни поздрави. Както се казва, споделената радост е двойна! А когато я споделяш с десетки непознати, съвсем ти е празнично на душата. Хора, които не си виждал, благодарят, споделят свещи, пожелания и какви ли още не благи думи под поста. Бъди благодарен, че си там с всички и празнуваш! И ти е честитено. И най-вече, че са те накарали да се чувстваш специален с това индивидуално и добре обмислено пожелание.

Сподели тази икона

Като сме подхванали празниците, редно е да обелим по дума и за магическите способности на фейсбук публикациите. Човек не може просто така да си седи във фейсбук и да гледа забавни мемета и клипчета със смешни животни и хора, които падат от водни пързалки. Каквото и да правиш, както и да се въртиш, все ще попаднеш на пост, който ти казва, че трябва да споделиш незабавно тази икона, пачка с пари, торба с кестени, пъпна връв, здравец или златно котле. Ако искате ми се смейте, но аз винаги следвам съвестно инструкциите и всяка година съм по-жив, по-здрав и по-успешен от предишната. Веднъж само с едно кликване на бутона „Сподели“ в банката ми се появиха 5000 лв., ей така, от нищото. Пробвайте де, стига с този скептицизъм.икона фейсбукЕдин съветникога не споделяйте икони, които не са одобрени от БПЦ. Те са пуснати от еретици и сериозно ще разклатят вашето финансово и здравословно бъдеще.

Скъпи татко…

Сега ще засегнем една неприятна тема, която някои потребители навират в очите на приятелите си във фейсбук. Фейсбук не е гробище. Моля ви, не го превръщайте в стена, налепена с жалейки. Скръбта си е ваша и на близките на починалия. За 90% от останалите това е просто мъртъв човек. Може да ви звучи грубо, но е така. Имайте уважение към починалите и оставете душите им на мира. Не ги размятайте във фейсбук като някакъв трофей, който са ви отнели.

Спирам дотук, за да не засегна някой твърде много. Все пак имайте предвид, че всички ние сме в социалната мрежа, за да се забавляваме и да поддържаме контакти с близки и познати. Личните истории са неуместни там, именно защото са лични, а както знаем във фейсбук няма скрито-покрито.

SASIPAHA Q TAQ DARJAVA

Ако нямаш поне един приятел, който не спира да мрънка, защо изобщо използваш фейсбук? Я бързо да си намериш някой мрънкач!

В тази категория са всички онези, които се оплакват всекидневно от пътищата, от цените, от комшията, от комшийката (хм), от държавниците, от хляба, от времето, от колегите, от жената, от децата, от училище, от детската градина, от това, че са останали без гадже.

При тези постове е ZADYLJITELNO DA PI6E6 S GLAVNI BUKVI NA LATINICA 6TOTO INA4E NQMA DA TE RAZBERAT DEIBA.

Изключително освежаващо е първото нещо, което виждаш през деня, да е песимистично. А така, натрийте им носовете на тия тъпи оптимисти, дето всичко им е хубаво и все са на кеф!

Ако не е във фейсбук, не се е случило

От известно време насам си блъскам главата и не намирам отговор на въпроса как е просъществувал животът без да има фейсбук. Как сме се хранили преди 15 години? Не помня, може би… Може би не сме и всичко е било една голяма масова заблуда?! Замислете се за момент – нямаме доказателства, че светът е съществувал преди появата на фейсбук. Освен клипчетата от едно време, които вече са качени във фейсбук. Или пък и те са измама? Всеки знае, че за да направиш нещо извън фейсбук, първо трябва да кажеш в пост, че ще го правиш и после задължително да качиш снимка. Иначе то просто не се е случило. Не си бил във фитнеса, не си вечерял, не ти се е родило дете, не си си лакирала ноктите, нямаш нови обувки.

fitnes facebookНикой не може да ме убеди, че има нормален човек, който не си снима обяда, след като първо не е пипнал с мазния си пръст камерата на телефона!

А, да! За малко да забравя. Когато отидете на плаж или на море (момичета, на вас говоря, записвайте си), не пропускайте да си снимате сутиена, дупето, краката и коктейла на всеки кръгъл час. Така ще знаем, че всичко с вас е наред, не сте се удавили, не сте се изгубили и няма да се притесняваме за вас. Аз например, често подсещам девойките да се мажат редовно със слънцезащитно масло, за да не изгорят. Пък и нали знаете, те милите чат-пат пропускат да се мацнат тук-там, а после какво ще го правят тоя неравномерен тен? Никой батко няма да ги хареса и животът им ще се сгромоляса. Та, момичета, снимайте и качвайте редовно яката дупара, за да знаем кой ще я бара.

Паулу Коелю vs Хорхе Букай

Фейсбук изкарва на повърхността мъдростта дори и на най-простия човек. Той (или тя) е толкова тъп, че ти премига на магистралата, паркира на тревните площи, седи с отворен чадър под спирката и си разхожда кучето на повод по-дълъг от държавната ни граница с Румъния. Но когато е във фейсбук, същият човек е неузнаваем. Споделят се едни мисли на Хорхе Букай, под тях се коментира с цитати на Паоло Коелю, някой също толкова философски настроен се включва в дискусията като контрира останалите с изречение от единствената книга, която е чел („Не ѝ помня името, но си спомням, че я четох“), всички вкупом се впускат в търсене на смисъла на живота и накрая се уговарят час за дискотека или солариум, където наживо да обсъдят кой е най-големият – Паулу Коелю или Хорхе Букай.

Честотата на цитатите от Паулу и Хорхе силно корелира с броя скъсвания с гаджета през годината!

Изключение: Позволено ви е да правите всичко написано по-горе, само ако сте инфлуенсър 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp