Петъчно: Ама то твойто работа ли е?

петъчно
5/5

Преди известно време една публикация стана много популярна в интернет и събра върху себе си всички подигравки на обществото. Очевидно хората не разбираха дълбокия социален въпрос, който прозираше през нея и не спряха да си я споделят по чатове и фейсбуци и нескрито да се хихикат.

Аз силно се асоциирам с нейния автор и искам да развия неговия труд. Драги читатели, позволете ми да допълня дисертацията му за програмистите и да допълня още няколко дейности, набедени за професии. Не само, че това не са никакви работни позиции, ами на всичкото отгоре да са високоплатени измишльотини.

Програмисти

Програмистите са събирателен образ на всичко, което не е наред в обществото в наши дни. Тези брадясали, неподстригани нехранимайковци са наводнили и изкривили структурата на социума със своите безбожни заплати и арогантно поведение. 

Самочувствие до небесата, подплатено с мръсни дрехи, некъпано тяло, визитка и магнитна карта, висяща от задния джоб на дънки, които през 2010-та са били нови. Същите тия селяндури ми се возят в скъпите лъскави БМВ-та, минават на жълто и ни премигват на магистралата.

И за какво? За какво,  питам аз! Отиват на работа по обед, играят ми на джаги и на плейстейшън до три следобед, завъртат се набързо пред компютъра и си тръгват. Пълен абсурд е това! Пълен ви казвам. Първоначално и аз исках да ставам програмист, да не работя и да взимам чисто 2-3 бона, но после се отказах. Това ми е под достойнството.

Маркетолози

Като чуя, че някой се занимава с дигитален маркетинг и веднага ми става ясно, че всъщност нищо не прави и по цял ден кисне във фейсбук. Впрочем, когато от някого нищо не става, той става дигитален маркетинг специалист. Много модерни станаха тези дигитални маркетинг специалисти, ама да ги видим и тях колко ще издържат.

Забелязали ли сте как, когато попитате някого от тях в какво аджеба се състои работата му, получавате неадекватни и неинформативни отговори. Това е така, защото самите те не са наясно за какво точно им плащат и какви са им отговорностите. Обикновено се измъкват с общи фрази като “Ами съвкупност от много неща е, не мога точно да ти обясня, няма да ме разбереш”. Аха, значи съм прост, така ли?

Понякога, ако ги понатиснете, може и да измънкат нещо от сорта на “Пускам реклами във Фейсбук и Инстаграм”. Извинявай шефче, но и баба ми знае как да спонсорира пубикация, но не взима 3 хилки за това. И още нещо – спрете се с тия реклами, ‘щото ми дойде до гуша от вас и вземете да си намерите истинска работа.

Ейч Ари

Поредните бездарници имали късмета да се шмугнат в бизнес сграда и да прибират баснословни пари всеки месец. И те нямат работно време. Само киснат по кафенетата около офиса и се оплакват колко много работа имат.

Ама то това вашето работа ли е, бе? Омръзнало ми е да ми губят времето с разни глупави въпросници. По-голяма отрепка от Ейч Ар трудно се намира. Отдалече си личи как се подмазват на шефа и с престорена усмивка му се възхищават. В същото време постоянно се заяждат с кандидатите за работа по време на интервю. Груби са, прекъсват и открито провокират клетите хорица, които им изкарват тлъстите заплати. 

Те дотолкова са излетели в облаците, че смятат всички останали за дъното на обществото. Слънцето изгрява всяка сутрин специално за ейчарите. 

Пи Ари

Ако има някой с по-навирен нос от ейчара, това е пиара. Тази рядка, но толкова надута порода хора смята себе си за богоизбрана и нейните екземпляри си позволяват да вървят напред-назад и да говорят от името на някой друг.

Тия шушумиги пиарите все представляват някакви големи клечки, а как става това, така и не успях да проумея. Пиарите са хората на голямото добрутру. Те са родени да обикалят по приеми, пиршества, ивенти, церемонии и всякакви други префърцунени събития. Там пърхат с мигли срещу светкавиците на фотоапаратите и държат дълги речи, от които никой нищо не разбира. Колегите им пиари също нищо не разбират, но с престорено въодушевление ги поздравяват за неподражаемите им ораторски способности. 

Пиарите имат свое тайно общество, в което се влиза само ако си бил безработен през последните 3 години, но си открил, че има кой да ти плаща, за да се правиш на важен. 

Стендъп комици

В последните години какви ли не измислени професии се навъдиха, но нито една от тях не е толкова безсмислена като тази на стендъп комика. Тези така наречени комици по цял ден нищо не правят, спят до обед, пърдят си в завивките и гледат филми до 7 вечерта.

След това отиват в някой бар, където имат пърформънс тази вечер. И за какво мислите им плащат? Всякакви бездарници се качват на сцената под предтекст, че са артисти, седят си и си разказват вицове. Ама каква работа е това?!

На всичкото отгоре “работят” един ден в седмицата, а през останалото време се правят на интересни във фейсбук, за да им връзват жените. Веднъж отидох на стендъп комеди и с разочарование открих, че комиците всъщност са сухари. Кухите им шеги забавляват простолюдието, но не там е проблемът. Понякога комиците си позволяват да се шегуват с хора от публиката и изглеждат много готини. Но веднъж слезли от сцената, те стават високомерни и неприветливи и отказват да приемат поздравленията на тези, с които допреди малко са водили забавен разговор от сцената.

Абе и тия нищо не работят! Кажи му комик и не го обиждай повече. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp