Петъчно: Аз съм вашия лайф коуч

лайф коуч
5/5

Човек и добре да живее, рано или късно осъзнава необходимостта да притежава свой личен лайф коуч. Динамочността на 21-ви век задължава всеки уважаващ себе си гражданин да посещава поне три пъти седмично своя духовен водач, който да го издигне до неподозирани спиритуални висини.

Почти съм убеден, че въпреки популярността на лайф коуч и уелнес практиките, все още има пещерняци, които не са запознати с тях. В този материал ще се опитам да образовам тези духовно деградирали люде с надеждата, че и те най-накрая ще прогледнат и ще си дадат сметка каква морална нечистоплътност е задушила тяхното селско ежедневие.

Какво е лайф коуч?

Преди да продължим напред с различните видове лайф коучове, които можете да си наемете, нека първо кажем какво е това същество лайф коуч, с какво се занимава и защо има основополагаща роля в изграждането на здраво и осмислено съществуване.

Лайф коуч идва от английското life coach и буквално се превежда като треньор по живот. То е нещо като треньор по футбол, ама не баш. Ако развием тази метафора, можем да кажем, че вашият личен треньор по живот ще ви научи как да се защитавате (на езика на лайф коучовете профанската думи защита е заменена с копинг стратегия), какви тактики да предприемате според развоя на мача и как приемате съдийските грешки и понякога откровени балтии.

Теоретично лайф коучът би трябвало да направи животът ви по-добър и по-поносим. На практика обаче той ще ви ошушква портфейла по време на всяка сесия, за да ви приказва неща, които или вече знаете, или може да разберете, ако просто си отидете на село и си поговорите с баба ви.

Как да изберем правилния лайф коуч?

Щом вече сте взели решението да се измъкнете от тинята на духовно осакатения си живот, значи е време да изберете човека, който ще ви помогне да достигнете до така бленувания уелнес (от англ. да се чувстваш добре).

Първата стъпка е да прецените какво точно искате да постигнете – физическо здраве, емоционална уравновесеност, финансово благосъстояние или просто желаете поне тази есен виното да не ви се вкисне.

След като вече имате определена цел, ви препоръчвам да споделите проблема си в някой интернет форум. Там ще ви насочат към правилния човек. Ако имате късмет, вашият лайф коуч сам ще се свърже с вас, като ви отговори във форум или в някоя фейсбук група.

Ако се чудите как ще познаете дали даден лайф коуч е правилният избор за вас, ще ви кажа за какво да гледате:

  • ще различите истинското гуру от обикновените шарлатани по това, че те са посетили поне веднъж семинар на Юли Тонкин;
  • всеки човек, претендиращ да бъде лайф коуч, се нарича само лайф коуч. Измамниците носят звания подобни или близки на псхилог, психоаналитик и са учили дълги години в най-различни университети преди да започнат да практикуват;
  • истинският лайф коуч има поне една майндфулнес група, която се държи като секта;
  • всички хора на възраст над 35 години са измамници и не могат да бъдат лайф коучове;
  • професионалистът лайф коуч никога няма да иска от вас да полагате истински усилия към промяна. Достатъчно е просто да се усмихвате и да бъдете оптимисти;
  • ако в кабинетът му няма мотивиращи надписи като „Силата на мисълта може всичко“, очевидно сте попаднали на неквалифициран лайф коуч, който ще ви досъсипе живота. Бягайте!

Какво да очаквате от вашия лайф коуч?

Очаквайте да постигнете всичко и много повече. Познавам хора, които само след няколко срещи със своите треньори по живот успяха да изградят силни емоционални връзки със своите партньори, разрешиха дългогодишни проблеми с отдавна починали роднини (казах ви, че всичко е възможно), създадоха стартъпи от нулата и само за 4 месеца получиха финансиране от Джордж Сорос (основен спонсор за Централна и Източна Европа), различни венчър кепитълс и акселератори от Малта и Люксембург (ако това са поредните думи в този текст, които не знаете какво означават, то вие сте пълни дегенерати и за вас няма надежда, ходете се обесете някъде) и най-важното, научиха се да се обичат себе си, както никога преди.

Не мога да ви гарантирам, че и вие ще постигнете такива впечатляващи резултати толкова бързо, но повярвайте ми, инвестицията ще си заслужава.

Може да се наложи да се включите в майндфулнес групата, може да се наложи и да посещавате семинари в чужбина. Важното е да осъзнаете отсега, че щастието няма цена и семейството и приятелите ви ще трябва да останат на заден план. Единственото, което има значение, сте вие. Дори да минавате през тежки периоди и животът ви да се превърне в емоционална катастрофа, знайте, че най-добрият начин да се справите с тях, са А) копинг стратегиите и Б) фейсбук.

Споделяйте перипетиите си и кризите в дълги сърцераздирателни постове. Ако има и видео, в което плачете и се извинявате на себе си за простоватия живот, който сте водили досега, шансът за бързо въстановяване се увеличава. Освен това чувството за морално преимущество над останалите ви фейсбук приятели ще ви вдъхне увереност. Някъде в този момент ще осъзнаете, че вие сте били нищо без вашия лайф коуч и на него дължите всичко. Дори раждането си.

Оттук насетне ви очакват честити дни на благополучие, крепко здраве и нестихващ оптимизъм. Вашият лайф коуч ще ви предложи да зарежете фитнеса и бягането в парка с йога, рейки и съзерцание в капчука на съседа, олицетворяващ постоянството и мъдростта на водата (за паметта на водата ще говорим друг път).

Физически можете да почувствате как умът ви се прочиства и как тялото ви започва да се регенерира. Заменяте кафето с капки роса, които пламенно ближете рано сутрин, докато слънцето изпълва грешната ви плът с богоугодната съблазън към възвишеното. Сиянието в очите ви ви кара да възприемате света по нов начин.

Дори децата ви са необикновени. Те са от шестата раса. Те са вас. Чак сега си давате сметка, че вие сте избрани да родите новите богове. Горди сте от себе си. Вие не сте вие. Вие сте природата. Започвате да рисувате луни и слънца с въглен върху рециклирана хартия. В стаята ви се разнасят благовонните миризми на свещи от Тибет и билките, които набрахте на Седемте рилски езера, а вие пиете чай от борови иглички, слушайки поредния уебинар на вашия лайф коуч.

Кожата ви се затопля. Усещате как по нея избива румениа. Сетивата ви се изострят и съвсем леко настръхвате. Пеперудите в корема ви пърхат и стоновете само се откъсват от гърлата ви…

Изведнъж всичко утихва.

Тътенът на трамвая не се чува, съседите над вас не се бият, бебето ви не плаче.

Времето забавя своя ход и се чувствате сякаш извън него.

С крайчеца на насълзеното ви от радост око забелязвате един златист слънчев лъч, който пробива индийското ви перде. Прашинките бавно се носят из въздуха.

Погледът ви бавно се движи по продължение на светлината.

В този момент ахвате безгласно…

Слънчевият лъч огрява портретът на вашия лайф коуч, както неговият поглед огрява душата ви по време на уебинара.

Цялото ви същество за миг се превръща в кълбо от нерви и след това изпада в блажено спокойствие.

Благодарите на Вселената, че сте направили правилния избор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp